Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Honzíkovy "motánky" se skořicí, ořechy a hruškami

Skořicoví šneci jsou dnes již známou pochutinou na snídani, svačinu nebo v kavárně ke kávě. Vyzkoušejte jejich obměnu, která v sobě ukrývá plátky šťavnatých hrušek. K přípravě můžete přizvat i děti a pak si společně na motáncích pochutnat.

Hodnocení receptu je 4,9 (23×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

yanull yanull

Náročný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 40 min bez doby kynutí

40 min (40 min příprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie21 349 kJ /
5 103 kcal
Bílkoviny89,92 g
Tuky226,82 g
Vláknina31,66 g
Cholesterol 1,03 g
Sodík 1,77 g
Sůl4,32 g
Sacharidy638,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve promísíme v míse všechny sypké suroviny, kromě soli. Část mléka ohřejeme, ale nesmí být horké, přidáme lžičku cukru rozdrobíme do něj droždí a necháme zmladit kvásek. Krok 2: Do zbývajícího mléka dáme rozpustit máslo, sádlo, majonézu, opět nesmí být horké, přidáme žloutky a rum a vše promícháme. Krok 3: V nachystané mouce uděláme hluboký důlek, vlijeme do něj droždí, které lehce poprášíme moukou a necháme pracovat, klidně i 20 minut, dokud se neutvoří pěkný kopeček. Na tomto úkonu docela záleží, proto nespěcháme, až se droždí "nakrmí". Při stěně mísy dáme do mouky sůl, aby nepřišla do styku s droždím a do mouky ji trochu zapracujeme. Až je droždí dostatečně nakrmené, začneme postupně přilévat mléko s ostatními surovinami, které jsme v něm rozmíchali a začneme zpracovávat těsto, dokud není vláčené, lesklé a hladké. Musí se tvořit puchýřky a zpracujeme ho tak důkladně, abychom jej už nemuseli moučnit. Těsto je hotové, když se nechytá mísy. Krok 4: Dáme ho na teplé místo kynout, přikryté poklopem nebo čistou utěrkou a během kynutí ho ještě nejméně 3x prohněteme. Krok 5: Během kynutí připravíme náplň: V misce utřeme máslo s třtinovým cukrem a skořicí. Hrušky zbavíme jadřince a nakrájíme je na slabší plátky. Nasekáme ořechy v sekáčku nebo je rozdrtíme paličkou či válečkem v sáčku. Nezapomeneme připravit rozinky nebo brusinky. Krok 6: Vykynuté těsto vyklopíme z mísy na vál a rozdělíme ho na 3-4 díly.
Každý díl po jednom rozválíme na délku plechu a šířku 25-30 cm, výšku 0,5-1 cm. Poté těsto potřeme ochuceným máslem, posypeme sekanými ořechy, na ořechy dáme rozinky nebo brusinky a naposledy plátky hrušek s mezerami po celé ploše, na konci kousek od okraje. Krok 7: Celé je zavineme z delší strany do rolády, ze které pak nakrájíme cca 2 cm široké plátky, které klademe "naležato" na vymaštěný plech. Na plechu necháme vykynout, poté potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péci do vyhřáté trouby na 180 °C, dokud nejsou zlatavé. Krok 8: Po upečení je ještě horké potřeme rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujeme.

TIP: Severské skořicové šneky kanelbullar

Zveřejněno 15. 2. 2020

Poznámka autorky yanull

Z této dávky uděláte 4 nohavice, já jsem měla jen 2, ze zbývajícího těsta jsem upekla jeho oblíbené koláčky s jahodovou marmeládou. Přeji dobrou chuť, kombinace ořechů, skořice a hrušek je opravdu moc dobrá, věřím, že zachutná i vám.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Honzíkovy "motánky" se skořicí, ořechy a hruškami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wWNM

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Honzíkovy "motánky" se skořicí, ořechy a hruškami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wWNM

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (3)

Vypadají lahodně, určitě vyzkoušíme :yes:

bystrouska: Děkujeme oba dva :-K. Jen abych jeho tempu a nápadům ještě chvíli stačila ;-):-)

Honzík je správný kuchař: co si uvaří to taky sní :-D. Jste šikulkové oba dva, babička i Honzík.:yes:.

Suroviny:
mouka hladká, mouka polohrubá, cukr krupice, cukr vanilkový, kůra citronová, sůl, mléko, droždí, žloutek, rum, sádlo, majonéza, máslo, máslo, cukr třtinový, skořice mletá, ořechy vlašské, brusinky, hruška, máslo

Přidat fotografie receptu