Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kosmatice nasladko

Černý bez, tedy jeho plody a květy, má nejen v kuchyni široké využití. Jednou ze známých pochoutek jsou květy smažené. Tentokrát je připravíme ve sladké verzi. Těstíčko dochutíme rumem a po usmažení je obalíme ve skořicovém cukru.

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marta Marta

Snadný

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 10 min

25 min (15 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 393 kJ /
333 kcal
Bílkoviny19,91 g
Tuky16,25 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 523 mg
Sodík 629 mg
Sůl1,50 g
Sacharidy5,93 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rozšleháme žloutky se špetkou soli, mlékem, moukou a rumem. Nakonec do těsta přidáme z bílků vyšlehaný sníh. Krok 2: Květy bezu uřízneme i se stopkami, očistíme je a namáčíme do těstíčka. Vkládáme je do rozehřátého oleje s máslem a smažíme. Krok 3: Jakmile začne bez v těstíčku z jedné strany zlátnout, ustřihneme nůžkami stopku, obrátíme a dosmažíme. Krok 4: Usmažené posypeme skořicovým cukrem nebo moučkovým cukrem a skořicí.

TIP: Desatero: Černý bez v naší kuchyni - tipy a rady

Zveřejněno 12. 6. 2009

Poznámka autorky Marta

Připravuji těstíčko trochu hustější, rodině chutnají kosmatice oplácanější a rumu dávám kvůli dětem jen pár kapek.

Zdroj: Bylinky v naší kuchyni (malinko upraveno)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kosmatice nasladko

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GZr3

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kosmatice nasladko

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GZr3

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

:-):yes:nejsem na sladká jídla ale recept se mi líbí , takže bodík určitě zaslouží a rum ? alkohol se odpaří a vůně rumu neuškodí :-K

Tento recept mě zaujal a sladké kosmatice nám moc chutnaly. :-p Dětem jsem je ještě pocákala medem :-) S dovolením jsem přidala fotky. Už je hodně po sezoně, ale měla jsem nafoceno. :-p

Já se konečně letos chystám kosmatice udělat,je to ostuda,ale tolik let si říkám vyzkouším a většinou mi odkvetou:-(:-(,ještě jsem je nikdy nedělala,ale letos si to dávám jako závazek:-8;-)a hlídám,už začínají kvést,ale není to ještě ono;-)

Marta:Marťi,já Tobě také ještě jednou za receptík děkuji:-KV pátek k nám příjdou"mlaďoši"a protože jim to posledně opravdu hodně chutnalo,tak si Tvou dobrotu objednali zase;-):-D:yes:

Aničko, těší mě, že měl recept úspěch;-), s tou citrónovou kůrou příště vyzkouším, díky za tip. Už se ně taky chystám (asi o víkendu), u nás bez teprve začíná rozkvétat. Jo a děkuju za pěkné fotky:yes:

Marti,kosmatici smažím každý rok,ale představ si,že sladká verze podle Tebe byla dnes moje premiéra;-):-))Ještě jsem ji nikdy nasladko nedělala,tak mi to nedalo a musela jsem vyzkoušet:-*Bylo to sice bez rumu(ten se u nás kupuje jen před svátky do cukroví)přistrouhala jsem kůru z poloviny citronu a vážně jsme si na sladké tečce po obědě moc pochutnali:-*
Za receptík Ti děkuji:-KPosílám bodík a pár fotek:-)

Já si kosmatice taky dělám a dělám je taky dost často tak jak popisuje p. Václav, ale i klasiku obalené. Na slano jsem je ještě nedělala, ale může to být taky dobrý.

U nás se dělají kocmatice trochu jiným způsobem. Máme jich rádi hodně v amoletovém těstě. Žena udělá normální amoletové těsto(počítá li na sladko trochu víc osladí,počítá li na slano-víc osolí, ale nejlepší je normál se špetkou soli, pak univerzál). Když je těsto hotové,nastřháme do něho květy jen s malinkýma stonečkama a co to snese. Pak trochu silnější(moc slabé kvůli množství květů nejdou)a smažíme po obouch stranách.A ostatní je zase normál. Na sladko-skořice,vanilka,cukr,sirup,med a pod. Na slano jde postrouhat tvrdým sýrem a další fantazie. Marto, milá jihočeško máš +bodík..

Když jsme byli malí,dělala nám to maminka s akátovými květy.Bylo to moc dobré,dnes by mi to ty moje asi nejedly.Posílám bodík.

Marti taky takhle dělám , fakt dobroutka:yes::yes: +

:-):yes:+

Já se pokusím dnes udělat, kvete nám u domu tolik bezu :-!, že to budeme muset osekat, takže už jsem dělala šťávy, atd. , ale zkusíme ještě toto, díky za recept :-!;-)

Je to moc dobré znám tento recept od mé babičky a dělám ho také přidávám bodík:-p:-p:yes:

Podobný recept mne už jednou někde zaujal, prý je to moc dobré, ale nezkoušela jsem ho. Ale i tak dávám bodík:-)):yes:

Tématické fráze:
kosmatice, kocmatice, těsto na kosmatice, kosmatice na slano, obalená kosmatice, kostnatice na sladko, kosmatice sirup, kosmatice recept, rýže nasladko, med z kosmatic, amoletové těsto, med z kosmatice, med s kosmatic, kosmatice v kuchyni, obalené kosmatice, recept na kosmatice, ryze nasladko recept, kocmatice obalena, kosmatice s rumem a meden, pečené kosmatice

Suroviny:
květy černého bezu, vejce, mouka hladká, mléko, rum, sůl, máslo, olej, cukr skořice

Přidat fotografie receptu