Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tvarohová mramorová bábovka s posypkou

Hodnocení receptu je 5,0 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

fredomgc

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 052 kJ /
3 837 kcal
Bílkoviny92,42 g
Tuky170,18 g
Vláknina24,50 g
Cholesterol 1,14 g
Sodík 421 mg
Sůl0,83 g
Sacharidy471,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejdříve připravte nadýchanou pěnu – do mísy nasypte moučkový cukr, přidejte 3 oddělené žloutky a změklé máslo. Suroviny spojte dohromady a vyšlehejte (nejlépe ručním šlehačem) do nadýchané pěny. Krok 2: Přidejte tvaroh a zašlehejte jej do žloutkové pěny. Krok 3: Ze třech bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh. Krok 4: Smíchejte mouku s kypřícím práškem do pečiva, přidejte ji do tvarohové směsi a vymíchejte hladké těsto. Krok 5: Nyní můžete po částech zlehka zapracovávat bílkový sníh. Krok 6: Menší část těsta oddělte do jiné mísy a vmíchejte do něj kakao. Krok 7: Formu na bábovku pečlivě vymažte máslem a následně vysypejte strouhankou. Můžete začít vrstvit těsto. Lžící nejprve nabírejte bílé těsto, pak přidejte vrstvu z tmavého těsta a nakonec zbylou část bílého těsta. Žádaný mramorový efekt se tak vytvoří sám, těsta není třeba promíchávat. Každá bábovka tak bude mít neopakovatelný originální vzhled. Krok 8: Formu s těstem vložte do trouby a pečte na 180 °C, dokud těsto nezezlátne, tedy asi 40 minut. Bábovka je hotová, když těsto nelepí, pro kontrolu do něj píchněte špejli. Krok 9: Poté bábovku vytáhněte a nechte ji ve formě asi 15 minut zchladnout, teprve pak ji vyklopte na kuchyňskou mřížku. Krok 10: Nad párou nechejte rozehřát čokoládu, dále rozkrojte jahody v bílé čokoládě na větší kousky a mandle nasekejte nadrobno. Krok 11: Nyní již vychladlou bábovkou krásně rovnoměrně polejte čokoládou a ještě před zatuhnutím posypte mandlemi a připravenými jahodami. Až čokoláda docela ztuhne, můžete podávat.

Zveřejněno 16. 9. 2020

Poznámka autora fredomgc

Bábovka je tradiční a svým vzhledem i chutí typické sladké pečivo, které je oblíbené v celé střední Evropě. Můžete se s ním tak setkat i na Slovensku, Polsku, v části Německa či v Rakousku. První zmínky o bábovce lze dohledat již v 15. století. Název „bábovka“ může mít několik významů. Odvozuje se od původní formy, která měla podobu staré ženy, nebo má na název vliv, že ji pekly především babičky, či to, že díky měkké konzistenci právě jim hodně chutnala.https://superzdrave.cz/tvarohova-mramorova-babovka...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tvarohová mramorová bábovka s posypkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/N3lz

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tvarohová mramorová bábovka s posypkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/N3lz

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mouka polohrubá, cukr moučkový, tvaroh polotučný, máslo, vejce, kakao, kypřící prášek do pečiva, sůl, čokoláda hořká, mandle sekané, jahody

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu