Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Omáčky P a R (párková, pažitková, pikantní rybí, rajčatová se smetanou a rychlá rajská)

Hodnocení receptu je 4,3 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MamlajdaD MamlajdaD

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 015 kJ /
3 111 kcal
Bílkoviny99,24 g
Tuky212,41 g
Vláknina33,17 g
Cholesterol 731 mg
Sodík 650 mg
Sůl1,44 g
Sacharidy182,76 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Párková omáčka:
Na sádle zpěníme cibuli, přidáme postrouhanou zeleninu, osmahneme, zalijeme vývarem a dusíme do měkka. Máslovou jíšku také zředíme vývarem, přidáme zeleninový základ, povaříme, propasírujeme přes sítko, přidáme párky pokrájené na malé kostičky nebo slabá kolečka, mírně povaříme, dochutíme kořením, zjemníme smetanou s rozkvedlanou moukou (nemusí být). Podáváme samostatně třeba s houskovým knedlíkem. Krok 2: Pažitková omáčka rychlá:
Ve smetaně rozkvedláme mouku, vlijeme do vařícího mléka a necháme povařit. Hotovou omáčku osolíme, přidáme do ní sekanou zelenou pažitku a máslo. Do hotové omáčky můžeme přidat vejce vařená na hniličku nebo ztracená. Omáčku pak můžeme podávat bez masa s houskovým knedlíkem nebo s bramborami. Krok 3: Pikantní rybí omáčka z tresky:
Postrouhanou kořenovou zeleninu a posekanou cibuli orestujeme na oleji, zalijeme vývarem a dusíme doměkka. Propasírujeme přes sítko. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme zbytkem vývaru, přidáme na masovém mlýnku umletou tresku a vaříme doměkka. Na závěr přimícháme zeleninovou směs a smetanu, osolíme, opepříme, ochutíme cukrem a citrónovou šťávou, dobře prohřejeme. Podáváme samostatně s houskovým knedlíkem. Krok 4: Rajčatová omáčka se smetanou:
Na másle zpěníme dobře posekanou cibuli, přidáme mouku a usmažíme tmavou jíšku. Zředíme jí studeným vývarem, přidáme koření a povaříme. Do hladké omáčky vložíme pokrájená rajčata a rozvaříme je (nebo vmícháme protlak). Propasírujeme, osolíme, přilijeme smetanu, ochutíme cukrem a octem a již nevaříme. Krok 5: Rychlá rajská omáčka:
Na rozpuštěné bylinkové máslo vložíme posekanou cibuli, zalijeme červeným vínem a sugem, přidáme citrónovou kůru, špetku cukru a 10 minut při mírné teplotě povaříme. Pikantně ochutíme pepřem a chilli.

Zveřejněno 21. 9. 2019

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Omáčky P a R (párková, pažitková, pikantní rybí, rajčatová se smetanou a rychlá rajská)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/w33X

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Omáčky P a R (párková, pažitková, pikantní rybí, rajčatová se smetanou a rychlá rajská)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/w33X

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (3)

MamlajdaD: Ďakujem. ;-):-K

tejaja (moderátorka): Terezko, to byl dobrý nápad, udělat k špagetové tykvi tuhle omáčku, mně by to asi nenapadlo. ;-):yes: Děkuji za vyzkoušení receptu i za pochvalu, jsem opravdu ráda, že chutnalo. ;-):-8:-D Děkuji ti na stotisíckrát i za ty fotky, jsou pěkné jako vždy! :yes:<3 Jsem moc ráda, že sis vybrala jeden z mých omáčkových receptů, posílám ti za to velikánský dík a krásný pozdrav! :-K:-K

Dnes padla voľba na pažitkovú omáčku, potrebovala som niečo na špagetovú dyňu. :-) Omáčka je ozaj rýchla a dobrá. :yes:;-) Akurát som ju dochutila štipkou (skutočne len štipkou) bieleho korenia, aby ho v podstate nebolo cítiť.;-)

Tématické fráze:
omáčky na sádle?, z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme studeným vývarem, omacka p

Suroviny:
nožička vepřová, jíška máslová, masox, sádlo, cibule, zelenina kořenová, smetana, sůl, pepř, mouka, mléko, smetana, mouka, pažitka, máslo, sůl, treska, máslo, mouka hladká, olej, zelenina kořenová, cibule, smetana, vývar, cukr, šťáva citronová, máslo, mouka hladká, cibule, vývar, rajče, bobkový list, tymián, ocet, smetana, sugo, cibule, pepř, máslo bylinkové, víno červené, cukr, chilli, kůra citronová

Přidat fotografie receptu