Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Staročeská couračka

Tradiční polévka s kysaným zelím, slaninou, bramborami a cibulí nám možná připomene dětství u babičky. Úplně nejlepší je s domácím zelím. Couračku zahustíme máslovou jíškou a výraznou kyselou chuť zjemníme smetanou. Nakonec přidáme ještě osmahnutá kolečka pikantní klobásy.

Hodnocení receptu je 5,0 (48×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hosta hosta

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 945 kJ /
704 kcal
Bílkoviny18,30 g
Tuky38,17 g
Vláknina22,60 g
Cholesterol 86 mg
Sodík 4,10 g
Sůl10,20 g
Sacharidy61,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do jednoho hrnce dáme vařit zelí (pokud je ze sáčku, tak i s nálevem), přidáme cca 300-400 ml vody, nové koření, pepř a bobkový list (v čajovém vajíčku). V průběhu vaření zelí podle chuti osladíme. Krok 2: V druhém, menším hrnci uvaříme oloupané, na kostičky nakrájené brambory se solí a kmínem. Vody dáme jen tolik, aby byly brambory ponořené. Krok 3: Než se uvaří, na pánvi orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu. Přidáme lžíci sádla a na kostky nakrájenou cibuli, kterou osmažíme dozlatova. Krok 4: Když jsou zelí i brambory měkké, přelijeme brambory i s vodou k zelí, zahustíme jíškou (nebo záklechtkou) a povaříme dohromady ještě asi 10 minut. Podle chuti dosolíme a pokud je třeba, tak i dosladíme. Z pánve přidáme osmaženou slaninu s cibulí. Krok 5: Po odstavení vmícháme smetanu. Kdo chce, přidá na kolečka nakrájenou a opečenou pikantní klobásu.

Jak chutně uvařit kysané zelí. Nejlepší zelné recepty z naší kuchyně

Zveřejněno 11. 11. 2018

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Staročeská couračka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/p5D6

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Staročeská couračka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/p5D6

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

Mňam...tak moc dobrá polévka :yes::-)

:yes::yes: tu mám moc ráda ani tu klobásu nemusím :-)

super polévka, dost žravá

No parada, prave uvarena. Vynikajici!!!! Moc dekuji!:-8:yes::yes::yes:

Výborná polévka :yes:

Zdravím kuchařinky a kuchaře - jestli-pak víte proč se téhle dobré polívce říká " couračka " ? (proto-že se jedla z jedné mísy uprostřed stolu a strávníci jak nabírali lžící, tak zůstávala na stole " ucouraná stopa po zelí " - (to jen tak pro zajímavost . . . zdr. ad ;-);-)

Vynikající žraso,jezdím celoročně na kole a v zimě to je zupr,když dovalíte z venku. Dan

To zní lákavě a jednoduše :-)

Vynikající!! Dnes jsem uvařila, vynechala jsem klobásku, ale jen slaninka bohatě stačila a musím říct, že už dlouho jsem si na polévce tak nepochutnala.. Vážně skvělá!! :yes:<3:-8

Jitrenka: díky za vyzkoušení, já jí dělávám velký hrnec, druhý den je ještě lepší :-8

Tématické fráze:
couracka, staročeské recepty, recept na couračku, couralka, recepty ze staročeské kuchařky, polévka couračka, couracka recept, couračka polévka, recept couračka, couracka-top, dobrá couračka, bila couracka, co je couračka, staročeské brambory se zelím, recept na staročeská bramborak, babiččina couračka, jak na dobrou couračku, polévka-couračka, polévka couračka, polévka couračka bila

Suroviny:
zelí kysané, brambory, cukr, bobkový list, koření nové koření, pepř celý, sůl, kmín celý, cibule, slanina uzená, sádlo, jíška máslová, smetana, klobása pikantní

Přidat fotografie receptu