Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chleba z remosky bez lepku

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bezlepkove.com Bezlepkove.com

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie550 kJ /
132 kcal
Bílkoviny1,80 g
Tuky11,12 g
Vláknina0,96 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 3,20 g
Sůl8,00 g
Sacharidy5,58 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve do mísy nalijeme 250 ml vlažné vody, do které přidáme 1 lžíci psyllia a xantan nebo guar gumu. Vymixujeme ponorným mixérem v jemnou kaši. V 50 ml tekutiny necháme vzejít kvásek. Do mísy s psylliem přidáme ostatní ingredience na přípravu těsta, včetně vzešlého kvásku.

Vyhněteme hladké a jemné těsto, olej přidáváme v polovině hnětení. Těsto necháme asi 50 minut pod čistou utěrkou, poklopem nebo igelitem kynout, aby neoschlo. Krok 2: Po vykynutí těsto vyklopíme na pomoučený vál, překládáme těsto od okraje ke středu, pootočíme o 90 stupňů a překládáme, abychom z těsta vytlačili přebytečný vzduch. Mouky přidáváme jen minimálně, aby se těsto nelepilo. Můžeme si pomoci stěrkou na těsta.

Vzniklý bochník vložíme do pedigové kulaté ošatky (misky nebo cedníku), kterou vysypeme bramborovým nebo kukuřičným škrobem. Necháme už jen 20 minut kynout pod čistou utěrkou, poklopem nebo igelitem, kvůli oschnutí.

Do ošatky vkládáme těsto pěknou stranou dolů, překládaná strana zůstává nahoře, aby těsto bylo po upečení krásně hladké. Do misky nebo cedníku to uděláme naopak. Krok 3: Pečení v hliníkové remosce:

Zapneme remosku. Jakmile je nahřátá, vyklepneme nakynutý chleba na pečicí papír, se kterým ho vložíme do remosky, postříkáme slanou vodou a nařízneme na pár místech, aby nepopraskal. Pečicí papír nesmí být příliš vysoký, aby se nedotýkal přiklopeného víka. V případě pečení chleba v remosce není třeba zapařování. V remosce ho pečeme cca 40 minut. Jakmile bochník zní dutě na poklep, je hotový. Krok 4: Pečení v teflonové remosce:
Teflonová remoska se nahřívá vodou. Po nahřátí vodu vylijeme a vložíme bochník chleba, který opět postříkáme slanou vodou a nařežeme na několika místech. V případě, že se povrch chleba rychleji peče, položíme na něj alobal. Do teflonové remosky nemusíme dávat pečicí papír. Chleba dáme vychladit na kovovou mřížku. Krájíme, až je vychladlý.

Zveřejněno 28. 4. 2021

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chleba z remosky bez lepku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KJm8

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chleba z remosky bez lepku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KJm8

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

Bezlepkove.com: Dobře děkuji mockrát :-K:-8

zanidan: Dobrý den, uvedené množství tj. půl kg chleba upečete jednat v malé remosce nebo i Grand (velké). V malé jen toto množství u 1kg chleba by se vám mohl už pálit povrch chleba.

Dobrý den, můžu se zeptat v jak velké remosce jste pekla tento malý bochník? Peču běžné z půl kila mouky, tak ať vím jakou velikost vybrat. Předem děkuji :-K

Chleba je krásný, až se mi nechce věřit, že z remosky vyjde takový krasavec....:yes: a ještě bez lepku:yes:

Suroviny:
dýňová mouka, voda, jitrocel, vláknina jablečná, voda, ocet, olej, sůl, cukr, droždí čerstvé

Přidat fotografie receptu