Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Husí stehno, řepné zelí, houskový knedlík

Hodnocení receptu je 5,0 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Akademie kvality Akademie kvality

Náročný

Doba přípravy 230 min Doba přípravy: 50 min Doba tepelné úpravy: 180 min +kynutí a odležení

230 min (50 min příprava + 180 min tepelná úprava, +kynutí a odležení)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 771 kJ /
2 335 kcal
Bílkoviny76,68 g
Tuky18,24 g
Vláknina33,06 g
Cholesterol 274 mg
Sodík 357 mg
Sůl0,74 g
Sacharidy450,81 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Husí stehna zlehka nasolíme a pocukrujeme a necháme 24 hodin odležet v lednici. Krok 2: Druhý den stehna opláchneme a vložíme do rozpuštěného sádla. Pečeme na 120 °C přibližně 3 hodiny nebo do měkka. Měkká stehna můžeme zapéct v troubě pod grilem, aby kůžička byla křupavá. Krok 3: Najemno nakrájenou cibulku restujeme do sklovata na lžíci kachního sádla. Přidáme drcený pepř a ještě 5 minut restujeme. Poté nalijeme ocet a necháme ho skoro všechen vyvařit. Krok 4: Nakonec přidáme na nudličky nakrájenou řepu i se zbylým lákem z balení. Vaříme 10 minut, aby se chutě spojily. Řepu zahustíme škrobem rozmíchaným ve vodě a dochutíme solí a cukrem. Krok 5: Mléko ohřejeme na cca 30 °C a rozmícháme v něm špetku cukru. Poté do mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek (asi 15 minut). Krok 6: Mouku rozmícháme se dvěma lžičkami soli, poté zalijeme mlékem a přidáme vejce. Hněteme, dokud se těsto nespojí. Krok 7: Sušší housku nakrájenou na kostičky přidáváme postupně. Těsto stále hněteme, dokud nemá tužší, pevnou konzistenci. Těsto necháme 50 minut kynout pod vlhkou utěrkou na teplém místě. Krok 8: Vykynuté těsto znovu propracujeme a uděláme z něj 4 bochánky, které necháme opět 10 minut kynout. Do pařáčku vložíme utěrku a do utěrky dva bochánky. Napařujeme cca 15 minut. Knedlíky hned po uvaření propícháme špejlí, aby se nesrazily.

Až budete dělat knedlíky, můžete zkusit mouku celozrnnou (třeba jen z půlky). Oproti klasické mouce obsahuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, v níž jsou fenolytické látky významnými antioxidanty. Najdete v ní také více vitaminů, stopových látek a bílkovin.

TIP: Jak naporcovat husu

Zveřejněno 14. 2. 2022

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Husí stehno, řepné zelí, houskový knedlík

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qwDr

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Husí stehno, řepné zelí, houskový knedlík

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qwDr

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (1)

:-)<3<3jen knedlíky máme raději bramborové nebo chlupaté, ale dala bych si :-K

Suroviny:
stehno husí, sádlo kachní, řepa červená, švestky sušené, cibule, mouka hrubá, droždí, mléko, vejce, houska, kmín drcený, škrob bramborový, ocet jablečný, sůl, cukr hnědý

Přidat fotografie receptu