Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Východňarské halušky z Porúbky od Michalovců

Hodnocení receptu je 4,3 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Trinka

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny

Porce: 2 až 3 porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 422 kJ /
340 kcal
Bílkoviny14,68 g
Tuky7,86 g
Vláknina6,60 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 117 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy49,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory oloupeme, syrové nastrouháme na nejdrsnější straně šestistranného struhadla. Brambory jsou tak najemno nastrouhané, že pusti vodu, tu slijeme mimo, kdo ji pije nebo užívá jinak, uloží ji. Tady ji už nepotřebujeme.
Přidáme 1 vejce, sůl, pepř a promícháme, aby brambory netmavly, potom postupně přidáváme prosátou hladkou mouku a stále promícháváme a přidáváme mouku, až bude těsto hustější než na bramboráky, případně těsto ještě dosolíme a připepříme dle své chuti. Krok 2: Než začneme tvořit těsto, dáme vařit vodu na halušky, trochu ji osolíme. Až začne voda vřít, asi polovinu těsta pomalu propasírujeme přes něco jako děravou pánvičku (přes haluškové síto). Nezapomínáme halušky ve vodě při vaření míchat. Když halušky vyplavou na hladinu, vylovíme jednu halušku a ochutnáme, je-li už uvařená. Když ano, vypneme zdroj varu a vyndáme do misky s trochou olivového oleje nebo jiným tukem, který vyhovuje vám, promícháme a trochu přisolíme. Krok 3: Stejně pokračujeme s druhou polovinou těsta. I tyto po uvaření přidáme k těm již hotovým, ještě je promícháme a dáváme na talíře spolu se zakysanou smetanu, na talíři promícháme a dochutíme solí. Dobrou chuť.
Takto připraveným hotovým haluškám (bez zakysané smetany) můžete střídavě proměňovat chutě, dle svého vlastního výběru.

Zveřejněno 3. 8. 2018

Poznámka autorky Trinka

Je spousta možností, jak halušky můžeme dochutit.

Já mám nejraději halušky s kysanou smetanou,stačí jen maličko přisolit a ňamka je hotová...

Fantazii a chutím se meze nekladou.

Jak jsem k tomu receptu přišla? Moje maminka i táta byli z východního Slovenska.

Po 2. světové válce se přistěhovali do Čech a maminka nám vařila tak, jak byla zvyklá.

No a později jsem i já začala její slovenská jídla vařit... Výborné jsou i vařené pirohy s povidly.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Východňarské halušky z Porúbky od Michalovců

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XOxW

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Východňarské halušky z Porúbky od Michalovců

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XOxW

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (25)

Pro tejaja: díky za fotečky, škoda že to neumím...Pa :-)Trinka.

Trinka: ;-):yes:

Dnes som po dlhej dobe robila halušky. :-) Musím sa priznať, že podľa svojho, teda bez vajca a s polohrubou múkou. Dovolím si oponovať vete, že vodu z nastrúhaných zemiakov tu nepotrebujeme. Práve naopak, obsahuje škrob, ktorý drží cesto pokope, preto netreba žiadne vajce. Vyskúšaj raz a uvidíš. ;-)
Halušky so smotanou...u nás sa to nerobí, ale vyskúšala som časť podľa receptu, teda so smotanou. Zvyšok klasika, tentokrát s kyslou kapustou a tým, čo na halušky jednoznačne patrí-slanina. :-) Na fotku som dala polovicu podľa tohto receptu, teda so smotanou, polovicu s kyslou kapustou.
Nebolo to so smotanou zlé, to rozhodne nie, ale klasika je klasika-bryndza, kapusta, kyslá kapusta, tvaroh...to je na nezaplatenie a tá spomínaná slanina. ;-)
V každom prípade halušky sú halušky. :yes:;-)

Hospodyne:

Dnes bylo krásně pod mrakem, konečně příjemné počasíčko...
Takže jsem Vám ten recept na vařené pirohy s povidly, konečně
přidala do receptů. Zkuste si je a dejte vědět jak Vám chutnaly. :-O
...
Jen tak na okraj, jednoduchá jídla jsou nejzdravější.
Ta složitá i když dobrá dělají zažívací problémy. To ale není z mé hlavy. :-)

hospodyne:
budu se do nich muset, jak čtu brzo pustit, abych si vše zvážila a neudělala zase
nějakou chybu.
Dělám je od oka, ale tady to musím uvést jako recept, jinak mi ho neuznají.
V těchto vedrech se mi je zrovna nechce dělat, mám zdravotní problémy...
Ale má přijít pár méně horkých dnů, tak by to snad šlo. ;-)
Tak ještě chvilinku vydržte.

