Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zeleninová polévka vařená opačně

Dobrá polévka na víkend i pro všední den, vhodná pro celou rodinu. Malým dětem můžeme část polévky odebrat a rozmixovat. Kdo má rád syté polévky se spoustou zeleniny, na této si jistě pochutná.

Hodnocení receptu je 5,0 (25×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mika59 mika59

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 35 min

50 min (15 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 078 kJ /
736 kcal
Bílkoviny37,79 g
Tuky21,48 g
Vláknina34,05 g
Cholesterol 26 mg
Sodík 174 mg
Sůl0,29 g
Sacharidy82,93 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Všechnu zeleninu nakrájíme na kousky. Cibuli a česnek najemno. Krok 2: V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme cibuli, česnek, kmín a restujeme pár minut. Přisypeme mouku, promícháme a po pár minutách, zalijeme vývarem nebo vodou. Krok 3: Promícháme, osolíme a necháme vařit asi 10 minut. Do provařeného základu přidáme brambory, mrkev a kedlubnu. Krok 4: Vaříme dalších 10 minut. Přidáme brokolici, pórek a hrášek. Vaříme dalších asi 8-10 minut. Krok 5: Dochutíme bylinkami, pepřem nebo solí.

TIP: Recepty na zeleninové polévky - košťálová zelenina

Zveřejněno 31. 3. 2019

Poznámka autorky mika59

Množství zeleniny je orientační, může se zvolit kombinace a množství jakékoliv. Polévku musíme občas promíchávat. Polévka tím, že se jíška déle vaří, je velice jemná. Můžeme nakonec přidat oříšek másla.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zeleninová polévka vařená opačně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rDVk

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zeleninová polévka vařená opačně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rDVk

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

Polévka je rychlá a dobrá. Děkuji <3

mika59, maris: Napadlo mě také to, co maris. Také dělávám jíšku na začátku a připadá mi to normální, ne obrácené. U takové zeleninové polévky ještě před přidáním mouky dám zeleninu a orestuji ji, polévka je pak silnější a voňavější.
casino: Nezlob se, ale já vidím mezi jíškou a záklechtkou dost podstatný rozdíl. V jíšce je mouka osmažená a teprve dodatečně v polévce provařená, použitím záklechtky je v polévce jen mouka uvařená. Zkus si někdy udělat obojí a rozdíl poznáš, polévka s jíškou je fajnovější.

:yes::yes: U některé polévky také dělám napřed jíšku, jako vždy moc pěkný recept a krásná prezentace ( super talíř:yes:) Hezký den

Tak já u každé polévky nejdřív udělám jíšku, pak přidám ostatní a vařím dál. Dělám to tak co jsem vdaná.Ještě bych dodala, maminka doma měla nadělanou jíšku dopředu, vždycky trochu naškrábala do polívky. Já když se vdala tak jsem nevěděla kolik jí tam dát, začala jsem proto nejdřív si udělat jíšku a pak vařit dál

Dělám to od jisté doby stejně tak, jako ty, Milado. Jak píšeš, jíška je skvěle provařená. Vařím tak i zelí. Od základu - cibule, mouka, zelí a pak provářím.;-)

"Polévka, tím, že se jíška déle vaří, je velice jemná."
No, tady mi přijde přání jako otec myšlenky :-D
Zásmažka, tedy RESTOVANÁ mouka, podle rcp posléze cca 30 minut vařená, je podle mých zkušeností zbytečně dlouhá doba.
U záklechtky (zátřepky) se běžně uvádí 20 minut následného vaření, ale mám odzkoušeno že i pouhých 10 minut je dostačujících :-)
***
Někdy ani nelze jinak, než mouku vařit od samého začátku: https://www.toprecepty.cz/recept/38320-okurkova-po...

U nás sa takto robí zemiaková alebo karfiolová polievka, ak má byť zahustená múkou.;-)
.

Určitě je výborná:-), já jen nerozumím, proč opačně ? Jak bys ji chtěl dělat jinak ? Když by se nejdřív vařila zelenina a později by se k ní přidala jíška, tak než by se ta jíška provařila, zelenina by mohla být na kaši. ;-) Já ji vařím vždycky takhle, proto jsem se pozastavila nad tím, proč opačně;-):-) je to tak i jednodušší:-)

mika59: není důvod, proč bys ji měla mazat;-), je dobře, že jsi tento způsob zvolila a když ho použiješ i u jiných zahuštěných polévek, uvidíš, že budeš spokojená.;-):-8

Zobrazit starší odpověď

Tématické fráze:
zeleninová polévka, zeleninová polévka recept, zeleninove polevky, recepty na polevky, polévka zeleninová, vaření zeleniny, vařená polévková zelenina, vařená polévka, vařená zelenina recept, vařená zelenina recepty, kmin do varene zeleniny, zeleninová polévka ja, zeleninová polévka na másle

Suroviny:
brokolice, mrkev, pórek, cibule, česnek, kedlubna, brambory, hrášek mražený, máslo, mouka hladká, vývar masový, kmín celý, pepř mletý, sůl, bylinky, máslo

Přidat fotografie receptu