Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kulajda pro mlsouny

Hodnocení receptu je 4,7 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MamlajdaD MamlajdaD

Náročný

Suroviny

Porce: nejméně 8 velkých porcí, asi 3 či 4 litry

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 828 kJ /
915 kcal
Bílkoviny46,74 g
Tuky51,59 g
Vláknina5,61 g
Cholesterol 1,10 g
Sodík 488 mg
Sůl1,03 g
Sacharidy63,13 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V papiňáku uvaříme vývar z kuřecích dílů nebo z kostí, přidáme i trochu soli, bobkové listy, kmín a do čajítka obojí kuličkové koření. Po uvaření kuřecí díly nebo kosti vybereme děrovanou naběračkou, koření zatím ponecháme. Přidáme pokrájené houby a kostičky brambor, chvíli vaříme a přitom dochucujeme solí, to musí každý podle sebe. Krok 2: Když houby i brambory změkly, postupně po troškách přidáváme zakysanou smetanu a přiléváme šlehačku. Mouku rozšleháme v trošce vody a vlijeme do polévky. Přikyselíme, komu se budou dvě lžíce octu zdát moc, přidá podle chuti. Krok 3: Přidáme vajíčka, která v hrnku jen málo rozkloktáme, abychom měli v polévce větší kusy vajec. Dělat se se ztraceným vejcem do každé porce se mi nechce, ale kdo si je udělá, ještě víc si pochutná (vejce natvrdo mi v kulajdě nechutnají). Přisypeme kopr, nejlépe čerstvý, ale dobrý je i mražený, nakládaný i sušený. Kopr jen necháme přejít varem a podáváme.

Zveřejněno 6. 11. 2019

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kulajda pro mlsouny

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rOYw

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kulajda pro mlsouny

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rOYw

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

bohynovka: Je tady spoustu receptů na kulajdu, našla jsem tu i kulajdu bez hub, jinou bez kopru, jiné jsou bez koření a tak bych mohla pokračovat. Tahle má všechno, co do kulajdy patří, jen ten vývar navíc (a smetany dvě). Ale tak jako u jiných receptů, každý podle svého gusta, nikoho přece nenutím, aby to tak dělal. ;-) Zdravím!:-K:-K

Eja57: Take si to myslim, ta chut ma byt opravdu jemna a citit koprem a houbami. Jinak ale vyvar ciste z kosti z papinaku velkou silu nema, takze to asi tak moc neovlivni. Pro me je to tak nejak zbytecne. To bych ty kosticky radeji vyuzila s nejakym tim krkem a polevkovym dilem a tahla poctivy vyvar.

Eja57: Evi, tahle kulajda je zcela taková, jak říkáš, kuřecí vývar tam žádnou svojí chuť nezanechává, a přece polévka chutná lépe. Ale musí v ní opravdu "stát lžíce", jak správně podotýkáš. Rozklikni si první fotku a uvidíš sama;-):-8:-D. Hustá, z jemného kuřecího vývaru a s dvojí smetanou, fakt dobrota! Zdravím!:-K:-K

"Pro mlsouny" proto, že je z kuřecího vývaru? No - podle mne nemá masový vývar v kulajdě co dělat...Ta má - aspoň já si myslím - mít houbovo - smetanovo - máslovou chuť, ovoněná koprem( ale kdo nerad i bez něj) a dle chuti ev. lehce okyselená...a "stojí v ní lžíce"...hodně hub, hodně brambor...

Simona Skolakova: Jejda, děkuji za upozornění!;-):yes: Už jsem asi sklerotická bába;-):-D nebo za mnou dolejzá ten německý chlap Alz...:-O;-) Hned to napravím! Zdravím!:-K:-K

Asi se vloudila chybička v surovinách chybí kopr;-)

Tématické fráze:
kulajda recept, kulajda v tlakovém hrnci

Suroviny:
brambory, houby čerstvé, vývar kuřecí, bobkový list, pepř, koření nové koření, kmín celý, mouka polohrubá, smetana zakysaná, vejce, ocet, kopr

Přidat fotografie receptu