Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Omáčky F, H, CH (falešná svíčková, francouzská houbovka, hanácká švestková, hořčicová, chlebová)

Hodnocení receptu je 4,6 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MamlajdaD MamlajdaD

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 953 kJ /
2 618 kcal
Bílkoviny48,45 g
Tuky163,05 g
Vláknina77,66 g
Cholesterol 275 mg
Sodík 2,62 g
Sůl6,03 g
Sacharidy207,06 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Falešná svíčková:
Do kastrolu vložíme tuk nebo máslo, na hrubším struhadle nastrouhanou zeleninu, pokrájenou cibuli a špek. Osolíme, přidáme koření a na mírném ohni dusíme do zlatova. Když zelenina zezlátne, podlijeme dostatečným množstvím vody (asi 2-3 dl) a za občasného promíchání dusíme, až zelenina úplně změkne. Pak vybereme kuličky koření a bobkový list. Zeleninovou směs rozmixujeme, během mixování přiléváme mléko, smetanu nebo šlehačku. Mouku rozmícháme v trošce vody a zamícháme do omáčky. Omáčku za stálého míchání provaříme, dochutíme citr. šťávou a pokud je třeba i cukrem, případně i solí.
Podáváme s knedlíky a můžeme, pokud zrovna máme, přidat i plátek teplé sekané či kousek hovězího masa z polévky. Krok 2: Francouzská houbovka:
Cibuli nakrájenou na plátky podusíme na másle s nakrájenými houbami, do kterých přidáme 2-3 lístky estragonu (můžeme nahradit malým množstvím libečku nebo celerovou natí). Podléváme vývarem. Do měkkých hub vmícháme strouhanku, Francouzi používají bílý chléb i pečivo a strouhanku většinou z pečiva bez kůrky. Nemusí se dlouho vařit. Osolíme, mírně povaříme a zjemníme přidáním smetany. Podle potřeby během vaření přisolíme. Omáčka je vhodná k pečením nebo karbanátkům. Krok 3: Hanácká švestková "trnečnica" :
Ve vodě povařené vypeckované švestky zahustíme světlou máslovou jíškou, přidáme povidla, přisolíme a okořeníme skořicí. Vylepšujeme loupanými mandlemi, ořechy a rozinkami, které musíme dostatečně uvařit. Použití na všechno! Krok 4: Hořčicová omáčka:
Na oleji zpěníme jemně posekanou cibuli, zaprášíme paprikou, orestujeme, přidáme bešamel zředěný smetanou, prohřejeme, ochutíme solí a sekanou pažitkou. Po odstavení vmícháme hořčici (plnotučnou, nebo pikantnější dijonsku ap.), promícháme. Používáme na sekaná i vařená masa.
Bešamel: na zpěněné máslo přisypeme hladkou (nebo i polohrubou) mouku, promícháme a uděláme světlou jíšku. Tu zalijeme po částech mlékem nebo smetanou a rozmícháváme do hladka, nejlépe metličkou. Krok 5: Chlebová omáčka:
Na vyškvařené slanině zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme rozkrájené chlebové kůrky, jemně zaprášíme hladkou moukou, osmahneme dozlatova. Pak zalijeme vývarem a povaříme do zhoustnutí. Do hotové omáčky vmícháme česnek utřený se solí a zázvorem. Podáváme k vařeným masům.

Zveřejněno 24. 8. 2019

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Omáčky F, H, CH (falešná svíčková, francouzská houbovka, hanácká švestková, hořčicová, chlebová)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q1wR

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Omáčky F, H, CH (falešná svíčková, francouzská houbovka, hanácká švestková, hořčicová, chlebová)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q1wR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (28)

tejaja (moderátorka): Terezko, to je moc krásná fotka s tou omáčkou v omáčníku! Moc děkuji za vyzkoušení receptu, a jsem ráda, že to mělo u tebe úspěch, že ti to chutnalo! ;-):-D:yes: Moc děkuji také za ty krásné fotky, ty se mi opravdu líbí. ;-):-D<3 A ten omáčník je rozkošný! :yes: Takže ještě jednou: moc děkuji za vyzkoušení :-8:yes: a na sto tisíckrát za ty půvabné fotky! :yes::-D:-K
K té Hanácké trnečnici - existuje hodně švestkových omáček, tahle je dost taková jednoduchá (ale určitě dobrá). Trochu mi připomíná "Černou omáčku", ta se dělávala tady v Čechách i na Moravě hlavně na vánoce. Oni jsou to vůbec krajové omáčky, a recepty se mění podle kraje i podle rodiny. Nejvíc se švestkové omáčky podávají s uzeným a s knedlíkem, ale tahle je asi opravdu na všechno, na vařené maso i vařený jazyk atd. Ještě jednou moc za všechno děkuji a zdravím!:-K:-K

