Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špikovaná kližka v zeleninové omáčce

Hodnocení receptu je 4,9 (23×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mika59 mika59

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 703 kJ /
3 036 kcal
Bílkoviny191,89 g
Tuky201,79 g
Vláknina24,95 g
Cholesterol 602 mg
Sodík 4,45 g
Sůl11,04 g
Sacharidy71,52 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Slaninu nakrájíme na špalíčky, mrkev, celer a cibuli na kousky. Připravené maso napichujeme tenkým špičatým nožem a prošpikujeme slaninou. Co nevejde, odložíme. Maso osolíme, opepříme a svážeme potravinářským provázkem, aby udrželo tvar. Krok 2: V tlakovém hrnci rozehřejeme olej a maso zprudka opečeme ze všech stran a vytáhneme. Do základu přidáme zbytek špeku a cibuli. Restujeme pár minut a přidáme zeleninu a cukr. Po orestování přidáme tymián, protlak, hořčici a opět chvíli mícháme. Zalijeme vínem a necháme pár minut odvařit. Krok 3: Vrátíme maso a zalijeme vývarem tak do tří čtvrtin masa. Hrnec zakryjeme a vaříme pod tlakem cca hodinku. Maso musí být měkké. Vytáhneme ho a uložíme do tepla. Vytáhneme tymián, vše rozmixujeme do hladka a vlijeme smetanu pokojové teploty. Krok 4: Omáčka by měla mít dobrou hustotu, ale kdo chce hustší, přidá trochu jíšky nebo solamylu rozmíchaného v trošce vody. a omáčku ještě povaří. Dochutíme a podáváme nejlépe s knedlíky (měla jsem hrnkové) nebo s těstovinami.

Zveřejněno 17. 1. 2020

Poznámka autorky mika59

Kdo nechce kližku, použije třeba falešnou svíčkovou nebo hovězí zadní.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špikovaná kližka v zeleninové omáčce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jDPy

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špikovaná kližka v zeleninové omáčce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jDPy

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (1)

Díky za inspiraci. Dnes jsem vařila s malou změnou - bez vína a celer řapíkatý. Podávala jsem s těstovinami a všichni spokojení..:-)

Tématické fráze:
klizka recepty

Suroviny:
kližka hovězí, slanina uzená, cibule, mrkev, celer, protlak rajčatový, hořčice, cukr, víno červené, smetana, tymián, olej, sůl, pepř

Přidat fotografie receptu