Suroviny pro 12
12
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 15 438 kJ / 3 690 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 57,42 g |
| Tuky | 182,43 g |
| Vláknina | 13,00 g |
| Cholesterol | 851 mg |
| Sodík | 382 mg |
| Sůl | 1,15 g |
| Sacharidy | 448,06 g |
Postup přípravy
Krok 1: Začneme tím, že zapneme troubu na 180 stupňů (vrchní + spodní ohřev) a vymažeme formu.
4 žloutky vyšleháme s 25 dkg cukru do světlé barvy. Krok 2: Přidáme olej smíchaný s vodou a ještě chvíli šleháme. Krok 3: Ušleháme bílky na pevný sníh. Krok 4: Prosejeme mouku společně s práškem do pečiva. Krok 5: Ke žloutkové směsi postupně přidáváme vyšlehané bílky a prosátou mouku s práškem do pečiva na střídačku a vždy jemně a ručně promícháme. Znovu přidáme část bílků, část mouky a znovu jemně promícháme. Pokračujeme, dokud nic nezůstane. Krok 6: Do vymazané formy nalijeme 3/4 směsi. Do zbylé 1/4 těsta opět ručně vmícháme kakao a nalijeme do formy. Kakaová část je těžší, tudíž sama klesne a udělá pěknou mozaiku. Pečeme cca 1 hodinu podle výkonnosti trouby. Pro jistotu v průběhu pečení kontrolujeme a ke konci pečení uděláme test špejlí. Pokud je špejle suchá, máme hotovo. Krok 7: Necháme asi 15 minut vychladnout a opatrně překlopíme na talíř. Pocukrujeme a nakrájíme. Krok 8: Podáváme s dobrou kávou.
4 žloutky vyšleháme s 25 dkg cukru do světlé barvy. Krok 2: Přidáme olej smíchaný s vodou a ještě chvíli šleháme. Krok 3: Ušleháme bílky na pevný sníh. Krok 4: Prosejeme mouku společně s práškem do pečiva. Krok 5: Ke žloutkové směsi postupně přidáváme vyšlehané bílky a prosátou mouku s práškem do pečiva na střídačku a vždy jemně a ručně promícháme. Znovu přidáme část bílků, část mouky a znovu jemně promícháme. Pokračujeme, dokud nic nezůstane. Krok 6: Do vymazané formy nalijeme 3/4 směsi. Do zbylé 1/4 těsta opět ručně vmícháme kakao a nalijeme do formy. Kakaová část je těžší, tudíž sama klesne a udělá pěknou mozaiku. Pečeme cca 1 hodinu podle výkonnosti trouby. Pro jistotu v průběhu pečení kontrolujeme a ke konci pečení uděláme test špejlí. Pokud je špejle suchá, máme hotovo. Krok 7: Necháme asi 15 minut vychladnout a opatrně překlopíme na talíř. Pocukrujeme a nakrájíme. Krok 8: Podáváme s dobrou kávou.
Zveřejněno 29. 3. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mramorová bábovka jako od babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7gX8
Moje poznámka
Mramorová bábovka jako od babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7gX8
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Filé z tresky na citronovém pepři a kmínu
Olympus před 7 minutami
Oříškový sen - sušenky
cernar před 1 hodinou
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 18 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 18 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 18 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 18 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 19 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 21 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 21 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 22 hodinami
Suroviny:
žloutek,
bílek,
cukr moučkový,
mouka polohrubá,
prášek do pečiva,
olej,
voda,
kakao,
olej,
mouka hrubá,
cukr moučkový
Komentáře (1)