Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečená,14 dní naložená vepřová kýta s omáčkou a hrášková rýže

Hodnocení receptu je 4,8 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

medanek medanek

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 376 kJ /
2 480 kcal
Bílkoviny324,22 g
Tuky117,68 g
Vláknina8,66 g
Cholesterol 671 mg
Sodík 2,77 g
Sůl4,55 g
Sacharidy28,18 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Slaninu nakrájíme na plátky, šalotku a česnek na kolečka, cuketu a kapii na proužky. Krok 2: Pragandu smícháme s prolisovaným česnekem a pečlivě vetřeme po celé ploše do masa i do záhybů, dáme do malé nádoby, aby maso bylo na těsno.
Přikryjeme namočenou a vymačkanou čistou utěrkou, nádobu uzavřeme a dáme do lednice.
Takto nám vydrží 14 dní i více. Krok 3: Po uležení maso dobře umyjeme, osušíme a omotáme provázkem, aby udrželo kulatý tvar. Krok 4: Na pánvi s trochou oleje maso zprudka opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo. Krok 5: Pomalý hrnec vytřeme olejem, poklademe plátky šalotky a slaniny, položíme maso, opepříme a lehce ještě osolíme, kolem dáme kapii, cuketu, česnek a větvičky tymiánu. Krok 6: Podlijeme vývarem a nastavíme LOW 9 hodin.
Poslední hodinu pomalíme s pootevřenou poklicí, aby se udělala trochu barva (dobré je poklici podložit špejlemi, nebo papírovým ubrouskem). Krok 7: Mezitím uvaříme rýži podle návodu na obale, hotovou vidličkou načechráme a přidáme hrášek. Krok 8: Hotové maso opatrně vyndáme, necháme chvíli vychladnout a nakrájíme na plátky.
Větvičky tymiánu odstraníme a ostatní vše rozmixujeme ponorným mixérem.
Ochutnáme a je-li potřeba, dochutíme solí, pepřem a rozředíme smetanou. Krok 9: Plátky masa servírujeme s omáčkou, hráškovou rýží a ozdobíme zelenou petrželkou.

Zveřejněno 28. 12. 2019

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečená,14 dní naložená vepřová kýta s omáčkou a hrášková rýže

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nKlp

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečená,14 dní naložená vepřová kýta s omáčkou a hrášková rýže

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nKlp

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (5)

Sice ještě nemám pomalící hrnec, ale zeptám se. Maso na uzení nakládám do rychlosoli a česneku a zavakuované dávám na 10 dní do lednice. Maso je pak připravené. Šlo by to i v tomto případě?

Frantiska: Ano celou dobu. Někdy ještě něčím zatížím, ale musí to být zavřené a v lednici.;-)

A tu utěrku tak nechám celých 14 dnů, nevymenuju? Vypadá to moc dobře

Eja57: :-) Vzhledově to podobné asi bude, ale chuťově ne. Uzené bude chutnat jak uzené a toto má vynikající chuť pečeného masa. Ale dobré to bude jistě také, pokud pečeš uzené. :-K:-K:-)
A děkuji :-*:-K

:yes: když použiji uzenou kýtu z dobrého zdroje...bude to podobné?

Tématické fráze:
vepřové s rýží, recepty z vepřové kýty, z veprove kyty recepty, pečena kyta s omackou, recepty z ryže, hrášková rýže s masem, recepty na omáčky k rýži, nalozene maso 14 dní

Suroviny:
kýta vepřová, praganda, česnek, cibule šalotka, slanina, cuketa, kapie, česnek, sůl, pepř, olej olivový, tymián čerstvý, smetana, rýže jasmínová, hrášek mražený, sůl, petrželka

Přidat fotografie receptu