Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rychlokvašky pro dědu

Urodilo se vám hodně okurek a nestíháte je zpracovat. Máme pro vás recept na okurky rychlokvašky, kde využijete přerostlé kusy. Chuť je jemnější než u tradičních kvašáků a příprava nezabere mnoho času.

Hodnocení receptu je 4,1 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MamlajdaD MamlajdaD

Snadný

Suroviny pro 1

1

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 239 kJ /
535 kcal
Bílkoviny8,40 g
Tuky5,05 g
Vláknina18,58 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 16,16 g
Sůl40,35 g
Sacharidy107,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Připravíme nálev. Vodu s cukrem, sladidlem, solí a kořením přivedeme k varu a vaříme 5 minut. Přilijeme ocet a necháme vychladnout. Krok 2: Omyté okurky vidličkou hodně propícháme, (oloupané salátovky nepropichujeme), naskládáme do čisté sklenice a zalijeme vlažným nálevem, vystačí na jednu 3-3,5 l sklenici. Krok 3: Sklenici utěsníme celofánem nebo mikrotenem pomocí gumičky. Čekáme trpělivě 3-4 dny (někdy i déle), podle teploty v místnosti, kde jsou uloženy. Oloupané salátové okurky jsou za tři dny určitě hotové.

TIP: Přerostlé okurky nakládačky a jejich využití

Zveřejněno 8. 7. 2019

Poznámka autorky MamlajdaD

Tohle je recept pro ty, kteří mají raději poněkud jemnější nálev.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rychlokvašky pro dědu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3NRp

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rychlokvašky pro dědu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3NRp

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (20)

Kdo nechce použít sladidlo, přidá za 10 tablet sladidla 40 g cukru.

Lenunka: Simona Skolakova: Já sice také jsem diabetik, ale umělá sladidla běžně nepoužívám. :-) Ale při zavařování okurek se "cukerin" většinou vždy přidával a je ve většině receptů na láky. :-8 Když si ale spočítáte, kolik ho třeba za rok v těch okurkách sníte, tak je to velice zanedbatelné množství, které nikoho neohrozí;-):-8. Co se týká cukru, prostě občas zhřeším ;-):-D a nedělám si výčitky. Moc vás všechny zdravím:-K

Jen stále nechápu,když to nemusí být,že lidé používají umělá sladidla,když nejsou diabetici a to né jen v kvašákách,znalajsem lidi,kteří si mysleli,že když je budou používat,že zhubnou,no i tak to u něterých je.Bohužel.:no:

Simona Skolakova: protože lidi dají moc na reklamy, je to stejné jako s jogurty 0,1% tuku, přitom v nich je hromada škrobu, to už je lepší ten tuk, umožňuje vstřebávání vitamínů, škrob je na nic, ale každý kdo kouká na telku si myslí, jak zhubne, přitom je to pitomost, a s těmi sladidly je to stejné, s cukry si tělo poradí, ale s tou chemií ne ;-( Někteří lidé se chovají dokonce tak, že jako čím víc toho "dietního" sní, tím víc zhubnou :-D:-D:-D, jediný způsob jak zhubnout je mít vyšší výdej energie než příjem, to je celé, není to o tom, co jíme nebo nejíme, je to o přemýšlení, kolik jíme a jak moc se hýbeme.
Jak říká Zdeněk Pohlrejch: Neexistují nezdravé potraviny, existují jen jejich nezdravá množství :-K:-K

Lenunka: Děkuji za upozornění, já už několik let nezavařuji i když dříve jsem zavařovala "ve velkém";-):-8. Hned to napravím. Zdravím a děkuji! :-K

Lenunka: tak ta moje dr.měla pravdu:yes::yes:chce to vzít rozum do hrsti,všechno se dá,dá se to pak vyvážit jinak,tak jsem ráda,že jsi to Lenunko potvrdila;-):yes::yes:

Zobrazit 4 starší odpovědi

Merylas: Děkuji:-8 a zdravím:-K

MamlajdaD: Také zdravím, byla jste o minutku rychlejší. :-)

Lenunka: Spolarin je umělé sladidlo, prodává se v malých umělohmotných krabičkách a jsou to takové malé "pecičky". Přidává se do láků při zavařování. Někde jsem četla, že třeba okurky v láku se Spolarinem (nebo s jiným podobným sladidlem) nejsou rozměklé, ale zůstávají pevné a křupavější konzistence Tedy asi pokud se nepřevaří;-):-D:-D. Je to sladidlo - snad - na bázi cukerinu, není to žádné moderní sladidlo (jako např. stévie). ;-) Děkuji za komentář :yes: a zdravím!

MamlajdaD: nic ve zlém, ale Spolarin se již hodně dlouho neprodává, nebo alespoň ne pod tímto názvem. Jeho prodej byl zastaven z dúvodu rizika rakoviny:
"Cyklamát: toto umělé sladidlo s označením E952 bylo objeveno v roce 1937. Jde o látku podobnější cukru více než sacharin, je 20–50x sladivější než sacharóza. V USA se cyklamát nedávno ocitl na seznamu zakázaných látek kvůli zvýšenému riziku onemocnění rakovinou močového měchýře. Dříve byl k dostání pod názvem Spolarin a Dukaryl, Kandisin nebo nyní ve směsi pod názvem Fan sladidlo. "
Ať už je to jak chce, tak každopádně pod tímto názvem ho už nikdo nekoupí, doporučuji tedy recept aktualizovat:-)
https://aukro.cz/stara-plastova-krabicka-od-sladid...
https://www.cas.sk/fotogaleria/357760/spomienky-na...

Eja57: Víš do láhve jsem na dno a někdy i mezi okurky během plnění dávala všechno od oka, ;-):-8 kolečka mrkve, cibule ani křenu jsem nepočítala. Tak se nezlob, ;-) ale to si každá kuchařka musí také dát od oka, a jestli dá o kolečko mrkve navíc nebo na míň, svět se nezboří;-):-8:-D. Ono to jde naložit i tak! ;-):-8 Zdravím a přeju hezký den!

co je Spolarin?

Lenunka: Náhradní umělé sladidlo.;-)

Možná pro ty, kteří budou rychlokvašky dělat poprvé - kolik čeho " do láhve", aspoň přibližně...

Já i po letech s láskou vzpomínám na babku, která kus za Mělníkem u silnice prodávala kvašáky...jezdívali jsme s manželem kolem v tu správnou dobu na dovolenou...několik let...lepší jsem nikdy v životě nejedla. Nikdy jsme nevydrželi těch pár kilometrů do cíle a cpali jsme se hned, za jízdy, a bylo nám úplně jedno, že lák je všude...bože, ještě teď tu chuť cítím...

mika59: Pokud nemáte rádi příliš agresivní nálevy, tak zkus. ;-):-8 Jsou opravdu dobré, ale trochu jemnější. Pilovala jsem ten recept kdysi pro mého muže "dědu Imru" a konečně tento u něj uspěl.;-):-D:-D:-D Byla bych zvědavá, pokud zkusíš, jestli uspěje i u vás;-):-D. Díky za komentář a zdravím!:-K

Dělám každý rok..vyzkouším i tyhle..:-K

Tématické fráze:
rychlokvašky, rychlokvašky top recepty, rychlokvašky v sladkokyselém nálevu, nálev na rychlokvašky, rychlokvasky v sudu, okurky rychlokvašky recept, okurky rychlokvašky, jak naložit okurky rychlokvašky, rychlokvašky ze salátovek, rychlokvašky recept, nálev na okurky za studena, recept na rychlokvasky, rychlokvašky rezy, rychlokvašky ze salátových okurek, okurky rychlokvašky rezy, zdravi a rychlokvašky, okurky rychlokvašky sladkokysele, rychlokvašáky, jak na rychlokvašky, rychlokvšky

Suroviny:
okurky sterilované, kopr, list višňový, křen, mrkev, cibule, sůl, semínka hořčičná, cukr, sladidlo, koření hřebíček, koření nové koření, pepř, bobkový list, voda,

Přidat fotografie receptu