Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Během horkých letních dnů oceníme osvěžení v podobě zmrzliny. Ochutnejte tuto domácí zmrzlinu ze smetany, mléka a žloutkového krému s příchutí vanilky. Díky pravidelnému míchání během mražení se při přípravě obejdeme bez zmrzlinovače.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Vasek1

Náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 20 min + 45 minut louhování a 7 hodin mražení

80 min (60 min příprava + 20 min tepelná úprava, + 45 minut louhování a 7 hodin mražení)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 717 kJ /
1 366 kcal
Bílkoviny21,29 g
Tuky95,85 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 896 mg
Sodík 163 mg
Sůl0,48 g
Sacharidy104,66 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do hrnce nalijeme smetanu a mléko. Rozřízneme vanilkový lusk a semínka vydloubneme. Semínka i lusk dáme do mléka se smetanou. Krok 2: Za stálého míchání na středním plameni přivedeme k varu. Vaříme 2 minuty a pak hrnec odstavíme. Směs necháme louhovat alespoň 45 minut, potom scedíme sítem lusk se semínky do jiného hrnce. Krok 3: Mezitím připravíme žloutkový krém. Žloutky smícháme s oběma druhy cukrů a poté pomocí mixéru šleháme do pěny (klidně i několik minut). Cukr by neměl křupat mezi zuby. Krok 4: Vanilkovou omáčku ve druhém hrnci za stálého míchání ještě jednou ohřejeme, ale už nevaříme. Krok 5: Vanilkovou omáčku nalijeme opatrně do žloutkového krému. Při tom stále mícháme. Žloutky se nesmí srazit! Vzniklou novou směs přelijeme do většího hrnce než minule, do třetice za stálého míchání zahříváme a směs trochu houstne. Výsledek nakonec vypadá jako hodně řídký pudink - nahoře jsou bubliny. Krok 6: Směs necháme vychladnout a poté ji přelijeme do krabičky. Po přelití se našlehaná směs citelně zmenší, takže je lepší použít menší krabičku. Krok 7: Krabičku vložíme do mrazáku a každou hodinu lehce promícháme. Takto opakujeme alespoň třikrát. Pak ještě necháme bez míchání zamrazit alespoň 3 hodiny.

TIP: Nejlepší recepty na zmrzliny

Zveřejněno 27. 6. 2023

Poznámka autora Vasek1

Inspirace od korenizivota.cz.

Zmrzlina je dost sladká, pokud nechcete, nedávejte tolik cukru.

Vanilkový lusk je nejlepší rozříznout podélně a semínka (jsou opravdu malá) vyndat lžičkou nebo špičkou nože.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NkO9m

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NkO9m

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
smetana ke šlehání, mléko, lusk vanilkový, žloutek, cukr vanilkový, cukr krystal

Přidat fotografie receptu