Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 778 kJ / 186 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 9,08 g |
Tuky | 1,79 g |
Vláknina | 28,50 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 502 mg |
Sůl | 1,08 g |
Sacharidy | 20,34 g |
Postup přípravy
Krok 1: Den předem nebo aspoň večer vepřová líčka omyjeme, osušíme a pokapeme citronovou šťávou. Poté je z obou stran potřeme horkým přepuštěným máslem a necháme v uzavřené nádobě do druhého dne odležet.
Krok 2: V den přípravy je osolíme, jemně posypeme mletým pepřem. V pánvi necháme na másle rozškvařit slaninu a líčka na ní zprudka opečeme, aby se zatáhla. Ještě předtím na kostky nakrájíme opracovaný celer. Jakmile jsou líčka osmahlá, na této pánvi začneme opékat celer do zlatavé barvy a po chvíli k němu přidáme ještě drobně nakrájenou cibuli.
Cibuli až po celeru, protože zejména čerstvá cibule pouští šťávu a to při restování není žádoucí. Do základu vložíme bobkový list, tymián, nové koření, opečená líčka. Zalijme vodou do 1/3 a pod pokličkou dusíme do poloměkka. Podlití hlídáme, popř. přiléváme tekutinu. Hned po tomto úkonu v misce rozmícháme mouku s hladkou vodou na zahuštění, záměrně neuvádím množství, protože záleží na množství celeru, který bude tvořit základ omáčky. já jsem dala cca 4 PL. Mouka po dobu přípravy masa pěkně nabobtná a zkrátíme tak dobu jejího povaření. Krok 3: Když je maso způli hotové, vše přendáme z pánve do pekáčku s poklicí nebo zakryjeme alobalem a dáme dopéci do vyhřáté trouby. Pečením se udělá po stranách pekáčku výpeček, který pak vařečkou seškrábneme. Měkké maso vyndáme a udržujeme ho teplé.
Odstraníme koření a vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Dolijeme vodou, zahustíme a povaříme. Nakonec vmícháme obě smetany. Aby se omáčka nesrazila, dáme obě do misky a zalijeme je horkou omáčkou a vše pak vrátíme zpět. Dala jsem obě smetany z důvodu, že jsem vařila pro více lidí, jinak stačí pouze ta ke šlehání. V případě potřeby osolíme, přidáme špetku muškátového květu a trochu citronové šťávy. Nakonec zjemníme plátkem čerstvého másla. Přílohou může být jakýkoli druh knedlíků.
Cibuli až po celeru, protože zejména čerstvá cibule pouští šťávu a to při restování není žádoucí. Do základu vložíme bobkový list, tymián, nové koření, opečená líčka. Zalijme vodou do 1/3 a pod pokličkou dusíme do poloměkka. Podlití hlídáme, popř. přiléváme tekutinu. Hned po tomto úkonu v misce rozmícháme mouku s hladkou vodou na zahuštění, záměrně neuvádím množství, protože záleží na množství celeru, který bude tvořit základ omáčky. já jsem dala cca 4 PL. Mouka po dobu přípravy masa pěkně nabobtná a zkrátíme tak dobu jejího povaření. Krok 3: Když je maso způli hotové, vše přendáme z pánve do pekáčku s poklicí nebo zakryjeme alobalem a dáme dopéci do vyhřáté trouby. Pečením se udělá po stranách pekáčku výpeček, který pak vařečkou seškrábneme. Měkké maso vyndáme a udržujeme ho teplé.
Odstraníme koření a vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Dolijeme vodou, zahustíme a povaříme. Nakonec vmícháme obě smetany. Aby se omáčka nesrazila, dáme obě do misky a zalijeme je horkou omáčkou a vše pak vrátíme zpět. Dala jsem obě smetany z důvodu, že jsem vařila pro více lidí, jinak stačí pouze ta ke šlehání. V případě potřeby osolíme, přidáme špetku muškátového květu a trochu citronové šťávy. Nakonec zjemníme plátkem čerstvého másla. Přílohou může být jakýkoli druh knedlíků.
Zveřejněno 8. 9. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Líčka se staročeskou celerovou omáčkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0xkV
Moje poznámka
Líčka se staročeskou celerovou omáčkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0xkV
Nejnovější recepty
Pečená uzená kachní prsa na medu s růžovým zelím a bramborovými noky
Přidáno před 1 hodinou
Švýcarské vánoční dortíčky
Přidáno před 7 hodinami
Kuřecí játra s mandlemi na víně
Přidáno před 9 hodinami
Pomazánka se šunkou, křenem a čerstvým krémovým sýrem s bylinkami
Přidáno před 11 hodinami
Vánoční sněžítka
Přidáno před 11 hodinami
Pečené fíky s medem a s ořechy
Přidáno 2. 12. 2024 18:29
Přečtěte si
Nejnovější články
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Nepečené medovníkové kuličky obohatí talíř s cukrovím: Voní medem a karamelem, jejich snadnou přípravu zvládne každý
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlá kuřecí "znojemská" omáčka
Mystic před 1 hodinou
Smetanové gnocchi se žampiony a pórkem
Nikki1 před 1 hodinou
Plněné ořechy
Handour před 2 hodinami
Marokánky III - cukroví
Panova před 2 hodinami
Skořicovo - mandlové rohlíčky
Panova před 2 hodinami
Zapečené těstoviny s uzeným masem
Jasminita26 před 2 hodinami
Kuřecí špízy
Tacek před 3 hodinami
Pečené brambory v troubě
Tacek před 3 hodinami
Makové kytičky
renatamanglova618 před 3 hodinami
Tématické fráze:
líčka,
celerová omáčka,
pecene licka,
vepřová pečeně s celerovou omáčkou,
licka na celeru
Suroviny:
líčka vepřová,
celer,
cibule,
slanina,
máslo,
máslo,
koření nové koření,
bobkový list,
tymián čerstvý,
květ muškátový,
smetana ke šlehání,
smetana na vaření,
mouka hladká
Komentáře