Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pravé slovenské halušky

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Sebinah Sebinah

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 204 kJ /
2 200 kcal
Bílkoviny16,43 g
Tuky212,86 g
Vláknina6,60 g
Cholesterol 897 mg
Sodík 122 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy51,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Príprava cesta:
Zemiaky nastrúhame na strúhadle na kašu, osolíme, pridáme vajce. Poriadne rozmiešame a postupne pridávame múku, až kým cesto nie je trochu hustejšie (Ale pozor! Múky nesmie byť príliš, halušky by boli veľmi tuhé).
Správnu konzistenciu cesta testujeme vo vriacej vode - hodíme jeden malý kúsok cesta do vriacej osolenej vody a ak haluška zostane vcelku, do cesta už nemusíme pridávať múku. Je dôležité, aby bolo v ceste správne množstvo múky, preto testujem aj dva-trikrát počas pridávania múky. Krok 2: Varenie halušiek:
Cesto sa hádže do vriacej vody postupne cez ploché strúhadlo s 1 cm dierkami. Ja používam ešte malú bielu špachtličku, ktorou padanie cesta urýchlim potieraním po strúhadle. Zakaždým halušky napadané do vody poriadne premiešam, hlavne dno hrnca, inak by sa prilepili.
Medzitým, čo varím cesto, polovicu masla pokrájam na plátky a dám ich do misy, kam budem hádzať uvarené halušky z vody. Halušky vyberám malým klasickým sitkom, hotové sú vtedy, keď plávajú na hladine. Pridávam tam rovno aj tvaroh/bryndzu (tými nešetrím). Krok 3: Osmažím druhú polovicu masla dohneda a to tak, že ho občas premiešavam a čakám, kým nezačne maslo peniť. Potom už je to len chvíľka a maslo začne na spodku hnednúť (pozor, rýchlo sa môže pripáliť).
Všetky uvarené halušky nahádžem do misy a poriadne rozmiešam. Osmažené maslo pridávam až na hotové halušky. Občas pridám aj trochu osmaženej slaninky.

Zveřejněno 28. 11. 2020

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pravé slovenské halušky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VL5X

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pravé slovenské halušky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VL5X

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (1)

Diskusia k receptu bola presunutá tu: https://www.toprecepty.cz/df_forum.php?forum=5054

Suroviny:
brambory, mouka hladká, vejce, sůl, brynza, máslo

Přidat fotografie receptu