Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 2 789 kJ / 667 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 60,83 g |
Tuky | 31,16 g |
Vláknina | 9,91 g |
Cholesterol | 120 mg |
Sodík | 1,92 g |
Sůl | 4,45 g |
Sacharidy | 32,70 g |
Postup přípravy
Kdo nerad jí vařenou kůži z vepřového kolena, může z ní udělat falešnou dršťkovku. Uvaříme vepřové koleno a stáhneme z něho kůži. Na troše tuku osmažíme cibuli, přidáme mouku, osmahneme ji a nakonec vmícháme mletou sladkou papriku, rychle zamícháme a zalijeme vývarem, prošleháme a vaříme. Vařené měkké vepřové kůže nakrájíme na velmi tenké proužky, vložíme do polévky, a společně prováříme. Mezi tím přidáme do polévky pepř, česnek a podle potřeby dosolíme. Nakonec ještě dochutíme majoránkou a kdo rád ostřejší, přidá chilli nebo pálivou papriku podle chuti. Krok 2: Polévka s vepřovým masem a zeleninou - Japonsko:
Vepřové maso nakrájíme na kostičky, promícháme se sójovou omáčkou a 1/4 hodiny necháme uležet. Houby předem namočíme do studené vody. Rajče spaříme horkou vodou a oloupeme. Ostatní zeleninu očistíme, nakrájíme na malé kostičky a uvaříme zvlášť v osolené vodě. Vývar přivedeme do varu, přidáme sójovou omáčku, vodu, ve které byly namočeny houby, špetku glutasolu a vepřové maso. Na mírném ohni vaříme tak dlouho, až je maso měkké. Osolíme a opepříme. Zeleninu a houby rozdělíme do polévkových misek, přelijeme horkou polévkou a okamžitě podáváme. Krok 3: Prdelačka z jelítek a jitrničky:
Do hrnce dáme menší množství vývaru, přivedeme k varu a vložíme na kolečka nakrájená 2 větší kroupová jelítka a 1 menší jitrničku (vše zbavené střívka). Rozvaříme a pomáháme si přitom vidličkou. Pak přilijeme zbylý vývar z kolena, případně i trochu vody. Do polévky prolisujeme česnek a přidáme majoránku, ochutnáme, a pokud je to potřeba, připepříme a přisolíme. Do zabíjačkové polévky můžeme místo krup, které se musí dlouho vařit, dát také rýži, chutná to stejně dobře. Malý zbytek masa můžeme do polévky drobně nakrájet. Krok 4: Světlá ovarová polévka s tarhoňou:
Vývar z vepřového, ve kterém se vařila vepřová hlava nebo koleno s cibulí, česnekem, bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem přivedeme k varu, přidáme zbylé na malé kostičky pokrájené maso, pepř, majoránku a česnek, a po chvíli zavaříme strouhání. Pokud chceme použít tarhoňu, dáme jí předem vařit zvlášť do kastrůlku, kupovaná se vaří déle, ale v této polévce je moc dobrá. Někdy přidávám i trochu polévkové zeleniny. Krok 5: Vuřtovka z vepřového vývaru:
V troše vody vaříme polévkovou zeleninu (kořenovou a další, jak je kdo zvyklý). Paprikovou jíšku děláme na sádle nebo na oleji, když je žlutá, stáhneme z ohně a vmícháme vrchovatou lžičku sladké červené papriky, podlijeme dobrým vepřovým vývarem (který nám zbyl třeba po vařeném ovaru – kolínku apod.) a rozšleháme, přidáme zeleninový vývar i se zeleninou, podle potřeby přisolíme a provaříme. Pak vložíme vuřty nebo točený salám nakrájený na čtvrtkolečka (slabé párky na kolečka), ještě přidáme 1 - 2 prolisované stroužky česneku, necháme přejít minutku var a můžeme polévku nést na stůl.
Zveřejněno 24. 9. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Polévky z vepřového kolene (nebo masa)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PxvA
Moje poznámka
Polévky z vepřového kolene (nebo masa)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PxvA
Nejnovější recepty
Vepřové s cibulovou omáčkou a paloučkovým knedlíkem (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 2 hodinami
Roláda s kopřivami
Přidáno před 2 hodinami
Pletýnky s čokoládou a kávou
Přidáno před 3 hodinami
Rýžová svačinka
Přidáno před 4 hodinami
Drobenkový koláč s pudinkem a broskvemi
Přidáno před 7 hodinami
Piškotový beránek II
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřové kostky po bratislavsku
Houska68 před 40 minutami
Výborné kynuté těsto
Nadezda76 před 1 hodinou
Borůvkové muffiny
NikolaV před 1 hodinou
Česnekové trojúhelníky
Rejpalka před 1 hodinou
Čokoládový pohár s mascarpone
Mariis před 1 hodinou
Mléčné francouzské houstičky
Zuzkamo před 2 hodinami
Sypaný jablkový koláč
lacoji před 2 hodinami
Hrnková buchta (s čímkoliv)
jestedka před 2 hodinami
Pečené medvědí brambory
trdlo před 5 hodinami
Vepřová pečeně po frankfurtsku
ricci před 5 hodinami
Tématické fráze:
ovarová polévka z kolene,
polévka z vepřového kolene,
ovarova polevka veproveho masa,
jak použít vařené maso z kolene,
maso z kolene,
polevka s kolene,
polevka z vepřového kolena,
vývar z vepřového kolene,
polevka z veproveho.kolene,
polevka s vyvaru veproveho kolene,
kroupová polévka z vepřového kolena,
polévka z kolene,
polévka z vareneho kolene,
polévka z vepřové hlavy,
co s vepřovym vývarem z kolene,
ovarová polévka z kolene a houbami,
polévky ze zbytku vepřového masa,
jak udelat polévku z veproveho vyvaru,
polévka z vařeného vepřového kolene
Suroviny:
koleno vepřové,
cibule,
mouka hladká,
paprika sušená sladká,
pepř,
česnek,
majoránka,
vývar masový,
pórek,
maso vepřové,
hrášek,
karotka,
omáčka sojová,
houby sušené,
rajče,
sůl,
pepř bílý,
glutasol,
maso vepřové,
jelito,
majoránka,
pepř,
kroupy,
koleno vepřové,
maso,
pepř,
majoránka,
česnek,
zavářka,
vývar vepřový,
směs zeleninová do polévky,
sádlo,
cibule,
mouka,
paprika sušená sladká,
uzenina,
česnek
Komentáře