Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční špenátový koláč s vejci

Velikonoční špenátový koláč s vejci je tradiční pokrm, který spojuje čerstvé přísady se symbolikou Velikonoc. Tento lahodný koláč přináší překvapení ve formě skrytých vajec, která symbolizují obnovení života. Koláč je velmi chutný teplý i studený.

Hodnocení receptu je 5,0 (38×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Lenunka Lenunka

Náročný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby kynutí

45 min (15 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 635 kJ /
3 737 kcal
Bílkoviny170,10 g
Tuky143,13 g
Vláknina27,00 g
Cholesterol 1,44 g
Sodík 8,13 g
Sůl19,88 g
Sacharidy430,92 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V míse smícháme mouku se solí, uprostřed uděláme důlek. Rozdrobíme droždí, přidáme cukr a zalijeme vlažnou vodou. Necháme 5 minut, přidáme olej a vypracujeme slané kynuté těsto. Necháme asi 45 minut kynout. Krok 2: Mezitím osmažíme na oleji nakrájenou cibulku, přidáme špenát, prolisovaný česnek, sůl, pepř, muškátový oříšek a dusíme do odpaření vody. Nakonec vmícháme syrový žloutek, máslo a necháme vychladnout. Špenát bude hezky krémový. Krok 3: Do vychladlého špenátu přidáme oba sýry a promícháme. Dochutíme solí, pepřem - sýry jsou slané, tak opatrně. Pokud je potřeba, můžeme zahustit 2-3 lžícemi strouhanky, aby náplň z koláče nevytékala. Krok 4: Koláčovou formu vymažeme olejem. Vykynuté těsto rozdělíme v poměru 2:1. Ze dvou třetin vyválíme kruh, kterým vyložíme formu, včetně okrajů. Koláč naplníme špenátem a obrácenou lžící uděláme 4 důlky, do kterých vyklepneme syrová vejce, která osolíme a opepříme. Krok 5: Okraje koláče potřeme bílkem. Ze zbývajícího těsta vyválíme kulatou pokličku, kterou koláč přiklopíme, potřeme také bílkem a posypeme semínky. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 45 minut.

TIP: Listový špenát na talíři

Zveřejněno 18. 4. 2019

Poznámka autorky Lenunka

Koláč je výborný teplý i studený, u nás na Zelený čtvrtek coby "něco zeleného":-)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční špenátový koláč s vejci

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ozKL

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční špenátový koláč s vejci

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ozKL

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

Krásný nápad:yes:Koláč na řezu vypadá nádherně:-K:-8

Anna Kocikova: díky, Drahuško, těší mě to :-K:-K

Tento recept mi padl do noty <3 a před chvílí jsem ho vytáhla z trouby, jedním slovem výborný :yes:, vřele doporučuji :-K
Jelikož se mi těsta zdálo dost, dala jsem ho na větší plech, do těsta jsem dala 1 PL lžíci majonézy a sušený česnek. Špenát jsem dělala na cibulovém základu, s přidáním doma uzeného bůčku, ve finále byl zcela bez vody, tak jsem ani strouhanku nedávala. Neměla jsem tvrdý sýr, dala jsem kelímek sýru grande a na drobné kostičky nakrájený camembert. Nasázela jsem do hnízd 8 vajec a určitě jsem nepekla naposledy :yes::-K

Eja57: :-D díky :-K:-K:-K

Zobrazit 2 starší odpovědi

:yes::yes::yes::yes::yes: tak do toho nejdu...ale na třetí přečtení to zas až tak složité není:-D:-K

;-) komu česť, tomu česť...

Neskutočne krásny a originálny recept, po každej stránke. Ako stvorený na veľkonočný stôl, nielen na dnešný zelený deň.

magdalenka: děkuji, až se tu červenám :-D, moc mě to těší :-K:-K

Tématické fráze:
špenátový koláč, špenátová roláda s vejcem, špenátový koláč z listového těsta s s vejci, kynuté koláčky se špenátem, zelený koláč

Suroviny:
mouka hladká, sůl, droždí, cukr, voda, olej, špenát listový, cibule, olej, česnek, žloutek, bílek, máslo, sýr, sýr tvrdý, sůl, pepř mletý, ořech muškátový, strouhanka, vejce, olej,

Přidat fotografie receptu