Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketový prešovský prívarok

S létem přichází ruku v ruce i sezona cuket. Pokud už vám dochází nápady, co z cukety připravit, vyzkoušejte pokrm pocházející ze slovenské kuchyně, prívarok. Sladkokyselý prívarok se hodí jako příloha k masu, vejcím, nebo ho můžeme konzumovat samotný.

Hodnocení receptu je 4,9 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

klukodvody klukodvody

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 40 min

45 min (5 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 918 kJ /
697 kcal
Bílkoviny16,58 g
Tuky55,37 g
Vláknina8,20 g
Cholesterol 180 mg
Sodík 209 mg
Sůl0,50 g
Sacharidy31,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cukety oloupeme, pokud chceme zbavíme semínek a nakrájíme na kostky (nebo hranolky). Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Krok 2: V hrnci rozpálíme olej na kterém necháme zesklovatět cibuli. Přidáme na kostky nebo hranolky nakrájenou cuketu, osolíme a podle druhu cukety buď podlijeme šálkem vody, nebo vývarem a necháme dusit. Krok 3: Přidáme kopr a ke konci zakysanou smetanu. Přisladíme a dosolíme dle chuti.

TIP: Jak uchovat cukety

Zveřejněno 13. 8. 2009

Poznámka autora klukodvody

Tento recept jsem trochu poupravil, ale je převzatý z kuchařky paní Štěpánkové a navíc ona dostala ten recept od paní Potočkové z Prešova. Upravil jsem si ho podle toho, jak to máme rádi. Může se s bramborem, chlebem, jen tak, ale i s masem různým je hodně jedlý.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cuketový prešovský prívarok

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BLvN

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cuketový prešovský prívarok

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BLvN

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (36)

Moje babička mně učila vařit tekvicový prívarok : bez cibule, ale zato s česnekem a koprem a smetanou. Recepty se liší podle krajů, babička byla ze středního Slovenska, tak proto ten rozdíl. Tento recept používám i na cuketu, neloupu ji a nekrájím, ale strouhám na hrubším struhadle, ona se stejně rozvaří, přidám česnek, vodu, chvíli povařím a nakonec smetanu a kopr, ochutím solí, pepřem a citronovou šťávou. Mňamka. <3

tejaja (moderátorka): dělala jsem dnes z cukety (jen jsem dala ještě trochu česneku) + vařené brambory k tomu a bylo to výborné - dříve byly tykve, dýně, dnes jsou cukety - to není důvod se o tom hádat - podobně jako prívarok dělám i polévky (bramborovou, fazolovou, fazolkovou a zkoušela jsem i cuketovou) - důležité je, aby to chutnalo

Wikki: Moc děkuji, u nás je hodně oblíbený a tak jsem rád, že chutná. Krásný večer.:yes:

Výborný, všem doma chutnal. :yes:

klukodvody: O nič mi preboha neide :-O Len som si dovolila dať radu.;-(

Tak opravdu nevím oč Vám tejaja jde.Pokud vím,tak jsem psal,že recept je převzatý od staré paní učitelky tam někde od Vás a psala jste,že jste jí snad i znala.Recept jsem neupravoval a nevadilo to teď zpochybňujete cuketu.Přečtěte si prosím poznámku.Moje úprava tam spočívá pouze v množství surovin.
Jsou věci,kvůli kterým už na TOPky nechodím.

Suzynka: babička robila určite z tekvice, nie cukety, tá sa kedysi nepestovala ani nepredávala.:-) Ale ten kôpor sa tam hodí báječne, inak to nie je tekvicový prívarok. Doporučujem skutočne tekvicu, nie cuketu, tá je príliš vodnatá, naproti tomu tekvicové "rezance" istanú pekne pevné, také, aké majú byť. :-);-) http://www.toprecepty.cz/recept/2749-tykvovy--priv...

Dělávala mi ho babička, té už se bohužel na recept nezeptám... :-( Ale je super, jen ten kopr se mi k tomu nehodí, přijde mi, že zbytečně zabije tu chuť. K tomu pěkně ztracený vejce, mňam! Za recept díky!! :-):yes:

:-pTak to bylo tedy žrádilko!!!;-)Mňamka já jsem si dala do nosu,opravdu bomba.Snědla jsem to skoro sama.:-))Krásně to vonělo koprem.Jen je škoda:-/ ,že už to byla naše poslední cuketa za zahrady a na další si musím počkat do příštího roku.