Hosta,
paní moderátorko já jí odpověděla v jejím stylu, nic víc nic míň.
S nikým se tu taky nechci nijak dohadovat, nemám to zapotřebí.
Ale i ona by si to mohla vzít k srdci...

Paní moderátorko, prosím nechte to tak jak jsem to znovu opravila.
Je to tak lepší, děkuji.

Trinka: píšete o pirozích s povidly - písněte recept. Myslím, že někteří z nás starších si rádi počtou a uvaří.My jim říkáme tašky a náš zeť je zbožňuje. Ráda si připomínám recepty staré spousty desítek let. Některé mi chutnají po létech moc, jiné už vůbec.:-) Ale povidlové tašky s makem, to je taková laciná stálice, že?

Casino,
mám dětské vidličky které mají krátké 3 bodce ale krásnou plochu právě na jemné rozmačkání... :-D
Pokud se týká těch 5. alternativ, k vaší radosti jsem je vymazala a doufám že nyní už budete mít klid.
Zadávala jsem tu recept poprvé... :-) Pozoruji že jste docela příjemná že??? ;-)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Trinka: od Casina to nebyl povel, snad jen připomínka k formální stránce receptu, jeho "příjemnost" vypadá někdy trošku jinak;-) Myslím, že jste se ukvapila, to doporučení bylo fajn, vrátím vám ho do postupu. Urážet se netřeba:-) Recept je hezký, jistě se vám povede dát sem i jiný po mamince :-)

Další malá chuťová změna na hotové halušky.
1 kelímek 200g zakysané smetany, 250g selského bílého jogurtu,
3 - 4 větší stroužky česneku a sůl.
Česnek propasíruji osolím jej a ještě vidličkou pěkně promačkám. Všechny ingredience
smíchám a už nesolím. Kdo má rád hodně ostré může přidat i pálivou papriku v prášku...
Pálivou papriku v prášku někdy přidávám i do smaženého kysaného zelí. 8-(

Trinka:
Líbí se mi vaše, v surovinách popsané, alternativy. Je ale otázne, zda by nebylo logičtější přesunout je na závěr postupu, či do poznámky:-)
Většina zdejších údernic by z tohoto rcp vytvořila hafo "nových" ;-)
***
"Česnek propasíruji osolím jej a ještě vidličkou pěkně promačkám."
Trošku mi uniká smysl mačkání vidličkou:-O
No, kdybyste ho ale utřela (na prkýnku! nééé že utěrkou:-D nožem naplocho, tak to by teprve byla jemňoučká kašička, že :-K

Ahoj Magdalenka,
děkuji, mám slzy na krajíčku...;-( pa, pááá

Casino díky,

už jsem tu chybu v receptu opravila. Ještě jednou dík, mě by to vůbec nenapadlo... :yes:
Ještě upřesnění, jako malá holka jsem halušky se ŠPEKEM nemusela. Jinak mě halušky vždy :-Q chutnaly...

magdalenka: halušky ako prílohu robím bez zemiakov. A niekedy ich jeme aj takto:https://www.toprecepty.cz/recept/53088-halusky-se-...

Zobrazit starší odpověď

Casino,
své komentáře mazat nemusíte, ale já opravdu nevím jak to v receptu opravit,
nevím jak se tam dostat, když tam není v pravém rohu nahoře ta tužtička. :-O

Máte pravdu Casino , ale už se stalo...

Ale se špekem a brynzou si je můžete udělat, já je jako holka nemusela,
ale s anglickou slaninkou, proč nééé???

