Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šípková omáčka podle Rettigové

Pokud jste příznivci tradiční kuchyně, jistě vás potěší recept na šípkovou omáčku podle M. D. Rettigové, která patřila mezi nejvýznamnější kuchařky a hospodyně 19. století. Vyzkoušejte šípkovou podle jejího receptu a nebudete zklamaní.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

MamlajdaD MamlajdaD

Středně náročný

Doba přípravy 130 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 120 min

130 min (10 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie22 026 kJ /
5 264 kcal
Bílkoviny313,32 g
Tuky197,49 g
Vláknina182,70 g
Cholesterol 699 mg
Sodík 4,30 g
Sůl9,62 g
Sacharidy366,69 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do hrnce vložíme sušené šípky nebo šípkovou marmeládu, 3 lžíce vinného octa, vývar z kostí a zeleniny, 4 lžíce červeného stolního vína, všechno koření, kousek citronové kůry a šťávu z celého citronu. Vaříme pod pokličkou 1-3 hodiny, až se šípky rozvaří. Krok 2: Omáčku zahustíme zlatavou jíškou z másla a mouky, necháme ještě asi 20 minut zvolna provařit a zhoustnout. Krok 3: Pak omáčku přecedíme, dle potřeby dosolíme a nalijeme do omáčníku. Podáváme velmi horkou. Výsledná chuť by měla být pikantní, nepříliš kyselá. V případě potřeby dosladíme.

TIP: Jak správně sbírat a sušit šípky

Zveřejněno 28. 10. 2019

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šípková omáčka podle Rettigové

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QyVL

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šípková omáčka podle Rettigové

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QyVL

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Lenunka: Když kaňourka uděláš, budu moc ráda! Už se těším! Přeji ti, abys masíčko dostala a hóódně velký kus!;-):yes::-K:-K

Eja57: Máš to moc hezky a barvitě sepsané, docela jsem se pobavila a navíc jsem si představovala, jak kmitáš kolem masa (kolem kance;-)) mezi kastroly a pekáči. Někdy mám dost bujnou představivost. ;-):-8 Ale v tvém podání to určitě byla dobrota! :yes:<3:-D Zdravím!:-K:-K

Eja57: moc pěkný víkend :-):-K, a hezky psané, pobavila jsem se :-D

To mi připomnělo můj www.labuznik.cz/recept/vikend-s-kancem/

MamlajdaD: já už na ten odkaz koukala, zaujaly mě i ty preclíkové knedlíky :-), tak možná se do toho někdy pustím, kance občas dostaneme od myslivců, a teď bude sezona:-)
ale hned to nebude, zatím ho nemám:-D:-K

Lenunka: Dík za komentář. Možná máš pravdu, ale protože já nic z toho sama nebudu vařit, kance nemaje ;-), tak by bez fotky ten recept zapadl taky. Ale jestli to chceš zkusit ty nebo někdo jiný, nehledě na to, že už to tu je v tomhle souboru. Zkusím vložit odkaz, blbne mi myš a tak bez záruky.
https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/slavne-fil...
Vůbec se nebudu zlobit, naopak, a ráda to pak v souboru omáček smažu. ;-) On je to vlastě jen opsaný - zkopírovaný recept, ale nemohla jsem si pomoct, a musela jsem ho sem vložit, když je tak slavný. ;-):-8:-D:-K Moc tě zdravím!:-K:-K

myslím že ta šípková ze Slavností sněženek by si zasloužila vložit jako samostatný recept, takhle zapadne a je to škoda :-)

Tématické fráze:
hrabal šípková omáčka recept, recept na š, ¨sipkova omacka, recepty od myslivců, jak vařit šípkovou omáčku, šípková omáčka videorecept

Suroviny:
šípky, ocet vinný, vývar masový, víno červené, kůra citronová, šťáva citronová, koření hřebíček, skořice, pepř celý, koření nové koření, sůl, máslo, mouka

Přidat fotografie receptu