:-K dakujem, moja zachrana :))) :yes:

Tak jsem dnes vyzkoušela,je to velká dobrota.Cuketu jsem nastrouhala na hrubém struhadle a dali jsme si to s vajíčkem.Bodík pro tebe:yes::-K

Krásné cukety! Hned bych si taky dala i s tou masovou přílohou:-p:-)). jinak:yes:

jasné, jasné, je to tak, ospravedlňujem sa , akosi mi to ušlo;-)

tejaja prosím bylo mně řečeno,že si tu všichni tykáte ,tak to dělám taky a beru to.:-D:-D:-D:-D:-D

Pán Josef, ja neviem, či je to tá moja pani Potočková;-) len ja poznám tú jednu:-D:-D

Asi jsi mně špatně rozumněla.Je to paráda,že v knížce české herečky Jany Štěpánkové je tvoje učitelka ze ZDŠ.Proč by tedy neměl být ten recept přesný.:yes:To je přece jasné,jen jsem se honem díval a porovnával.:-D:-D

K tej dovči - v okolí Mikuláša je krásne, Nízke Tatry sú :yes:

Ak je recept z Prešova, tak musí byť rovnaký...inak to nerobí nikto...:yes::-D:-D:-D

Podíval jsem se na ten tvůj recept a to je přesně podle té knížky,ale já nedávám mouku a tu cuketu používám tu Maďarskou a ta je vynikající i na gril,protože je pevná.:-D:-)):-D:-)):-D:-))

S tým prívarkom je to jasné ale v kuchárke je napísané prívarek,tak som to ja tak opísal.:-D:-))Lebo vieš čo pre poriadok sa držím psaného.Viem že po Slovensky to niee ale čo .:yes::-D:-D:-D:-D:-D

Liptovský Mikuláš - Pavlova Ves:-D:-))

Pán Josef. kamže to idete na dovču, ak sa smiem spýtať ?:-))

Josífku, prívarok, nie prívarek, ale to je v pohode;-) Ja pochádzam z Prešova a jedna pani Potočková Margita mi bola riaditeľkou na ZDŠ a učila ma Hv. Možno to bolo od nej... doporučujem ale nerobiť prívarok z cukety, ale z tekvice, pretože cuketa je veľmi vodnatá oproti tekvici. A hranolky tekvice musia zostať pevné. Inak je to dobrota, ktorú som tu už kedysi dala ;-):-D Veľmi dobréééé:yes:
http://www.toprecepty.cz/recept/2749-tykvovy--priv...

Jojo to moje papu je taky dobré...;-)

No vlastně Iness,pokud se ji vylepší situace může klidně na KRALE KLOBÁS vyrazit teď někdy to bude a z Hodonína jsme tam jeli vloni.:-D:-D:-D:-Djinak to vepřové s fazolí a zelím nebo obráceně musím vyzkoušet.:yes:

Ne to jsem koupil na soutěži o KRÁLE KLOBÁS ve Velké n
Veličkou:-D:-D:-DUrčitě se dá sehnat někde na Slovensku..
5.9 jedeme na Slovensko na dovolenou,tak tam kouknu. Ono totiž fakt nemá chybku:-p:-p

Paní Jano, v dnešní době se dá sehnat různé koření, ale to chce mít všechno oběhané a zjištěné co kde mají:-D

:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::-)

Pane Josefe:-!:-!:-!Nemluvte už o tom:-! Tady už nikdo neví o čem mluvíte:-*:-D A to maso bych k tomu taky prubla, musela to být fakt mňamka:-p:yes:

OK!
;-)

Tématické fráze:
cuketový prívarok, privarok z cukety, čabajkové koření, prívarok, cuketovy privarok recept, cukinovy privarok, tekvicový přívarok, cuketový prývarok, tykvový přívarek, bramborovy privarok, babicovy dobroty 5.9., cukínový nákyp, čabajková směs, recept cuketovy privarok, bramborovy privarek, cuketovi privarek, cuketovy¨¨privarek, přívarek z dýně, privarek z cukety, cuketovyprivarok

Suroviny:
cuketa, cibule, smetana zakysaná, kopr, kopr, cukr, sůl, olej, voda

Přidat fotografie receptu