Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rosolky

Hodnocení receptu je 3,7 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

janky3 janky3

Náročný

Suroviny

Porce: 6 (12 kousků)

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 506 kJ /
1 316 kcal
Bílkoviny171,88 g
Tuky60,26 g
Vláknina1,45 g
Cholesterol 1,29 g
Sodík 4,31 g
Sůl9,93 g
Sacharidy20,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Všechny suroviny přineseme, abychom nemuseli odcházet.
Vodu odměříme, odlijeme 3 dl a nasypeme všechnu želatinu, zamícháme a zatím odložíme. Zbytek vody + 1 dl nalijeme do hrnce, voda se vyvaří, tak aby nechybělo. Přidáme koření, sůl, cukr a dáme na malý plamen vařit.
Dáme vařit vejce natvrdo.
Uvařená rychle zchladíme, oloupeme a na kráječi na vajíčka nakrájíme na plátky. Zbylé špičky bez žloutku nasekáme do salátu. Krok 2: Salám překrojíme na 3 díly a příčně nakrájíme na tenké nudličky. Mrkev a celer nastrouháme na malých slzách, okurky nakrájíme na malé kostičky. Přidáme ostatní suroviny, zamícháme. Krok 3: Připravíme pekáč (na kuře - velikost), vypláchneme studenou vodou. Vařící se vodu s kořením dáme na velký plamen, přidáme ostatní suroviny a opět na sporo. Vodu buď můžeme přes síto přelít do jiného hrnce nebo koření vyndat. Namočenou želatinu vložíme do vařící vody a hned vypneme. Mícháme, dokud se nerozpustí. Ochutnáme . Pokud chuť vyhovuje, nalijeme na dno pekáče vrstvičku 1/2 cm vysokou a dáme do lednice na rovnou plochu. Krok 4: Než želatina v lednici ztuhne, připravíme šunkové rolky. Všechny plátky šunky naplníme salátem, stočíme a položíme plátek okurky, aby se neotevřely.
Na ztuhlou želatinu v pekáči naskládáme rolky, aby se daly dobře krájet porce, položíme plátek vajíčka, eventuálně kapii a velmi opatrně zalijeme zbylou želatinou do mezer, měla by se dostat až na povrch, jak stoupá hladina. A pak rychle do lednice ztuhnout.

Zveřejněno 29. 5. 2021

Poznámka autorky janky3

Měla jsem malý pekáč, proto mně zbylo trochu želatiny. Nalila jsem ji do misky se zbylým salátem a dala do lednice. vznikla z toho mozaika, podobná vaječné, ale bez vajec. Také bašta.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rosolky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5BRR

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rosolky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5BRR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Merylas: V pořádku, ráda odpovím.:-K

janky3: Díky za odpověď. Je mi jasné, že želatina vařící vodu trochu zchladí, jen jsem tak nikdy nepostupovala, protože vím, že želatina nesmí projít varem a tady se dává do vařící vody, i když se hned pak vypne. Tak jsem se ptala, jestli to nevadí.:-K

hospodyne: Dělám to takhle a vyhovuje mi to . Také jsem kdysi zkoušela obrácený postup, ale nedopadlo to moc dobře. tak jsem to začala dělat po svém a mám s tím dobrou zkušenost. To zdobení je nahoře a krájí se to v pekáči, takže je paráda stále nahoře. Běžně dělám vějířky z kyselých okurek a dávám kapii pro barvu, také jsem zkoušela petrželku, ale plavala a vylézala nahoře ven.:-8

Merylas: Píši hned vypnout. Studená namočená želatina vodu ochladí, takže se klidně může vypnout až po vložení. Té namočené želatiny je hodně, čím teplejší voda, tím lépe a rychleji se želatina rozpustí. Mám to vyzkoušené a fakt je to tak.

:-Kmoc se mi to nelíbí. Když zalévám nějaké jídlo rosolem, postupuji opačně. Dospod přijde to nejhezčí, které v konečné fázi bude nahoře - zde např. plátky vajec, pak třeba přízdobu a zase zalít rosolem a nakonec šunkové rolky a rosol. Takové jídlo by mělo ladit i oku

Vždy Vám ta želatina ztuhla? Já bych se bála ji dávat do vařící vody.

Suroviny:
salám, hrášek sterilovaný, majonéza, mrkev, okurky sterilované, lák z okurek, celer, hořčice, pepř, sůl, cukr, voda, želatina prášková, cukr, sůl, ocet, bobkový list, koření nové koření, pepř, vejce, okurka čerstvá, šunka, kapie

Přidat fotografie receptu