Suroviny
Porce: cca 3-4
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 3 339 kJ / 798 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 111,67 g |
Tuky | 18,03 g |
Vláknina | 22,32 g |
Cholesterol | 200 mg |
Sodík | 295 mg |
Sůl | 0,50 g |
Sacharidy | 41,35 g |
Postup přípravy
Krok 1: Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno, osmažíme ji v hrnci na sádle/oleji do zlatohněda. Čím více bude cibule hnědá, tím více bude guláš tmavší. Ale musí se dát pozor, aby se nespálila. Cibuli restovat na vyšší teplotě. Na menší teplotě a delší dobu by zkaramelizovala a zesládla.
Krok 2: Poté vložíme kostky masa (anebo na proužky nakrájenou hlívu). Restujeme a vařečkou obracíme, promícháváme několik minut, maso musí pustit šťávu a zatáhnout se.
Krok 3: Přidáme papriky a rajský protlak, opékáme dále, ale cca jen asi půl minuty, přidáme kmín a můžeme přidat i prolisovaný česnek (kdo chce mít guláš více cítit po česneku, přidá ho až po dovaření). Zalijeme vodou, ale tak, aby maso bylo ponořené cca do 3/4 (když děláme z většího množství masa, pak by mělo být ponořené zcela). Přidáme pepř, Podravku Natura (anebo jen sůl) . Vaříme v tlakovém hrnci:
hovězí maso - 30 minut
krůtí maso - 15 minut
hlívu ústřičnou - 10 minut Krok 4: Po dovaření zjistíme množství a konzistenci omáčky. Pokud vyhovuje, přidáme jen majoránku a česnek (pokud jsme ho nedali na začátku) a ještě krátce povaříme, případně dochutíme. Krok 5: Pokud nevyhovuje hustota, můžeme zahustit následujícím způsobem (řazeno od nejlepšího, dle mně):
1) vyndáme maso (jeden až dva kousky můžeme "obětovat" do rozmixování), a omáčku s cibulí rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud ovšem vaříme v nižším tlakovém hrnci, musíme omáčku přelít do vyššího, aby pak při mixování nebyla omáčka všude :-D
2) tapiokovou moukou (řádně rozšlehanou v trochu vodě nebo v šejkru) - musíme pak povařit ještě 5 min.
3) nastrouhanou syrovou bramborou - musíme pak povařit ještě 5 min.
Zahušťování chlebem, moukou nebo jíškou, se mě neosvědčilo, omáčka je pak taková "těžká". Krok 6: Jako přílohu si dá každý, co má rád.
hovězí maso - 30 minut
krůtí maso - 15 minut
hlívu ústřičnou - 10 minut Krok 4: Po dovaření zjistíme množství a konzistenci omáčky. Pokud vyhovuje, přidáme jen majoránku a česnek (pokud jsme ho nedali na začátku) a ještě krátce povaříme, případně dochutíme. Krok 5: Pokud nevyhovuje hustota, můžeme zahustit následujícím způsobem (řazeno od nejlepšího, dle mně):
1) vyndáme maso (jeden až dva kousky můžeme "obětovat" do rozmixování), a omáčku s cibulí rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud ovšem vaříme v nižším tlakovém hrnci, musíme omáčku přelít do vyššího, aby pak při mixování nebyla omáčka všude :-D
2) tapiokovou moukou (řádně rozšlehanou v trochu vodě nebo v šejkru) - musíme pak povařit ještě 5 min.
3) nastrouhanou syrovou bramborou - musíme pak povařit ještě 5 min.
Zahušťování chlebem, moukou nebo jíškou, se mě neosvědčilo, omáčka je pak taková "těžká". Krok 6: Jako přílohu si dá každý, co má rád.
Zveřejněno 29. 4. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Výborný guláš z tlakového hrnce - zvládne opravdu každý
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MnM1
Moje poznámka
Výborný guláš z tlakového hrnce - zvládne opravdu každý
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MnM1
Nejnovější recepty
Vánoční stromečky
Přidáno před 19 minutami
Tvarohové linecké koláčky
Přidáno před 1 hodinou
Polévka z červené řepy s rajčaty a pohankou II.
Přidáno před 3 hodinami
Pečené kukuřičné kuře a pečená zelenina s hummusem
Přidáno před 4 hodinami
Ovocný Pavlova dort
Přidáno před 12 hodinami
Srnčí hřbet od Mazláka
Přidáno před 15 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřová plec po Bakoňsku
mamina58 před 1 hodinou
Jablková buchta s čokoládou
Noumik před 14 hodinami
Peřinková buchta s pudinkem
Lili. před 15 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Lili. před 15 hodinami
Výborná vánočka z domácí pekárny
Eddie122 před 16 hodinami
Francouzské bagety
Eddie122 před 16 hodinami
Dušená krkovice na cibuli, rajčatové pastě a medu
Juliekohoutova před 17 hodinami
Kuře pečené v máslové marinádě
Adaas před 17 hodinami
Hráškový krém
Bibi11 před 17 hodinami
Kuřecí nudlová polévka
Otazoubek před 18 hodinami
Tématické fráze:
hovězí guláš v tlakovém hrnci,
guláš v tlakovém hrnci,
výborný krůtí guláš,
vepřovy gulaš v tlakovém hrnci,
gulas v papinaku,
hovězí guláš z tlakového hrnce,
hovězí maso v tlakovém hrnci,
hovězí gulas v v tlakovém hrnci,
gulas z papinaku,
vepřový guláš v papinaku,
hovezi gulas v papinaku,
krůtí maso v tlakovém hrnci,
krutí guláš v tlakovém hrnci,
kančí guláš v tlakovém hrnci,
výborný hovězí guláš,
srnčí guláš v papiňáku,
guláš z kližky v papiňáku,
jeleni gulas v papinaku,
gulas z tlakace,
jak uvarit gulas v tlakovem hrnci
Suroviny:
maso,
cibule,
cibule,
paprika sušená sladká,
paprika sušená pálivá,
česnek,
kmín drcený,
majoránka,
podravka,
protlak rajčatový,
pepř,
sádlo,
vývar masový,
mouka tapioková
Komentáře (2)