Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Omáčky C, Č, D (cibulová se žampióny, cibulová základní, česneková, dragounská houbovka, dýňová)

Hodnocení receptu je 4,4 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MamlajdaD MamlajdaD

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 868 kJ /
3 075 kcal
Bílkoviny85,46 g
Tuky188,82 g
Vláknina81,51 g
Cholesterol 420 mg
Sodík 1,15 g
Sůl2,60 g
Sacharidy233,42 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cibulová omáčka se žampióny:
V kastrolku rozpustíme máslo, přidáme sekanou cibuli, na kolečka či plátky pokrájenou mrkev, ředkev a žampióny. Za stálého míchání podusíme, ale nenecháme zhnědnout. Zaprášíme moukou, stále mícháme, až vznikne světlá jíška. Zvolna vmícháme ohřáté mléko, osolíme, opepříme a na mírném ohni povaříme tak dlouho, až vznikne nepříliš hustá omáčka. Kdo chce, může rozmixovat tyčovým mixérem. Krok 2: Cibulová omáčka jednoduchá:
Ze sádla a mouky připravíme světlou jíšku, přidáme jemně posekanou cibuli, zalijeme vodou nebo vývarem, osolíme a vaříme na mírném ohni do středně husté omáčky. Omáčka je původní, bez použití koření. Podává se k uzenému nebo hovězímu vařenému masu s knedlíkem. Krok 3: Česneková omáčka (klasická):
Do rozehřátého sádla přidáme hladkou mouku a připravíme bílou jíšku, kterou zředíme vodou, posolíme a dobře povaříme. Na závěr přidáme rozetřený česnek se solí, smetanu a ochutíme octem. Omáčka je dobrá i bez smetany. Při ochucování octem se držte hesla, že méně je někdy více! Krok 4: Dragounská houbovka:
Na másle zpěníme jemně nakrájenou cibulku, přidáme nakrájené houby, drcený kmín, osolíme, chvilku podusíme ve šťávě, kterou si pustily houby, pak přidáme půl lžičky sladké papriky, špetku pálivé papriky a dusíme asi 15 minut. Pokud se nám šťáva z hub vydusí, podlijeme troškou vody. Potom zalijeme smetanou, podle potřeby zahustíme moukou rozkvedlanou v mléce a povaříme asi 10 minut. Omáčka by měla být mírně pálivá. Podáváme s knedlíkem nebo s bramborem apod. Krok 5: Dýňová omáčka:
Dýni oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jader a nakrájíme na kostky. Vložíme do hrnce, zalijeme vývarem a rozvaříme (asi 15-20 minut), pak dýni rozmixujeme. Na másle osmahneme jemně nakrájenou cibuli, ochutíme prolisovaným česnekem, sójovou omáčkou, strouhaným sýrem, pepřem a solí. Rozmixovanou dýni vlijeme na tento základ, promícháme, přidáme kyselou smetanu a sekanou pažitku či petrželku.

Zveřejněno 21. 8. 2019

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Omáčky C, Č, D (cibulová se žampióny, cibulová základní, česneková, dragounská houbovka, dýňová)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/j1GW

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Omáčky C, Č, D (cibulová se žampióny, cibulová základní, česneková, dragounská houbovka, dýňová)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/j1GW

Marie

Komentáře (7)

MamlajdaD: :-K;-)

zdenka.s: Moc děkuji za komentář! Pro mně je to skvělý pocit, když vím, že můj recept někomu posloužil! Budu mít radost, pokud zkusíte česnekovou nebo i jinou omáčku. :-K Maso se do ní samozřejmě hodí jakékoliv, ale uzené masíčko do ní je špica! Když dělám česnekovou omáčku doma, podlévám světlou jíšku (ze sádla i z másla, obojí je dobré) částí uzeného vývaru z vaření masíčka, to dodá omáčce ještě lepší chuť. ;-) Nechci poučovat, je to jen moje zkušenost.;-):-D Děkuji a moc zdravím!:-K:-K

tejaja (moderátorka): Terezko, moc děkuji za vyzkoušení teceptu. Mám vždycky velkou radost, když něco uvaříš z mých receptů a navíc ti to ještě i chutná. Je to pro mně čest i radost zároveň! :yes: :-K A k té paprice v omáčce, to byl vlastně důvod, proč jsem jí sem vybrala, že je trošku jiná, než běžné houbovky, těch je tu dost. Jsem moc ráda, že ti to chutnalo. ;-):-8 No a co mám napsat o tvých parádních fotografiích jiného, než to, co vždy :-D , že jsou parádní (jako vždy) a že ti za ně s radostí děkuji na stotisíckrát! :yes:<3:-K Dík a moc zdravím!:-K:-K

MamlajdaD : já si vyberu vždycky :-D pro mě to jsou neznámé omáčky a jsem nadšená :-)
Chystám se na česnekovou ,jaké se k ní hodí maso,uzené? Manžel by ho hledal ;-) děkuji

Vyskúšala som Dragounskou houbovku, nakoľko mám tento týždeň hubový. Mám nadbytok podpňoviek (václaviek). :-D:-D:-D Rastú a rastú. Omáčka je výborná, doteraz som do hubovej omáčky mletú papriku nedávala, ale omáčke to urobilo fakt dobre. ;-)

tejaja (moderátorka): Děkuji za hezký komentář, jsem ráda, že se ti to líbí. :-K:-8 Snad si z toho občas někdo něco vybere!:-) Dík a zdravím!:-K

Páčia sa mi tie omáčky pekne pokope. :yes:;-)

Tématické fráze:
houbová omáčka recept, žampiony recepty, žampiony recept, cibulova omacka se zampiony, cesnekova a cibulova omacka, omáčky recepty, recepty se zampiony, černá cibulová omáčka, polévka dragounská, cibulová česneková omáčka, houbová omáčka, klasická cibulová omáčka

Suroviny:
cibule, mrkev, ředkev, žampióny, máslo, mouka, mléko, pepř, cibule, sádlo, mouka hladká, sůl, sádlo, mouka hladká, česnek, sůl, ocet, smetana, houby, máslo, cibule, smetana kysaná, mouka hladká, mléko, paprika sušená sladká, kmín celý, dýně, zelenina, cibule, česnek, sýr nastrouhaný, pepř, smetana kysaná, pažitka

Přidat fotografie receptu