Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Omáčky A, B, C (ananasová, brokolicová, bylinková, celerová, cibulová)

Hodnocení receptu je 4,4 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MamlajdaD MamlajdaD

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 978 kJ /
951 kcal
Bílkoviny21,17 g
Tuky49,30 g
Vláknina19,10 g
Cholesterol 56 mg
Sodík 133 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy98,46 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ananasová omáčka:
Ananas pokrájíme na menší kousky, vložíme do hrnečku s částí kompotové šťávy naředěné vodou a přivedeme k varu, povaříme doměkka, necháme částečně vydusit, před dovařením zaprášíme moukou, zasmahneme, zalijeme smetanou, prohřejeme do zhoustnutí omáčky. Je-li omáčka moc hustá, přilejeme trochu vody. Ochutíme solí a případně pepřem. Podáváme na pečenou drůbež (několik lžic výpeku můžeme přidat do omáčky před jejím dovařením). Krok 2: Brokolicová omáčka:
Na tuku zpěníme cibuli, přidáme brokolici, zalijeme mírně vodou, přidáme sůl, koření a 10 minut povaříme. Zalijeme mlékem a po částech (podle potřeby) ve vodě rozšlehanou instantní kaší. Poté 3 minuty povaříme a podáváme. Hodí se k pečenému kuřeti a k bramborům i rýži. Krok 3: Bylinková omáčka našich babiček:
Směs bylinek jemně posekáme a postupně do světlé a řídké máslové jíšky přidáme společně s posekanými šalotkami, křenem, zrnky bílého pepře, podlijeme vodou (můžeme ale i sladkou smetanou, nebo vodou naředěnou a prošlehanou zakysankou i acidofilním mlékem). Přichutíme solí, pepřem a octem. Dobře prohřejeme a s knedlíkem podáváme k vařenému, pečenému a grilovanému masu všeho druhu. Krok 4: Celerová základní omáčka:
Na rozpálené sádlo vložíme celer pokrájený na lístečky společně s cibuli a dusíme doměkka. Pak zasypeme moukou, společně opražíme, zředíme vodou a povaříme. Směs protřeme přepasírujeme přes sítko (nebo rozšleháme tyčovým mixérem), zahustíme smetanou, ochutíme citronovou šťávou (místo vody můžeme použít kyselejší bílé víno, pak ale nedáváme citr. šťávu). Krok 5: Cibulová omáčka s vínem od Rettigové?
Cibulku usekáme a osmahneme, zčervenalou zaprášíme moukou a strouhaným chlebem, osmahneme dohněda, zalijeme vývarem, přidáme víno a povaříme. Do omáčky přidáme upražený cukr (karamel, který nejprve zalijeme vodou a rozvaříme), omáčku podle chuti okyselíme a osolíme. Podáváme k plátkům sekané pečeně nebo k hovězímu masu.

Zveřejněno 19. 8. 2019

Poznámka autorky MamlajdaD

Rozhodla jsem se, že sem vložím soubor různých omáček, jsou pro všechny, a hlavně pro mladé kuchařinky. Dnes tedy začínám od písmene A.

Omáčky jsou to někdy i zajímavé, ale většinou snadné, rychlé a finančně nenáročné, takže lze jejich pomocí i ušetřit.

Snažím se je pečlivě vybírat, mám jich hodně, tak se snad někomu trefím do chuti.

Pokud by to takto nevyhovovalo, nebo by byly námitky, tak to beze všeho smažu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Omáčky A, B, C (ananasová, brokolicová, bylinková, celerová, cibulová)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QM37

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Omáčky A, B, C (ananasová, brokolicová, bylinková, celerová, cibulová)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QM37

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (29)

MamlajdaD: Je to skutočne dobrá kombinácia. :yes:;-)

tejaja (moderátorka): Terezko, moc veliký dík za vyzkoušení receptu, :yes: mám radost, že ti omáčka chutnala, zahuštění kukuřičnou polentou není právě obvyklé ale s tou brokolicí to jde dobře dohromady, že jo?. ;-):-D Tedy fotky máš parádní, <3 jako vždy, to ti jde nejméně tak dobře, jako vaření! :-D:-K:yes::yes: Takže mám opravdu velkou radost a tobě přeji také krásné a radostné dny! Velké díky a zdravím! :-K:-K:-K

