Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koláč na Zelený čtvrtek

Pro velkou rodinu, která k vám míří na velikonoční svátky můžete připravit tento kynutý koláč. Těsto rozprostřete na plech a poté jej potřete směsí z bůčku, sýra, špenátu a žampionů. Je skvělý teplý po upečení, i studený jen tak na zobání.

Hodnocení receptu je 4,8 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

yanull yanull

Náročný

Suroviny pro 1 dávka

2 větší plechy

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie22 185 kJ /
5 302 kcal
Bílkoviny220,52 g
Tuky288,70 g
Vláknina43,28 g
Cholesterol 569 mg
Sodík 5,09 g
Sůl12,13 g
Sacharidy436,62 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Klasickým způsobem zaděláme kynuté těsto. V míse smícháme obě mouky se sušeným česnekem. Do mouky uděláme důlek a do něj nalijeme zmlazené droždí, které jsme rozdrobili do části zahřátého mléka a lžičky cukru. Krok 2: Mimo kvásek dáme sůl, ve zbytku mléka rozmícháme majonézu a olej. Až droždí zvětší svůj objem, zbývajícím mlékem zaděláme hladké a nelepivé těsto, které během kynutí několikrát prohněteme. Krok 3: Na oleji osmažíme kousek na kostičky nakrájeného bůčku nebo uzeniny, zbytek odložíme. Přidáme kmín, který se v tuku rozvoní a přidáme drobně nakrájenou cibuli. Vše restujeme dosklovita a na to dáme chvilku podusit na plátky nakrájené žampiony. Jakmile pustí šťávu, přidáme špenát, osolíme a společně dusíme do změknutí. Krok 4: Až se tak stane, přidáme jíšku z másla a mouky a mícháme do zhoustnutí. Nakonec do teplé náplně vmícháme na kostičky nakrájený sýr, který se v ní rozpustí. Dochutíme česnekem utřeným se solí a mletým pepřem. Nakonec přidáme zbytek nakrájeného bůčku. Krok 5: Plech vymastíme dobrým sádlem, pokud dáme pečicí papír, tak vymastíme i ten a přímo na něm malým válečkem rozválíme těsto. Ještě na plechu ho necháme chvíli nakynout Krok 6: Po nakynutí potřeme těsto špenátovou náplní. Jde dobře roztírat. Opět chvilku počkáme a pak vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C upéci, až jsou okraje zlatavé.

TIP: Na Zelený čtvrtek vaříme ze zelených potravin

Zveřejněno 8. 4. 2020

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Koláč na Zelený čtvrtek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vGo8

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Koláč na Zelený čtvrtek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vGo8

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
zeleny koláč

Suroviny:
mouka hladká, mléko, česnek sušený, sůl, cukr krupice, droždí čerstvé, majonéza, olej, špenát listový, žampióny, sýr gouda, bůček uzený, česnek, kmín celý, pepř mletý, cibule, máslo, mouka hladká, olej

Přidat fotografie receptu