Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí hovězí ve "vlastní šťávě"

Tento pokrm je známý svou jemností a šťavnatostí, která vzniká pomalým dušením hovězího masa ve vlastní šťávě. Výsledkem je lahodné a aromatické jídlo, které se hodí jak na všední den, tak i na slavnostní tabuli.

Hodnocení receptu je 5,0 (27×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Snadný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 60 min 6 hodin v PH nebo 1 hodina v papiňáku

100 min (40 min příprava + 60 min tepelná úprava, 6 hodin v PH nebo 1 hodina v papiňáku)

Suroviny pro 1 dávka

2,25 litru hotové směsi

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie26 680 kJ /
6 377 kcal
Bílkoviny416,00 g
Tuky523,20 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 1,41 g
Sodík 4,76 g
Sůl12,00 g
Sacharidy1,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z opláchnutého a osušeného masa odstraníme blány a šlachy. Maso nakrájíme na menší kostky o velikosti cca 3 cm x 3 cm, vložíme do keramické nádoby pomalého hrnce a promícháme se solí a sádlem, které jsme také nakrájeli na kostky. Krok 2: Do hrnce můžeme na vyvaření přidat blány a šlachy. Vše zalijeme vývarem a zakryjeme poklicí. Keramickou nádobu postavíme do pomalého hrnce, zapneme na II. stupeň a vaříme 6 hodin. Krok 3: Měkké maso rozšťoucháme šťouchadlem na brambory na námi požadované kousky, nandáme do sklenic a uzavřeme šroubovacím víčkem. Krok 4: Maso také můžeme se stejným množstvím ostatních surovin uvařit v papiňáku, kde bude zcela měkké za 60 minut. Krok 5: Pokud budeme chtít maso uskladnit delší dobu, naplněné sklenice zavaříme.
Na dno velkého hrnce dáme utěrku, naskládáme sklenice a zalijeme do poloviny vodou. Přiklopíme poklicí a od doby varu vaříme na slabém plameni 60 minut. Druhý den tento proces zopakujeme. Krok 6: Takto připravené maso chutná namazané na čerstvém pečivu.
Hodí se do rychlých přesnídávkových polévek, na špagety, rizoto i pomazánku.

TIP: Desatero rad na téma vaření v papiňáku - rady a tipy

Zveřejněno 27. 1. 2017

Poznámka autorky Anna Kocikova

Chuťově jsou obě verze k nerozeznání, ale časově je na tuto dobrotu tlakový hrnec úspornější.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí hovězí ve "vlastní šťávě"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WAzx

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí hovězí ve "vlastní šťávě"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WAzx

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (25)

Doma sme mali kuchtu ešte z Maďarska, to som chodila niekede na SVŠ-ku (alebo ešte na základku?). Keď som sa vydala, kúpila som kuchty dve, rôzneho objemu. Používam často, Na rôzne potraviny. Nikdy sa nič nepripálilo, ono to chce trocha praxe, koľko tekutiny do nej dám, aby sa mäso (alebo iný pokrm) dusilo, nie varilo a pritom sa nič nepripálilo.:-) ;-)

Jak níže napsali, tak udělali:-)
Asi deset roků jsem neměl Kuktu v ruce. Nakonec jsem ho našel a posléze i jakési těsnění, ale stejně čmoudil jak Vesuv.
Rcp jsem dodržel, a kdybych nedoléval vodu, tak maso bylo po hodině OK.
Hřbetní sádlo bylo na větší kostky (že aby se v případě neúspěchu lépe vybíraly) a vyskládal jsem je na dno hrnce (že aby se maso náhodou nepřipálilo). Po dohotovení bylo sádlo jako "máslo" a pár kostek jsem jen tak vysál jako ústřice:-) Posléze to uvařené sádlo jen co uvidělo šťouchadlo, tak se takřka samo od sebe rozpadlo v niveč.
Zkrátka, je to fajne:yes: a blaží mě, že jsem se tentokrát (stran použití syrového sádla), nespletl;-):-):-D
No, málem bych zapomněl: místo vývaru jsem použil krychličku OXO Beef:-)

Anna Kocikova:
Citujete:-O
No, ten citát má cosi do sebe, že:-D leč už zítra málokdo pochopí wcg ;-)

Zobrazit 4 starší odpovědi

<3:yes:

mysulka: Děkuji:-K

Děkuji,že jste receptu věnovali pozornost;-)Děkuji za komentáře,připomínky i hodnocení:-K
Sádlo jesem použila škvařené,2 kostky po 250g.Na fotce jsou již bez obalu.
Syrové sádlo bych já osobně nepoužila.Bála bych se,že by se chuť hovězího hodně přebila.Nedávno jsem při zkoušení tohoto hovězího,ale v tlakovém hrnci použila jen 250g škvařeného sádla a hotový produkt byl takový suchší.Proto jsem při 2 pokusu použila větší množství sádla.
Na hovězí"rillettes"bych místo vývaru použila kvalitní červené víno a přidala bych snítku tymiánu,nebo rozmarýnu.Jen nevím,jak by to s přidáním sádla chutnalo.Takový experiment dělat raději nebudu;-):-)

Nostalgické vzpomínky, vypadá to hodně lákavě, už mám uloženo:-D:yes:

nějak nechápu :-( v surovinách je 500 g škvařeného sádla a pak ho mám nakrájet ? Po prohlédnutí fotek jsem pochopila,že je sádlo syrové asi by to chtělo upřesnit ale i tak dávám bod.

casino: No, zkusit to můžete, Vy máte pokusy rád, tak do toho :-* Asi to bude, jako byste dělal kližku zároveň s hodně tučným bůčkem. Já raději každé zvlášť.

Zobrazit 6 starších odpovědí

Dobrý nápad - vlastně takový hovězí rillettes<3:yes:

zizala: ;-):-)

Zobrazit starší odpověď

Určitě to stojí za zkoušku, jinak dělám domácí vepřovky<3

"500 g škvařeného sádla"
Nemá se použít syrové sádlo?

S hovězím jsem nezkoušela, ale obecně mám hovězí mnohem raději než vepřové<3<3

Tématické fráze:
hovězí ve vlastní štávě, hovězí ve vlastní štávě recept, hovezi na stave, hovězí maso na stave, hovězí maso ve vlastní štávě, hovězí maso ve vlastní šťávě recept, hovězí ve vlastní štavě recepty, hovězí kostky ve vlastní šťávě, hovězí ve vlastní šťávě - recepty, hovězí maso v papiňáku, hovězi na vlastni šťávě, recept na hovězí ve vlastní šťávě, zavařené hovězí maso recept, hovězí ve vlastní šťávě s bramborem recept, hovězí sádlo, hovezi na stave recepty, recept hovezi ve vlastni stave, zavařené hovězí maso, hovezí ve vlastní štave, hovězí maso ve vlastní štáve recepty

Suroviny:
kližka hovězí, sádlo, vývar hovězí, sůl

Přidat fotografie receptu