Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rusle z přerostlých okurek (nebo cuket)

Hodnocení receptu je 4,1 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MamlajdaD MamlajdaD

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 018 kJ /
243 kcal
Bílkoviny4,90 g
Tuky1,12 g
Vláknina14,35 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 63 mg
Sůl0,10 g
Sacharidy49,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Okurky oloupeme a vydlabeme semeníky. Pak nakrouháme na slabé měsíčky (na okurkovém struhadle). Cibuli oloupeme a pokrájíme na měsíčky. Mrkev oloupeme a nakrájíme na 1 mm plátky. Papriky očistíme a nakrájíme na proužky. Vše smícháme v míse a osolíme. Necháme v chladnu a přikryté do druhého dne. Pokud místo okurek použijeme cukety, necháme odpočívat max. 1 - 1 a půl hodiny, jinak cukety moc rozměknou. Krok 2: Na dno sklenic (0,7 l) dáme koření: několik celých pepřů a nového koření, 1 hřebíček a 1 bobkový list. Pak do sklenic dáme vymačkanou zeleninu v přiměřeném množství. Krok 3: Do každé zavařovací sklenice 0,7 l přidáme na zeleninu: 4 kávové lžičky cukru, 2-4 tablety sladidla (možno nahradit cukrem – 1 tableta = 1 plná KL cukru), 1 kávovou rovnou lžičku soli (povrch lžičky se solí je dobré zarovnat obráceným nožem) a 0,5 dl octa. Dolijeme převařenou chladnou vodou. Sterilujeme při 80 st. C max.10-15 minut, ne déle. Tato okurková čalamáda je ve finále poněkud tmavší barvy, ale je moc dobrá.

Zveřejněno 5. 8. 2019

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rusle z přerostlých okurek (nebo cuket)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r17w

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rusle z přerostlých okurek (nebo cuket)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r17w

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

magdalenka: Dík za komentář! Že se rusle dělají na víc způsobů, to vím z netu. ;-) Než vložím recept, vždy hledám, jestli to tu není už vložené. Našla jsem i ten recept, na který jsi dala odkaz. No ale že ten můj je poněkud jiný, tak jsem to sem vložila, alespoň si hospodyňky mohou vybrat. ;-):-8 Ten způsob, který popisuješ ty, ten mně trochu připomíná podobný recept, kterému tu v Česku zase říkáme "naháči" :-D:-D Tak vidíš, jak se to prolíná, recepty, názvy... hlavně ale že nám chutná. ;-):-8:-D Co mně zajímalo bylo, z čeho vznikl ten zvláštní název. Konečně jsi mi to vysvětlila, že jde vlastně o nakládané ryby, a z okurek to ty nakládané ryby asi připomíná. :-O;-):-8 Ještě jednou moc dík za komentář a moc zdravím! :-K:-K

U nás v mojom okolí sa robia rusle inak, nie je to šalát, ale "vyzlečené" uhorky zavarené s klasickým sladkokyslým nálevom. Šalátové uhorky ošúpať, odstrániť semienka, nakrájať po dĺžke na hranoly. S väčším množstvom cibule dať do pohárov, koreniny, nálev atď. Sterilovať. Je viac spôsobov, niekto necháva nasolené odstáť, napr. som tu našla niečo podobné:https://www.toprecepty.cz/recept/53689-sterilovane...
Ešte podotýkam, že pravé rusle sú ryby naložené v octe...aspoň v našich končinách na juhu...

Tématické fráze:
rusle, prerostly okurky, co s přerostlý mi okurkami, čalamáda rusle

Suroviny:
okurky sterilované, mrkev, cibule, paprika čerstvá žlutá, sůl, koření nové koření, koření hřebíček, bobkový list, cukr, sladidlo, sůl, ocet

Přidat fotografie receptu