Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborová omáčka s klobásou a vejcem

Hodnocení receptu je 4,8 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Snadný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 25 min

35 min (10 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 869 kJ /
925 kcal
Bílkoviny47,55 g
Tuky42,00 g
Vláknina7,50 g
Cholesterol 752 mg
Sodík 880 mg
Sůl1,98 g
Sacharidy85,35 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory nakrájíme na větší kostky a dáme vařit s necelým půllitrem vody, kterou osolíme a přidáme koření. Krok 2: Brambory necháme vařit jen velmi krátce, přidáme k nim nakrájenou klobásu, polovinu mléka a následně zahustíme moukou rozkvedlanou v druhé polovině mléka. Za stálého opatrného míchání přivedeme k varu, přidáme smetanu a necháme za občasného promíchání na slabším příkonu tepla cca 10 minut provařit. Tak dlouho, až jsou brambory měkké, ale nerozvařené. Hustotu omáčky volíme sami množstvím přidané tekutiny. Krok 3: Nakonec omáčku dochutíme troškou octa. Krok 4: Dáme do misky a přidáme nakrájené, natvrdo vařené vejce. Na povrchu můžeme dozdobit třeba čerstvou majoránkou.

TIP: Jak dlouho vařit vejce

Zveřejněno 30. 11. 2020

Poznámka autorky Merylas

Musíme zvolit druh brambor, které se nerozvářejí.

Napsala jsem orientační množství surovin, není třeba je přesně dodržet. Místo šlehačkové smetany se může dát více 12% smetany na vaření a ubrat mléka. Konzistenci omáčky si vyladí každý sám, množstvím přidané tekutiny. Množství je zhruba na 2-3 porce.

Zdroj receptu: FOOD, nepatrně poupravený.

Jedná se o starý recept z regionální kuchyně, konkrétně recept pochází z Bystřice pod Lopeníkem. Vařilo se tak v dobách, kdy se chodilo hromadně kosit louky. Omáčka se přenášela v konvičce a přikusoval se k ní chléb.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborová omáčka s klobásou a vejcem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/EnKg

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborová omáčka s klobásou a vejcem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/EnKg

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (6)

magdalenka: Marie Svarcova: Čas od času uvařím, taky jsem někdy ráda, že nemusím stát dlouho u plotny. :-K

Varím podobne, v lete pridávam čerstvý kôpor aj ocot. V horúčave chutí vlažné. Taká letná rýchla klasika. A skvelá.

:-)<3:yes::yes: Maruško, už jsem ji vařila a je moc dobrá. Ten ocet tam rozhodně patří :-K

Děkuji

Nice Foods: Ano, určitě. Jen velmi malé množství na dochucení.

Opravdu daváte do omáčky ocet?:-?

Suroviny:
brambory, voda, klobása šunková, mléko, smetana ke šlehání, mouka hladká, sůl, bobkový list, koření nové koření, ocet, vejce

Přidat fotografie receptu