Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramboračka s čerstvými houbami

Bramboračka s houbami je národní poklad. V každé rodině se vaří trošku jinak. Pokud je ale tato polévka dobře vychucená, nejen že zasytí a zahřeje, zároveň pohladí chuťové buňky i duši strávníka.

Hodnocení receptu je 4,7 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Tom Beyk Tom Beyk

Snadný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 50 min

65 min (15 min příprava + 50 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 965 kJ /
1 187 kcal
Bílkoviny23,43 g
Tuky61,40 g
Vláknina35,32 g
Cholesterol 86 mg
Sodík 980 mg
Sůl2,30 g
Sacharidy119,74 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nakrájíme houby na plátky, oloupanou cibuli najemno, špek, očištěné brambory a zeleninu na kostičky, česnek nasekáme. Krok 2: Houby podusíme na dvou lžících vody na pánvi asi 15 minut doměkka. Krok 3: V hrnci rozpustíme špek, přidáme máslo a zpěníme na této směsi cibuli.
Přidáme kmín, necháme rozvonět. Krok 4: Přisypeme mouku a restujeme do středně tmavé barvy jíšky. Krok 5: Přidáme pokrájenou zeleninu s česnekem, brambory a zalijeme vroucím vývarem nebo vodou do roviny. Přidáme pepř (dle chuti i čubricu, kurkumu), pokud jsme nepoužili vývar, tak i bujón, a přikryté vaříme. Krok 6: Jakmile začne polévka houstnout, zředíme ji vařící vodou nebo zeleninovým vývarem na požadovanou hustotu. Krok 7: Když jsou brambory v polévce měkké, přidáme podušené houby, chvilku provaříme a dochutíme solí (a podle chuti můžeme přidat Maggi). Krok 8: Polévku odstavíme a na závěr vmícháme rozemnutou majoránku.

TIP: Další oblíbená houbová jídla

Zveřejněno 30. 9. 2018

Poznámka autora Tom Beyk

Lepší je, když je více druhů hub, ale z hříbků voní polévka nejvíc.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramboračka s čerstvými houbami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/o48L

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramboračka s čerstvými houbami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/o48L

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

Nedal jsem čubricu ani kurkumu, ale Podravka v malém množství neškodí. A protože jsem neměl zelené natě, tak to nevypadá. Ale výsledek byl výborný . Díky za námět.😋🤪

Bramboračku s hříbkama máme moc rádi:-QTome,vyzkoušela jsem tvou vychytávku s podušenými hříbky.Měla jsem babky cca 400 g a pochutnali jsme si:-8Posílám fotky a poděkování:-K

Alcaqqqq: Díky za komentář a jsem moc rád, že chutnalo:-)

Musím říct,že lepší bramboračku jsem ještě nejedla. Naprosto výborný recept. Čubricu jsem teda neměla, ale našla jsem si co,obsahuje a dala tam jednotlivé suroviny, špetku od každé a musím říct tedy,že to polévku dostalo na úplně jinou úroveň. Moc děkuji za tento recept. Všichni jsme si pochutnali.

Freesty: díky za milý komentář a jsem rád, že jsem inspiroval.:-)

Tome, jste nejlepší prznitel!! <3 ..polívka byla LUXUSNÍ! ..moc jsme si s přítelem pochutnali! :-Q ..naštěstí jsme pochopili, že kurkumy má být jen špetka pro barvu a čubrica náhodou krásně voněla a dala tomu šmrnc.. poprvé jsem toto koření vyzkoušela.. měla jsem ho doma ani nevím proč, nerozbalené ještě :--)) ..paráda! Moc díky za recept a určitě vyzkoušíme další tvé recepty! Jsme s přítelem velcí labužníci, takže víme, co je dobré!! :-D :-*

Ahoj lidičky,zdravím Vás!Dnes v pondělí 6.7.2020 jsem zkusil tento recept a musím říct,že polévka se povedla.....Dokonce i moje manželka,vyučená kuchařka s 35-ti letou praxí,mě to pochválila......Navíc se to i hodilo,protože dopoledne nám přinesl zeták téměř plný koš čerstvých hub.Takže do polévky jsem udělal takový mix hub-modráci,hřiby a lišky.Navíc jsem do polévky přidal i 2 bobkové listy.Na závěr na polévku do talíře jsem dal pro chut a ozdobu čerstvou petrželku.No prostě mnamka,určitě jsem nevařil tento recept naposled!Přeji všem dobrou chut.....Pepa68<3:-8:-D:yes:

"...já našel jen jednoho hřiba"
A vo vo vo, vo tom to je... ;-)
Pomineme li "drobnost", že polévka z čerstvých hub je sama o sobě jak hrušková voda (mám ji rád především kvůli "slizkosti" ČERSTVÝCH uvařených klobouků na jazyku) pak pro chuť je fajn přidat trošku, v dlani rozemnutých, SUŠENÝCH hub :yes:
No, autor tedy ulovil sólohřiba:-) a že aby saturoval šest hladových krků, tak této krmi chuti něčím dodati musel, že :-K

To je strašné, čím dokáže někdo zprznit výbornou českou polévku. Dát do bramboračky čubricu je vrchol hlouposti a o těch ostatních vyjmenovaných superdochucovadlech je taky škoda mluvit.8-(8-(:-((:-//;-(:-(

Martick@: ...abys to pochopila i ty...je to psané v závorkách, tak kdo nechce tak to tam nedá.(aby nebyl vrcholně hloupej) :-*
Jinak si myslím, že przním rád a przním dobře...;-)

Houby, cibule, česnek, kořenová zelenina, máslo, majoránka... a ve finále do toho vrazíme Podravku a Maggi:-O PROČ? Všechny chutě jsou přece v těch základních surovinách...:no:

Eja57: ...není nic jednoduššího než to bez Podravky a Maggi vyzkoušet.:-8

:yes::yes:<3

Tématické fráze:
bramboračka s houbami top recepty, bramboracka z čerstvých hub, bramboračka s houbami, bramborová polévka s čerstvými houbami, bramboracka s hriby, houby recepty, bramborova polevka s cerstvymi houbami, bramboračka s čerstvých hub, bramboračka z čerstvých hub recept, bramboračka s čerstvími houbami, bramboračka of bramborová polévka uitleg in het nl, bramborackabz čerstvých hub, bramhoračka z hřiby, bramboračka z čerstvými hub top polévka recept, bramboračka s cerstymi houbami, bramboračka z hřibů, bramoračka s čerstvými houbami, polévka s cerstymi houbami, čerstvé houby do branboracky, bramboračka z cerstvych hob

Suroviny:
houby čerstvé, brambory, zelenina, cibule, česnek, máslo, slanina uzená, mouka hladká, vývar zeleninový, koření čubrica, kurkuma, kmín celý, majoránka sušená, pepř mletý, maggi, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu