Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramboračka "grunt"

Hodnocení receptu je 4,9 (23×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

yanull yanull

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 061 kJ /
732 kcal
Bílkoviny32,60 g
Tuky19,03 g
Vláknina27,58 g
Cholesterol 518 mg
Sodík 692 mg
Sůl1,62 g
Sacharidy94,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do hrnce dáme na drobně nakrájenou slaninu, kousek másla a jakmile se rozpustí, přidáme kmín, který spolu se vším restujeme, až to pěkně voní. Poté přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět, přisypeme mouku a opékáme do zezlátnutí cibulové jíšky. Tu pak zalijeme studenou vodou a rozvaříme ji, až je hladká, nesmí v ní být hrudky. Krok 2: Do tohoto základu vložíme na cedníku propláchnuté kroupy, čočku, ovesné vločky, na plátky nakrájené houby a necháme 20 minut vařit. Po této době vložíme drobně pokrájenou zeleninu a brambory, osolíme, přilijeme horkou vodu z rychlovarné konvice a pokračujeme ve vaření. Jakmile je zelenina měkká, ale ne rozvařená, do polévky vlijeme 2 rozšlehaná vajíčka, chvilečku povaříme, přidáme zelené natě, čerstvou nebo promnutou sušenou majoránku a úplně nakonec česnek utřený se solí. Takto se plně rozvine jeho chuť a vůně, žádný lis na česnek to nenahradí. Polévku proto při přípravě solíme méně, abychom zbytek soli mohli pro tento účel použít. Pokud byste chtěli polévku posunout o stupeň výš, můžete zeleninu osmažit na másle a pak ji dát teprve vařit.

Zveřejněno 31. 7. 2019

Poznámka autorky yanull

Již naše babičky říkávaly: Polévka je grunt a kdo ji nejí, je špunt :-) Tato bramboračka opravdu ke gruntu patří a také k tzv." husťačkám", někomu nahradí i hlavní jídlo, ale je moc dobrá a je v ní hodně vlákniny, tudíž je vhodná i jako prevence civilizačních onemocnění. Já ji vařím vždy hrnec o objemu 5 litrů a můžu říct, že nikdy nezbude. Druhý den po rozležení je ještě lepší, ale je třeba ji za tímto účelem oddělat do ledničky. Všem v rodině moc chutná, Kubík zvládne sníst 3 naběračky, tak třeba najde místo i u vás doma.

P.S. Opět uvařeno pro celou "Kelly Family" :-)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramboračka "grunt"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ApKz

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramboračka "grunt"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ApKz

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Tak takhle dobrou bramboračku jsem ještě nejedla. Hned jdu opsat do receptáře. ;-)<3

:-)<3:yes::yes: také mám tyto polévky ráda a klidně mi stačí taková dobrá k obědu :-K

Včera jsem uvařila. Je to výborná, hodně hutná polévka. Dýchá z ní moje dětství u babičky. Děkuji za recept, zařadila jsem ho do oblíbených.

Polévka vypadá výborně. uložím si, ale vidím to spíš na podzim a zimu. Děkuji za nápad.

Pekná gruntová...teplo, neteplo, takáto polievka musí chutiť každému a vždy. :yes:

Tématické fráze:
bramboračka kroupy vlocky, recept bramboračka

Suroviny:
hrstka, čočka červená, vločky ovesné, slanina, máslo, mouka hladká, cibule, brambory, zelenina, hrášek, vejce, pepř, česnek, libeček

Přidat fotografie receptu