Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Líčka se staročeskou celerovou omáčkou

Hodnocení receptu je 4,8 (16×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

yanull yanull

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie778 kJ /
186 kcal
Bílkoviny9,08 g
Tuky1,79 g
Vláknina28,50 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 502 mg
Sůl1,08 g
Sacharidy20,34 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Den předem nebo aspoň večer vepřová líčka omyjeme, osušíme a pokapeme citronovou šťávou. Poté je z obou stran potřeme horkým přepuštěným máslem a necháme v uzavřené nádobě do druhého dne odležet. Krok 2: V den přípravy je osolíme, jemně posypeme mletým pepřem. V pánvi necháme na másle rozškvařit slaninu a líčka na ní zprudka opečeme, aby se zatáhla. Ještě předtím na kostky nakrájíme opracovaný celer. Jakmile jsou líčka osmahlá, na této pánvi začneme opékat celer do zlatavé barvy a po chvíli k němu přidáme ještě drobně nakrájenou cibuli.
Cibuli až po celeru, protože zejména čerstvá cibule pouští šťávu a to při restování není žádoucí. Do základu vložíme bobkový list, tymián, nové koření, opečená líčka. Zalijme vodou do 1/3 a pod pokličkou dusíme do poloměkka. Podlití hlídáme, popř. přiléváme tekutinu. Hned po tomto úkonu v misce rozmícháme mouku s hladkou vodou na zahuštění, záměrně neuvádím množství, protože záleží na množství celeru, který bude tvořit základ omáčky. já jsem dala cca 4 PL. Mouka po dobu přípravy masa pěkně nabobtná a zkrátíme tak dobu jejího povaření. Krok 3: Když je maso způli hotové, vše přendáme z pánve do pekáčku s poklicí nebo zakryjeme alobalem a dáme dopéci do vyhřáté trouby. Pečením se udělá po stranách pekáčku výpeček, který pak vařečkou seškrábneme. Měkké maso vyndáme a udržujeme ho teplé.
Odstraníme koření a vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Dolijeme vodou, zahustíme a povaříme. Nakonec vmícháme obě smetany. Aby se omáčka nesrazila, dáme obě do misky a zalijeme je horkou omáčkou a vše pak vrátíme zpět. Dala jsem obě smetany z důvodu, že jsem vařila pro více lidí, jinak stačí pouze ta ke šlehání. V případě potřeby osolíme, přidáme špetku muškátového květu a trochu citronové šťávy. Nakonec zjemníme plátkem čerstvého másla. Přílohou může být jakýkoli druh knedlíků.

Zveřejněno 8. 9. 2019

Poznámka autorky yanull

Tuto omáčku lze udělat i v pomalém hrnci nebo papiňáku, maso by šlo péci v troubě i bez předchozího dušení. Mně se tento kombinovaný způsob přípravy osvědčil. Podušením zkrátíme dobu pečení a trouba se postará o dobrý výpek. Omáčky vařím různé, hlavně, když se ochladí, ale této celerové dává rodina přednost před svíčkovou. Omáčka je velmi jemná a celer jí dodá potřebný šmrnc. O tom, že je celer zdravý netřeba mít pochyb : https://www.magazinzdravi.cz/celer-pri-dne-a-revma...

Má i další prospěšné účinky, jeleni jsou nyní v říji a tak děvčata budou vědět, kam mířím :-)

Pokud chcete strávníky rozmazlit, lze omáčku posypat lehce na másle opraženými mandlemi, které nejprve spaříme horkou vodou, oloupeme a nakrájíme na slabé plátky.. Já jsem je nedávala kvůli malým vnukům, ale je to taková třešnička na dortu, pokud chcete, vyzkoušejte.

Tuto omáčku můžete dělat s různými druhy masa, zkoušela jsem králíka, kuře, vepřové plecko, hovězí zadní i kližku.

Zdroj: tento recept jsem si před dvaceti roky odněkud opsala, možná, že z časopisu Vlasta, ale za to neručím.

Budu ráda, pokud vám také bude chutnat. Starší vnouček u mne dnes obědval a ještě chtěl přidat :-)

Obrázky nejsou kvalitní, foceno mobilem při pošmourném dni.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Líčka se staročeskou celerovou omáčkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0xkV

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Líčka se staročeskou celerovou omáčkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0xkV

Marie

Tématické fráze:
líčka, celerová omáčka, pecene licka, vepřová pečeně s celerovou omáčkou, licka na celeru

Suroviny:
líčka vepřová, celer, cibule, slanina, máslo, máslo, koření nové koření, bobkový list, tymián čerstvý, květ muškátový, smetana ke šlehání, smetana na vaření, mouka hladká

Přidat fotografie receptu