Vyskúšala som brokolicovú omáčku, pretože ma zaujalo to zahustenie kukuričnou kašou. Musím povedať, že mi chutilo. :yes:;-)

hosta (moderátorka): Moc děkuji, to je rada k nezaplacení, ;-):-8:yes: skvělý nápad! :yes: To hned provedu, moc se mi to líbí! :yes::-D:-K Moc zdravím!:-K:-K

MamlajdaD: Myslím, že forma je dobrá, jen kvůli vyhledávání by bylo možná lepší nazvat jinak - tak, aby si s tím vyhledávač poradil. Co třeba takhle (jen návrh): "Omáčky A-C (ananasová, brokolicová, bylinková, celerová, cibulová)". Protože pokud se v názvu receptu neobjeví příslušný název omáčky, vyhledávač je k nepoužití a užitek pro případné zájemce žádný.

Eja57: Dík!:-K:yes: Asi přece jen budu pokračovat, ale dám si dobrý pozor, aby tam nebyly nesrovnalosti. ;-):-D Zdravím!:-K

MamlajdaD: :yes::yes::yes::-K

Tak všem děvčatům, která mě upozornily na chybky v receptech - opravila jsem, jak nejlépe jsem uměla, snad už to tak bude dobré. Všem vám moc děkuji za spolupráci ;-):-8 a zdravím!:-K

Lenunka: Děkuji za komentář i za tvůj názor. Chtěla jsem, aby kuchař/-ka si mohli vybrat, jakou omáčku uvaří. Předkládám úmyslně jednoduché omáčky s dostupnými ingrediencemi, začátečnicím by se mohly hodit tak, jak jsou, protože jsou dobré a zkušenější si mohou případně doplnit recept o nějakou ingredienci dle svého. Pokud bude víc zájemců o jednotlivé, samostatné omáčky, tak seriál klidně smažu. jednotlivě je ale vkládat nebudu, to je zase o něčem jiném. Uvažovala jsem o tom, vkládat omáčky podle masa, ke kterému se podávají, ale to dost dobře nejde, protože jsou omáčky, které se hodí k více drohům masa a naopak jsou omáčky, které maso nepotřebují. Tak uvidím, co s tím provedu. ;-):-) Zdravím!:-K

MamlajdaD: já hlasuji pro seriál s precizně popsanými recepty:-K

hosta: Děkuji za pěkně napsaný komentář! ;-):-D Zdravím! :-K
Stále se nemohu rozhodnout pod vlivem některých komentářů, zda v tom seriálu mám pokračovat, nebo to smazat a vkládat jednotlivé omáčky. :-?

bofinka: Ano, máš pravdu, chybka se vloudila. Doplním, ta zálivka je varibilní, může být sladká smetana i zakysanka, nebo i třeba acidofilní mléko atd. Dík za komentář a zdravím!:-K

bofinka: psala jsem sice autorce ráno SZ...
Ananasová - ten ananas vaříme ve šťávě z kompotu nebo v čem?
Brokolicová - pokud na uvedené množství tekuté složky přidám hrnek rýžové/kukuřičné kaše....tak mám pocit že mi z toho vyjde kaše
Celerová - jakým množstvím vody zalijeme ( navíc bych jistě použila vývar)?
Cibulová - upraženým cukrem se myslí co? karamel?
Ano, já jsem pro nabídku omáček podle tradičních receptur - ale musí být popsané tak, aby podle nich začátečnice uvařila chutnou omáčku.

Eja57: tak mě to taky našlo ananasovou omáčku - jen ne tuhle:-)
v pořádku, já říkám jen svůj názor ;-), ale za mě, pokud někdo hledá, jakou že omáčku by si tak udělal, použije spíš kategorii Omáčky a nehledá termín seriál :-D:-K

mtvrdikova: Moc děkuji za milý komentář. :-K

Tématické fráze:
ananasova omáčka, celerová s ananasem

Suroviny:
kompot ananasový, mouka hladká, smetana, máslo, cibule, mléko, koření, bylinky, cibule šalotka, křen, mléko, ocet, pepř bílý, jíška máslová, sádlo, mouka hladká, nať celerová, cibule, sůl, smetana kysaná, cibule, máslo, mouka hladká, chléb, víno bílé, ocet, karamel, sůl

Přidat fotografie receptu