Omáčky C, Č, D (cibulová se žampióny, cibulová základní, česneková, dragounská houbovka, dýňová)
Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 12 868 kJ / 3 075 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 85,46 g |
Tuky | 188,82 g |
Vláknina | 81,51 g |
Cholesterol | 420 mg |
Sodík | 1,15 g |
Sůl | 2,60 g |
Sacharidy | 233,42 g |
Postup přípravy
V kastrolku rozpustíme máslo, přidáme sekanou cibuli, na kolečka či plátky pokrájenou mrkev, ředkev a žampióny. Za stálého míchání podusíme, ale nenecháme zhnědnout. Zaprášíme moukou, stále mícháme, až vznikne světlá jíška. Zvolna vmícháme ohřáté mléko, osolíme, opepříme a na mírném ohni povaříme tak dlouho, až vznikne nepříliš hustá omáčka. Kdo chce, může rozmixovat tyčovým mixérem. Krok 2: Cibulová omáčka jednoduchá:
Ze sádla a mouky připravíme světlou jíšku, přidáme jemně posekanou cibuli, zalijeme vodou nebo vývarem, osolíme a vaříme na mírném ohni do středně husté omáčky. Omáčka je původní, bez použití koření. Podává se k uzenému nebo hovězímu vařenému masu s knedlíkem. Krok 3: Česneková omáčka (klasická):
Do rozehřátého sádla přidáme hladkou mouku a připravíme bílou jíšku, kterou zředíme vodou, posolíme a dobře povaříme. Na závěr přidáme rozetřený česnek se solí, smetanu a ochutíme octem. Omáčka je dobrá i bez smetany. Při ochucování octem se držte hesla, že méně je někdy více! Krok 4: Dragounská houbovka:
Na másle zpěníme jemně nakrájenou cibulku, přidáme nakrájené houby, drcený kmín, osolíme, chvilku podusíme ve šťávě, kterou si pustily houby, pak přidáme půl lžičky sladké papriky, špetku pálivé papriky a dusíme asi 15 minut. Pokud se nám šťáva z hub vydusí, podlijeme troškou vody. Potom zalijeme smetanou, podle potřeby zahustíme moukou rozkvedlanou v mléce a povaříme asi 10 minut. Omáčka by měla být mírně pálivá. Podáváme s knedlíkem nebo s bramborem apod. Krok 5: Dýňová omáčka:
Dýni oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jader a nakrájíme na kostky. Vložíme do hrnce, zalijeme vývarem a rozvaříme (asi 15-20 minut), pak dýni rozmixujeme. Na másle osmahneme jemně nakrájenou cibuli, ochutíme prolisovaným česnekem, sójovou omáčkou, strouhaným sýrem, pepřem a solí. Rozmixovanou dýni vlijeme na tento základ, promícháme, přidáme kyselou smetanu a sekanou pažitku či petrželku.
Zveřejněno 21. 8. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Omáčky C, Č, D (cibulová se žampióny, cibulová základní, česneková, dragounská houbovka, dýňová)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/j1GW
Moje poznámka
Omáčky C, Č, D (cibulová se žampióny, cibulová základní, česneková, dragounská houbovka, dýňová)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/j1GW
Nejnovější recepty
Pečená uzená kachní prsa na medu s růžovým zelím a bramborovými noky
Přidáno před 1 hodinou
Švýcarské vánoční dortíčky
Přidáno před 7 hodinami
Kuřecí játra s mandlemi na víně
Přidáno před 9 hodinami
Pomazánka se šunkou, křenem a čerstvým krémovým sýrem s bylinkami
Přidáno před 11 hodinami
Vánoční sněžítka
Přidáno před 11 hodinami
Pečené fíky s medem a s ořechy
Přidáno 2. 12. 2024 18:29
Přečtěte si
Nejnovější články
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Nepečené medovníkové kuličky obohatí talíř s cukrovím: Voní medem a karamelem, jejich snadnou přípravu zvládne každý
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlá kuřecí "znojemská" omáčka
Mystic před 1 hodinou
Smetanové gnocchi se žampiony a pórkem
Nikki1 před 2 hodinami
Plněné ořechy
Handour před 2 hodinami
Marokánky III - cukroví
Panova před 2 hodinami
Skořicovo - mandlové rohlíčky
Panova před 2 hodinami
Zapečené těstoviny s uzeným masem
Jasminita26 před 2 hodinami
Kuřecí špízy
Tacek před 3 hodinami
Pečené brambory v troubě
Tacek před 3 hodinami
Makové kytičky
renatamanglova618 před 3 hodinami
Tématické fráze:
houbová omáčka recept,
žampiony recepty,
žampiony recept,
cibulova omacka se zampiony,
cesnekova a cibulova omacka,
omáčky recepty,
recepty se zampiony,
černá cibulová omáčka,
polévka dragounská,
cibulová česneková omáčka,
houbová omáčka,
klasická cibulová omáčka
Suroviny:
cibule,
mrkev,
ředkev,
žampióny,
máslo,
mouka,
mléko,
pepř,
cibule,
sádlo,
mouka hladká,
sůl,
sádlo,
mouka hladká,
česnek,
sůl,
ocet,
smetana,
houby,
máslo,
cibule,
smetana kysaná,
mouka hladká,
mléko,
paprika sušená sladká,
kmín celý,
dýně,
zelenina,
cibule,
česnek,
sýr nastrouhaný,
pepř,
smetana kysaná,
pažitka
Komentáře (7)