Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Výborný guláš z tlakového hrnce - zvládne opravdu každý

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

StandaCB

Snadný

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 25 min

25 min (25 min příprava)

Suroviny

Porce: cca 3-4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 339 kJ /
798 kcal
Bílkoviny111,67 g
Tuky18,03 g
Vláknina22,32 g
Cholesterol 200 mg
Sodík 295 mg
Sůl0,50 g
Sacharidy41,35 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno, osmažíme ji v hrnci na sádle/oleji do zlatohněda. Čím více bude cibule hnědá, tím více bude guláš tmavší. Ale musí se dát pozor, aby se nespálila. Cibuli restovat na vyšší teplotě. Na menší teplotě a delší dobu by zkaramelizovala a zesládla. Krok 2: Poté vložíme kostky masa (anebo na proužky nakrájenou hlívu). Restujeme a vařečkou obracíme, promícháváme několik minut, maso musí pustit šťávu a zatáhnout se. Krok 3: Přidáme papriky a rajský protlak, opékáme dále, ale cca jen asi půl minuty, přidáme kmín a můžeme přidat i prolisovaný česnek (kdo chce mít guláš více cítit po česneku, přidá ho až po dovaření). Zalijeme vodou, ale tak, aby maso bylo ponořené cca do 3/4 (když děláme z většího množství masa, pak by mělo být ponořené zcela). Přidáme pepř, Podravku Natura (anebo jen sůl) . Vaříme v tlakovém hrnci:
hovězí maso - 30 minut
krůtí maso - 15 minut
hlívu ústřičnou - 10 minut Krok 4: Po dovaření zjistíme množství a konzistenci omáčky. Pokud vyhovuje, přidáme jen majoránku a česnek (pokud jsme ho nedali na začátku) a ještě krátce povaříme, případně dochutíme. Krok 5: Pokud nevyhovuje hustota, můžeme zahustit následujícím způsobem (řazeno od nejlepšího, dle mně):

1) vyndáme maso (jeden až dva kousky můžeme "obětovat" do rozmixování), a omáčku s cibulí rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud ovšem vaříme v nižším tlakovém hrnci, musíme omáčku přelít do vyššího, aby pak při mixování nebyla omáčka všude :-D

2) tapiokovou moukou (řádně rozšlehanou v trochu vodě nebo v šejkru) - musíme pak povařit ještě 5 min.

3) nastrouhanou syrovou bramborou - musíme pak povařit ještě 5 min.

Zahušťování chlebem, moukou nebo jíškou, se mě neosvědčilo, omáčka je pak taková "těžká". Krok 6: Jako přílohu si dá každý, co má rád.

TIP: Jak připravit klasický hospodský guláš

Zveřejněno 29. 4. 2017

Poznámka autora StandaCB

Mile mě překvapilo, že v tlakovém (kvalitním) hrnci, je vaření guláše tak snadné, že to zvládne i laik a guláš se vždy podaří.

Dříve jsem se pokoušel uvařit guláš v běžném hrnci nebo pečený guláš v troubě, ale nikdy se mi nepovedl, nikdy jsem s ním nebyl spokojený a ani mi nechutnal.

Nyní vařím guláš jen a pouze v tlakovém hrnci dle výše popsaného postupu a pokaždé se povede. :-)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Výborný guláš z tlakového hrnce - zvládne opravdu každý

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MnM1

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Výborný guláš z tlakového hrnce - zvládne opravdu každý

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MnM1

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Zkuste ještě uvařit guláš v pomalém hrnci, určitě budete též mile překvapen ;-):-K

yanull: Dobrý den, chlap chce mít guláš rychle. :-D

Tématické fráze:
hovězí guláš v tlakovém hrnci, guláš v tlakovém hrnci, výborný krůtí guláš, vepřovy gulaš v tlakovém hrnci, gulas v papinaku, hovězí guláš z tlakového hrnce, hovězí maso v tlakovém hrnci, hovězí gulas v v tlakovém hrnci, gulas z papinaku, vepřový guláš v papinaku, hovezi gulas v papinaku, krůtí maso v tlakovém hrnci, krutí guláš v tlakovém hrnci, kančí guláš v tlakovém hrnci, výborný hovězí guláš, srnčí guláš v papiňáku, guláš z kližky v papiňáku, jeleni gulas v papinaku, gulas z tlakace, jak uvarit gulas v tlakovem hrnci

Suroviny:
maso, cibule, cibule, paprika sušená sladká, paprika sušená pálivá, česnek, kmín drcený, majoránka, podravka, protlak rajčatový, pepř, sádlo, vývar masový, mouka tapioková

Přidat fotografie receptu