Trinka:
No, pokud stran délky vaření se do postupu vloudila chybička, tak ji lze opravit, že :-)
(předpokládám, že znáte možnost autorova vstupovat do svého rcp :-K a pak souhlasím s vymáznutím mých komentářů)

Mně mezi pěti oblíbenými chybí klasika, i k vůliva které jsem jezdíval na Slovensko: bryndza, špek :-K
***
No, halušky nedělávám, ale když jejich vaření porovnám s vařením např. ovocných knedlíků, tak mi přijde, že věta: "Když halušky vyplavou na hladinu, nejdéle 5 minutek je necháme vařit a pak je vyndáme" je poněkud nešťastně formulovaná...

Díky Cathleen,
tento recept na halušky mi zde kuchaři nepřijali vůbec jako recept, měli zato že jsem si ho poslepovala
z různých receptů halušek zde uváděných.?! No, nechala jsem to bez povšimnutí a dobře jsem udělala...

Ale já hlava děravá, jedno jsem přeci jen zapomněla, když si dáte ty halušky s tou kysanou smetanou je
nutné je opět dochutit, opět solí, dle své vlastní chuti.

No, mamka dělala i výborné východňarské holůbky, ale ty se mi nikdy nepovedly tak dobré, jako je
dělala ONA. To by bylo lepší aby je zde uvedl někdo z Porůbky. Na svatbách tam dělají Slováci mini holůbky,
když si na ně vzpomenu, no prostě ňamka...

Ale pirohy plněné povidly, vařené ve vodě, ty jsou lehké a hlavně moc chutnají dětem!
Ale nejsem vyučená kuchařka, musela bych je nejdříve udělat, už jsem je několik let nedělala,
děti odrostli, vše odvážit a pak teprve napsat.

Ty halušky jsem psala taky jen tak z jedné vody načisto a jak to dopadlo...

Paní tejaja,
omlouvám se, ale někdo vajíčka dává, někdo ne, já jen napsala jak halušky
dělala moje mamka.

Paní Magdalenka,
recept na těsto na halušky je psán tak jak ho dělali v Porůbke.
No já tu dobu vaření jen odhadla, já si vždy vyndám jednu halušku a
ochutnám zda je uvařená, když je tak vypnu plyn a dám ostatní do misky
s trochou oleje, atd.
Nejlepší bude když si je zkusíte udělat, já když je dělám tak neodolám a
musím si přidat další. Kupodivu, většinou je dělám bez masa s kysan.
smetanou, je to nejrychlejší a manžel si na ně za ty roky taky zvykl. On jí
nejraději jídla s masem.
Masová jídla ale vařím vždy až každý 3 den, žaludku trvá totiž tak dlouho
než jej stráví. Mě to vyhovuje, neleze to tolik do peněz a bezmasá jsou
dříve hotová, nakonec i zdravější...

Trinka: omlouvat se netřeba - někdo vejce dává, jiný ne ;-) (já třeba také ano, i hladkou mouku - recept mám od vyučené kuchařky, tak jsem se ho vždy držela). A vařím je stejně, jako ty, s tím, že když vyplavou - zkusím ochutnat - a hned vyndávám. 5 minut to opravdu netrvá. Časového údaje se drží hlavně ti, co budou dělat halušky poprvé, a mohli by je převařit, když se to tady dočtou.
Těším se na další recepty po mamince, pokud přidáš!:-8

Ja dávam múku polohrubú. Pri vyplávaní na povrch ich vyberám z vody, 5 minútový var sa mi zdá dlhý.

Do halušiek sa nedáva vajíčko. :-K A prosím, ako nastrúham bryndzu? :-K

u nás doma jsme halušky měli i k paprikáši nebo gulášu<3

Tématické fráze:
halušky recept, východňarské slovenské halušky, jak udělat nejlepší halušky, vichodnarske pirohy, aby halušky netmavly, rcp na halušky se s kysaným zelím, rcp na halušky se s kysaným zelím, už jsem aj zapomnel na vichodnarske, jasi udělat halušky, domácí rcp na na halušky, halušky s brynzou recept, vychodnarské holubky, nejrychlejsi a nejlepsi halusky, východňarské pirohy s povidly, halusky s vajickem a smetanou, bramborové halušky, halušky producer cz

Suroviny:
brambory, mouka hladká, vejce, pepř mletý, sůl, smetana zakysaná, sůl

Přidat fotografie receptu