Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jahodovo-třešňová marmeláda / džem

Jahodovo-třešňová marmeláda je dokonalým spojením sladkých jahod a šťavnatých třešní, které vytváří jedinečnou a bohatou chuť. Tento domácí džem je ideální pro letní měsíce, kdy je čerstvé ovoce nejchutnější. Uložte si kousek léta do sklenice a vychutnávejte si tuto lahodnou marmeládu po celý rok.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

recepty73 recepty73

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 15 min

45 min (30 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 101 kJ /
2 175 kcal
Bílkoviny9,60 g
Tuky4,20 g
Vláknina24,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 30 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy512,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Očištěné jahody a třešně dáme do hrnce, přisypeme želírfix (nebo gelfix 1:2 nebo 1:3) smíchaný s cukrem, promícháme a přivedeme k varu, za častého míchání od dna. Držíme se návodu na obalu. Cukr přidáváme dle kyselosti ovoce. Krok 2: Pokud chceme dělat marmeládu, ovoce před vařením pomeleme nebo rozmixujeme dohladka. Pak vše na mírném ohni vaříme 3-5 minut a pokud chceme a tvoří se na povrchu příliš pěny, můžeme ji odebírat stranou (po zchladnutí je výborná například do bílého jogurtu nebo do zakysané smetany). Na džem nemusíme ovoce drtit, stačí pokrájet větší kusy a povařit jako marmeládu. Krok 3: Po uvaření nalijeme horkou marmeládu (džem) do čistých, suchých sklenic, které pevně uzavřeme čistými, suchými víčky. Skleničky hned po uzavření otočíme na 5 minut dnem vzhůru, po 5-ti minutách vrátíme zpět a necháme zcela zchladnout. Pak uložíme do temna (sklep, komora) a odebíráme dle potřeby a chuti. Krok 4: Pokud chceme, můžeme naplněné a pevně uzavřené skleničky ještě sterilovat na cca 10 minut na 80 °C.

TIP: Jaký je rozdíl mezi marmeládou a džemem

Zveřejněno 26. 5. 2018

Poznámka autora recepty73

Od roku 2004 je podle pravidel EU možné marmeládou označovat jen produkty z citrusů (pomerančů, grepů, mandarinek, limetek apod.). My to máme doma zažité jinak, Evropská unie/neEvropská unie... , prostě džem nebo marmoška :-)

Jestliže budeme chtít používat džem nebo marmeládu jako ovocnou vložku do pohárů nebo jogurtů..., můžeme dát poměr ovoce až 750 + 750 gramů. Marmeláda / džem nebude tak tuhá, ale také vyloženě nepoteče, jelikož třešně jsou více "masité".

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jahodovo-třešňová marmeláda / džem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gj0D

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jahodovo-třešňová marmeláda / džem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gj0D

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
třešňová marmeláda, tresnova marmelada s rebarborou, jahodovotřešnová marmeláda, třešňová marmeláda bez gelfixu, jak sterilovat džem, jahodový džem recept, třešňová marmeláda se skořicí, jahodový džem, třešnová marmeláda s jahodami, jahodovotresnova marmelada, marmeláda třešně s jahodami, jak sterilovat třešně, jahodovo marmeláda recept, marmelada bez sterilovani jak, třešnový džem s rebarborou, třešnová marmeláda s ananasem, třešnova marmelada recepty, je treba sterilovat jahodovou marmeládu, jahodovo bananova marmelada, jahodovo třešnová marmláda

Suroviny:
jahody, třešně, cukr krupice

Přidat fotografie receptu