Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Staročeské řepánky (postup pro domácí pekárnu i ruční zadělání těsta)

Hodnocení receptu je 4,9 (20×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

dvevtroube dvevtroube

Náročný

Doba přípravy 180 min Doba přípravy: 180 min

180 min (180 min příprava)

Suroviny pro 20

20

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie22 220 kJ /
5 311 kcal
Bílkoviny140,47 g
Tuky241,33 g
Vláknina60,33 g
Cholesterol 301 mg
Sodík 3,93 g
Sůl9,70 g
Sacharidy614,04 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do nádoby nalijte mléko a tuk. Přidejte vejce, hladkou mouku a kůru z citronu. Do jednoho rohu nádoby nasypte sůl, do důlku rozdrobte droždí a zasypte ho krupicovým cukrem. Nádobu vložte do pekárny, navolte program těsto a nechte pekárnu pracovat. Krok 2: Než těsto vykyne, připravte nádivku. Nejprve řepu oloupejte a očistěte. Poté ji překrojte a nastrouhejte najemno. Dále umelte mák. Do mléka dejte mák, skořici, citronovou kůru, cukrovku a vše za stálého míchání svařte dohusta. Bude to trvat asi 10 minut. Nádivku odstavte a dejte do ní šťávu z citronu a cukr. Vše promíchejte a nádivku nechte vychladnout. Krok 3: Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu, pomoučněte a krátce propracujte. Poté těsto rozdělte na 20 stejně velkých kusů. Každý by měl mít asi 50 g. V ruce vytvořte malé bochánky. Krok 4: Velký plech hojně vymažte rozpuštěným tukem. Já jsem použila máslo a opravdu jsem s ním nešetřila. Krok 5: Z každého bochánku vytvořte placku, na ni dejte lžíci vychladlé nádivky, zabalte a spoje pevně zmáčkněte. Řepánky vyskládejte na plech spojem dolů a asi s 2 cm odstupem. Pokud byste je dávali příliš blízko k sobě, těsto při pečení bude kynout do výšky, což v tomto případě není žádoucí. Krok 6: Řepánky na plechu nechte ještě 10 minut kynout. Poté je vložte do předehřáté trouby na 180°C a pečte je dozlatova, asi 25 minut. Krok 7: Upečené řepánky potřete zbylým rozpuštěným máslem, do kterého přidejte lžíci rumu. Krok 8: Kdo by chtěl, může řepánky poprášit moučkovým cukrem. Krok 9: Zadělání těsta v robotu nebo ručně: Mouku do mísy, důlek, do něj droždí, zasypat lžičkou cukru (to droždí), zalít trochou vlažného mléka a cca 20 minut nechat na teplém místě vzejít kvásek. Ke kvásku potom zbylé ingredience. Jen tedy sůl nedávejte přímo do kvásku, ale někam ke stěně mísy. Zadělejte těsto. Těsto musí být hladké, měkké, lesklé, nelepivé. Pokud by bylo těsto tuhé, přidejte trochu mléka. Pracujte, dokud se v těstě netvoří velké bublinky a dokud se čistě neodlupuje od stěn mísy.

Zveřejněno 22. 9. 2019

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Staročeské řepánky (postup pro domácí pekárnu i ruční zadělání těsta)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n3p5

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Staročeské řepánky (postup pro domácí pekárnu i ruční zadělání těsta)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n3p5

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Díky za připomenutí receptu, který je typický, a dalo by se říct přímo regionální, pro Polabí :-) Každý rok si říkám, že nesmím zapomenout sehnat řepu a vždycky to prošvihnu ;-)
Mám téměř totožný recept od mé babičky, která bydlela v Nymburce a v době "řepné kampaně" na cestě do cukrovaru nebylo o zatoulanou řepu nouze ;-) Babička si nádivku zavařovala, takže jsme pak měli řepánky kdykoliv. Do nádivky ještě přidávala dvě lžíce strouhaného perníku, rum a nasekané oloupané mandličky <3
Tak ještě jednou děkuji za recept a vzhůru na cukrovku :-D

Řepánky to jsou ty nejlepší "buchty" co jsem kdy jedl. Máme doma 4 recepty na Řepánky, ale tohle je přímo nebe v hubě. 4kousky na talíř, k tomu kafčo nebo čaj a je to paráda. Díky za recept:-):-):yes::yes:

Tak dnes jsem pekl "řepáky!. Musím říci, že jsem nevěděl do čeho jdu, protože cukrovku jsem ještě nikdy nepoužil. Ale udělal jsem dobře. Pořád jsem pátral po receptu makových buchet od své jihočeské babičky. Tak to je přesně ON!!! Dávám bodík a děkuji za vzpomínku na svou bábi a hlavně ta chuuuuuť.

Tématické fráze:
recepty pro domácí pekárnu, recept na řepánky, řepánky, řepánky taštičky, řepánky recept, strouhanka místo mouky na zadělání těsta, řepánky na plechu, jihočeské řepánky

Suroviny:
mouka hladká, mléko, tuk, cukr krupice, droždí čerstvé, vejce, sůl, citron, mléko, cukrovka, mák mletý, cukr krupice, skořice, kůra citronová, šťáva citronová, máslo, rum

Přidat fotografie receptu