Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svíčková omáčka na smetaně

Hodnocení receptu je 4,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Sara12 Sara12

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 093 kJ /
1 217 kcal
Bílkoviny127,79 g
Tuky17,32 g
Vláknina39,10 g
Cholesterol 235 mg
Sodík 1,09 g
Sůl2,43 g
Sacharidy120,41 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve očistíme maso od blan, omyjeme a svážeme provázkem do špalíku. (Správně se maso špikuje špekem, ale my to máme rádi bez něj).
Maso osolíme a opepříme. V hrnci rozehřejeme máslo a maso na něm zprudka opečeme dozlatova. Poté ho vyjmeme a do výpeku dáme na kostky nakrájenou zeleninu: celer, petržel, mrkev. Restujeme, dokud mrkev není dozlatova. Poté přidáme i cibuli a čekáme taktéž, až zezlátne. Po dosažení vhodné barvy přidáme cukr a minutku karamelizujeme. Přidáme ocet a vaříme, dokud se všechen nevyvaří. Přidáme hořčici a zalijeme 500 ml vody. Přidáme pepř, nové koření a bobkový list. Krok 2: Maso dáme do pekáče a zalijeme zeleninou. Nemělo by být celé ponořené. Přiklopíme poklicí a pečeme cca 2,5 - 3 hodiny. Každou půl hodinu maso obracím. Krok 3: Když je maso měkké, vyndáme ho z pekáčku, oddělíme zeleninu od sťávy a vybereme koření. V hrnci si rozehřejeme máslo a uděláme jíšku. Zalijeme šťávou a přidáme zeleninu, kterou rozmixujeme tyčovým mixérem. Vaříme cca 15 min a dochutíme solí, cukrem a citrónem. Nakonec zalijeme smetanou a můžeme podávat.

Zveřejněno 9. 6. 2020

Poznámka autorky Sara12

Inspirovala jsem se receptem, který je dopodrobna popsán: www.kucharkaprodceru.cz/svickova-na-smetane-recept/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svíčková omáčka na smetaně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nwPP

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svíčková omáčka na smetaně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nwPP

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

marek1989aa: Vážený Marku,
budete se možná divit, ale existuje obojí,
a) část hovězího se jmenuje svíčková a o původu názvu se vede několik diskusí (název podle tvaru.....)
b) svíčková omáčka, kde jejím základem je zadní hovězí maso (kupodivu rozhodně ne svíčková - maso, ta je na přípravu omáčky dokonce nevhodná a chuť takové omáčky je značně ochuzena oproti zadnímu hovězímu), kořenová zelenina a různorodé domácí ingredience (liší se dle krajů i dle chuti v domácnosti) a poctivá smetana (33%).
Prostě svíčková - maso a svíčková omáčka by se neměly setkat na jednom talíři, můžete si svíčkovou - maso použít na vaření svíčkové omáčky, ale je to opravdu škoda. Svíčková - maso je unikátní kus z hovězího, který nemusíte (na rozdíl od hovězího zadního) tepelně upravovat několik hodin, máte z ní skvělé minutkové pokrmy, kdy rychle změkne (2-3min po každé straně, dle hloubky propečení), zachová šťavnatost a specifickou chuť. Hovězí zadní nestojí více, než 50% ceny svíčkové a přitom v podobě pečeně je vynikající a dá omáčce mnohem více chuti a síly, než svíčková - maso.

Svičková omáčka neexistuje Svičkova je maso a pro to se pokrmu rika svickova na smetane a ne svickova omacka :D:-*:-*:-*<3<3:-):-):-):-):yes::yes:

148. :-O

Suroviny:
hovězí zadní, mrkev, petržel, celer, cibule, pepř, koření nové koření, bobkový list, cukr, ocet, hořčice plnotučná, smetana na vaření, máslo, mouka hladká, sůl, pepř, citron, vývar

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu