Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kaldounová polévka

Kaldoun je vydatná staročeská polévka, díky které využijeme i droby. Ty doměkka povaříme, přidáme k nim nakrájenou zeleninu a polévku zahustíme světlou jíškou. Polévku podáváme se strouhankovými knedlíčky a nasekanými bylinkami.

Hodnocení receptu je 4,7 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

maris maris

Snadný

Doba přípravy 165 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 150 min

165 min (15 min příprava + 150 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 635 kJ /
391 kcal
Bílkoviny11,04 g
Tuky18,52 g
Vláknina26,35 g
Cholesterol 51 mg
Sodík 537 mg
Sůl1,18 g
Sacharidy31,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Drůbky vložíme do studené vody, osolíme a dáme vařit. Krok 2: Přidáme očištěnou zeleninu a vaříme doměkka. Drůbky i zeleninu vyndáme a nakrájíme najemno. Krok 3: Máslo rozpustíme a osmažíme na něm mouku do světlé jíšky. Tu za stálého míchání přidáme do vývaru. Dále zavaříme strouhankové knedlíčky. Krok 4: Na závěr vrátíme do polévky zeleninu, drůbky a vmícháme nasekané bylinky.

TIP: Jak připravit kaldoun

Zveřejněno 4. 7. 2009

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kaldounová polévka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z4Jw

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kaldounová polévka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z4Jw

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (21)

:-)<3:yes::-K

Musilová 10. 11. 2015 13:41
Posílám recept

oldřich:jana:i bez i-y mám tuto polévku nejlepší.......komentař, kdy jste upozornila na chybu ve slově mlýnek je oprávněná, ale sama jste nadělala ve větách nesčetně chyb,kdy jste mě komentovala,ale přismahlá cibulka,špatný poměr ingredience znamená velice špatně uvařený pokrm, který se obejde bez i-y.;-).Nevím jestli se na těchto stránkách hodnotí gramatika nebo recepty....ale proč né..... gramatika má pravidla a do hrnce si dejte co kdo má rád.Je mi 70 let a jsem ráda,že tu ještě jsem i bez i-y

oldřich: ha ha měla:-) i-ý máte pravdu.

jana:nemněla ste na misly mlýnek?

spagetka:....přes klasický mlínek jako když se mele maso a noky dávám ihned vařit...........myslím tím játrové noky co lezou z mlínku .........jasně že použiji játra takova z čeho je delaná polivka

:-p:-pspagetka:.......to je snad i jasný že droby nevyhodíme do koše :-!:-jinak si po ní dejte třeba i mátu:-O;-):-!

spagetka:

spagetka:

A koukám, že jsem nehodnotila, velká chyba :-(, děláme stejně, hooodně libečku a navrch posypu pažitkou a kudrnkou ;-):-p:-p:yes::yes:

jana: pak to ale není kaldoun - to ve staročeštině znamenalo a znamená i dnes drůbky, nikoli normální maso ;-);-);-)

tuto polívku dělám uplně jinak podle mojí babičky, králičí,kachní,drubeží maso podle toho co máte rádi, veškerá čerstvá zelenina, koření sul, pepř,mojoránka,česnek,cibuli i se slupkou někdo používá masox dáme vařit,udělám směs na játrové knedlíčky malinko husčí těsto a umelu směs přes klasický mlínek jako když se mele maso a noky dávám ihned vařit,udelám si zlatavou jižku na masle a povařím ....ke konci dávám rozpustit do polivky máslo né ramu je výborná :-D

Kaldoun zasadne se zemlovymi knedlicky, bez nudlicek, jen zeleninka. Nekdy, kdyz bylo hodne stolovniku, vetsinou o posviceni ci Vanoce, knedlicky byly typu sisticky, ktere po uvareni ve vyvaru babicka krajela na platky a zpet vlozila do zahustene polevky. Jedna z nejlepsich polevek ceske kuchyne, diky za pripomenuti.

Babička Kaldoun dělala, právě s tím květákem a žemlovými knedlíčky. Byl vynikající, určitě ho vyzkouším.:-p

Jojo, u nás se taky tak dělá s játrovými knedlíčky, navíc se přidává uvařený květák rozebraný na růžičky, sype se posekaným libečkem nebo mátou a říká se jí "kadloun"...

V utorok som prvýkrát toto ochutnala - bolo to z morčacieho mäsa (krůta), okrem knedličiek tam bolo mäso aj cestoviny - nudle - domáce a bolo to skvelé, bola som príjemne prekvapená...bolo to v jednej hospodě neďaleko Prahy a na jedálnom lístku to bolo ako "kaldon" - nie "kaldoun".
A tvoja domáca "kaldounova" polievka musí byť určite ešte chutnejšia, som presvedčená...:yes:;-)

Stejná polévka ale s krůtím masem je vynikjící. Na konec se vrazí do polévky česnek a majoránka. Zkuste to a nebudete litovat !

Tématické fráze:
husí kaldon, husí kaldoun, kachní kaldon, kaldoun z husy, kuřecí kaldon, husi polevka, kuřecí kaldoun, husí kaldoun recept, husí polévka recept, polévka z husy, krůtí kaldoun, husí kaldon recept, kaldonová polévka, kalgoun, kachní kaldoun s játrovými knedlíčky, kuřecí polévka kaldón, drubezi kaldon, kaldon husi, králičí kaldoun, caldoun

Suroviny:
droby kachní, mrkev, celer, petržel, máslo, mouka, sůl, pažitka, libeček,

Přidat fotografie receptu