Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuřecí šunka s pažitkou

Šunka je masný výrobek připravovaný dušením. Je pochoutkou, díky které se proslavila mnohá řeznictví. Přesto někdy je silnější touha udělat si jí posvém. Je to nostalgie z dob, když nebyl v obchodech takový výběr.

Hodnocení receptu je 4,9 (22×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Náročný

Suroviny pro 1 dávka

1 kg

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 212 kJ /
1 246 kcal
Bílkoviny210,10 g
Tuky32,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 400 mg
Sodík 6,52 g
Sůl11,00 g
Sacharidy29,31 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kuřecí maso nakrájíme na menší kousky, zhruba 200-250 g rozkutrujeme v malém sekáčku potravin. Nemusí se to dělat, ale šunka pak lépe drží. Přidáme sůl, Pragandu, med a pořádně, alespoň 20 minut hněteme. Pak přidaváme po částech studenou vodu a vždy zase prohněteme. Dá se použít i nějaký robot s hákem. Promíchanou směs uložíme do skleněné vzduchotěsné mísy a necháme 24-48 hodin v chladničce. Občas můžeme promíchat. Krok 2: K masu přidáme nakrájenou pažitku a dobře promícháme. Do nádoby šunkovaru vložíme mikrotenový sáček a po částech vrstvíme masovou směs. Každou vrstvu pořádně stlačujeme nějakým tloukem apd. Nakonec šunkovar uzavřeme a vložíme do úzké a vysoké nádoby s vodou, používám hrnec na vaření špaget. Voda bude dosahovat kousek pod okraj šunkovaru. Krok 3: Když teplota vody dosáhne 80 °C, tak ji budeme na této hodnotě udržovat a šunku v této vodní lázni vaříme 2 hodiny. Krok 4: Pak šunkovar vyjmeme, můžeme ho zchladit ve studené vodě a uložíme do druhého dne do chladničky. Následující den šunku vyjmeme a nakrájíme.

TIP: Jak udělat šunku bez šunkovaru - rady a tipy

Zveřejněno 14. 6. 2018

Poznámka autorky Merylas

Množství soli si může každý upravit podle sebe. Na 1kg masa se celkem většinou dává od 20 do 24 g soli. Tím je myšleno jak obyčejná sůl, tak i s Pragandou dohromady v různém poměru. Samozřejmě, že se může množství i snížit. Já jsem zvolila kompromis a dávám stejným dílem Pragandu i sůl. Praganda jde solí nahradit, ale šunka nebude růžová, ale spíš šedivá. Každý má možnost výběru :-)

Praganda je k dostání v drogeriích, např.drogerie Teta.

Na fotce je šunka vyrobená jen z nakrájeného masa, ale kdybych část rozkutrovala, byla by více soudržnější.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kuřecí šunka s pažitkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GO3K

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kuřecí šunka s pažitkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GO3K

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Ahoj všem ve spolek? Chci se zeptat, jestli to je tvůj recept nebo pozměněný z internetu? Zaskočila mě v receptu věta: cituji:... a necháme 24 - 48 hodin v chladničce. Konec citace. Mě zajímá, jak dlouho jsi měla maso v ledničce ty? Děkuji za kladnou odpověď.

pavelk: Když jsem se začala zajímat o výrobu domácí šunky, tak jsem hledala základní rady a recepty na internetu a pak jsem začala zkoušet podle sebe Vyhovuje mi kuřecí stehenní maso , jelikož je pak šunka taková šťavnatější. A abych měla určitou změnu v chuti, tak mě napadlo přidat tu pažitku. Jinak já osobně jsem měla tentokrát maso naložené cca 33 hodin. Jak odpověděla Františka, 24 hodin je minimum, ale může být naložené i déle. Kuřecí maso ale musí být zcela čerstvé, tak pozor i na to, kde se nakupuje.:-K

Zobrazit starší odpověď

Taky ráda experimentuju s šunkovarem, vždycky je to zpestření studené kuchyně. Zkusím i tenhle recept. :yes:

je to lákavé vyskouším

kutil25:, EvaHora: Děkuji za zájem o recept a doufám, že nezklame. Je to zase určitá změna v chuti.

Pěkné, jednoduché, hodně lákavé :yes:

Já si snad ten šunkovar koupím, líbí se mi ta pažitka, s bylinkami by šlo experimentovat:yes:

zizala: Experimentovat by určitě šlo. Tato šunka, s pažitkou, moc hezky voní a chutná nám. Je to zase trochu něco jiného, než klasika. Na zahradě mám hodně bylinek, tak postupně vyzkouším.
maiva: Děkuji.

Tématické fráze:
kuřecí šunka, kuřecí šunka z šunkovaru, kureci sunka recept, domácí kuřecí šunka, domaci kuřeci šunka recept, kuřecí šunka v šunkovaru, kuřecí šunka ze šunkovaru recept, recept na šunku, domácí kuřecí šunka s medem, šunka z maloženého masa, chutná domácí šunka bez pragandy, recepty s pažitkou, šunka z šunkovaru recepty, recept na domaci kureci sunku, kuřecí šunka ze šunkovaru, kurecí sunka recepty, recepty kureci sunka, šunka z kuřete, kureci se sunkou, šunka z kuřecího masa

Suroviny:
maso, praganda, sůl, med, voda, pažitka

Přidat fotografie receptu