Robila som francúzsku hubovú omáčku. Zaujímala ma tá strúhanka v nej a musím povedať, že bola výborná. :yes: Chcem vyskúšať ešte tú slivkovú, vyzerá zaujímavo a som na ňu zvedavá. U nás sa omáčky takého typu nerobia. ;-)

casino: Falešná svíčková proto, že je bez masa, které dá omáčce zvané běžně svíčková svůj díl chuti. Ale to vy přece víte, tak proč ten dotaz?
Ke druhé části vašeho komentu vám odpovím stejně jako jsem to tu už jednou psala: "Yzop znám, velice účinný do čajových směsí na nachlazení, ale moc dobrou chutí neoplývá, pěstovala jsem ho. Do toho bych kvůli té chuti nešla." A navíc, jednalo se o písmeno "Ý" a ne o písmeno "Y", tedy o ypsilon s čárkou, a to je opravdu jiné písmeno!

casino: :-) tím že jsem napsala " u nás ", jsem myslela v Čechách:-8. Ten způsob znám, ( omáčku zaprášit moukou ), vím, že to tak někdo dělá, ale nepoužívám právě proto, že by se mohly udělat žmolky. ;-):-)

MamlajdaD:
"Falešná svíčková:"
Proč falešná:-?

"ale to "ý" mi pořád nejde"
No a co YZOP? ;-)
***
tejaja: maris:
ŠŤÁVU (tekutinu) zahušťujete přímo moukou (předpokládám, že hladkou) a to se vám nikdy nepodaří udělat žmolky?:-O
Obvykle používám zásmažku či záklechtku (zátřepku):yes: a přímo moukou zaprašuji nejčastěji hlávkové zelí po česku a tam se propařená mouka rozmíchá bez rizika :-)

tejaja: :-) Terezko, u nás se taky zahušťuje tak, že se omáčka zapráší moukou, která se ale provaří, ne propaří, ale hlavně se už nepokračuje tak, že se přidá ještě záklechtka / mouka rozmíchaná ve vodě /. O to šlo, to tam bylo nesrozumitelné, chybička se vloudila a autorka už to opravila;-):yes::-)

tejaja: Děkuji za komentář!;-):-8 Moc zdravím!:-K

Dovolím si vysvetliť svoj "bod". :-) U nás sa bežne šťava pod mäsom zahusťuje tým spôsobom, že sa zasype lyžicou múky, premieša a krátko povarí. Nie je to omáčka, len mierne zahustenie šťavy. Samozrejme sa už potom nezahusťuje zátrepkou. Takže mi to pridanie a zaparenie múky bolo jasné a nedivila som sa. Len toľko na vysvetlenie, keďže sme boli vyzvané.:-K:-);-)

Lenunka: :-D:-D:-D:-D:-D:-D:-K:yes:

Eja57: Na tyhle písmenka asi nejde jít přes suroviny, ale přes jména (Xantipiny řízné masové válečky), ale to "ý" mi pořád nejde (nabízí se jedině zkomolenina Rýbrcoula (Ýbrcoulův ptáček nadívaný bylinkami), ale to už píšu jen pro zasmání! ;-):-8:-D Zdravím!:-K

MamlajdaD: máš pravdu, Ý samozřejmě v abecedě je, chtěla jsem se tomu vyhnout....ale to fakt nevymyslím:-D...s X mám taky problém:-D...zdravím:-K

Eja57: Yzop znám, velice účinný do čajových směsí na nachlazení, ale moc dobrou chutí neoplývá, pěstovala jsem ho. Do toho bych kvůli té chuti nešla.;-) :-D Jo a pokud se jedná o českou abecedu, tak ypsilon s čárkou v ní je malé i velké, ale česká slova tímto písmenem (za placiky za pánbiky) nezačínají. ;-) Zdravím!:-K

MamlajdaD: Ý v abecedě není, Y ano - yzop je aromatická bylinka, se kterou by se dalo pracovat;-)

Lenunka: Úplně s tebou souhlasím, ale chybka se vloudila - koukni na můj koment pro maris. ;-):-8 Už je to opraveno. Zdravím!:-K

Tématické fráze:
vepřová panenka na houbové omáčce, y falešná svíčková, růžičková kapusta po dijonsku

Suroviny:
cibule, mrkev, celer, bobkový list, koření nové koření, pepř celý, špek, mléko, tuk rostlinný, mouka polohrubá, šťáva citronová, sůl, houby, máslo, strouhanka, smetana, cibule, sůl, vývar hovězí, estragon, povidla švestková, švestky sušené, máslo, mouka hladká, skořice, sůl, hořčice, smetana, bešamel, cibule, paprika sušená sladká, olej, sůl, pažitka, slanina, mouka hladká, cibule, česnek, vývar, sůl, pepř, zázvor mletý

Přidat fotografie receptu