Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Crème brûlée podle Antonína Víznera

Lahodný krém skrytý pod opálenou cukrovou krustou. To je tradiční francouzský dezert ze žloutků, smetany, vanilky a cukru. Díky receptu soutěžícího Tondy Víznera z pořadu Peče celá země si jej můžete připravit doma i vy.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

toprecepty.cz toprecepty.cz

Náročný

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 50 min

110 min (60 min příprava + 50 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 876 kJ /
3 317 kcal
Bílkoviny65,16 g
Tuky263,30 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 3,18 g
Sodík 430 mg
Sůl1,21 g
Sacharidy171,54 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Troubu rozehřejeme na 150 °C, horkovzdušnou na 130 °C. Do trouby vložíme hluboký plech s asi 1–2 cm vody (dle výšky misek, v nichž se bude dezert péct, ideální objem je cca 200 ml). Krok 2: Z rozříznutého vanilkové lusku vyndáme špičkou nože semínka. Do hrnce nalijeme smetanu a mléko s vanilkovými semínky a přidáme i prázdný lusk. Krok 3: Smetanu zahřejeme na teplotu přesně na 37 °C. Pokud nemáme teploměr, teplotu okolo 40 °C poznáme tak, že když do smetany ponoříme prst, nepálí to. Krok 4: Do misky dáme žloutky, smícháme je s cukrem a přidáme k nim zhruba třetinu zahřáté smetany s vanilkou. Vše znovu pečlivě promícháme. Krok 5: Smetanu, která zbyla, v hrnci přivedeme k varu. Poté ji hned sundáme ze sporáku a pomalu přimícháme směs žloutků a smetany s vanilkou. Pozor, teplota tekutiny by při přilévání ke žloutkům neměla být vyšší než 82 °C, jinak se žloutky srazí. Krok 6: Do zapékacích misek nalijeme vzniklou smetanovou směs a dáme je do pekáče s vodou. Voda v pekáči musí dosahovat zhruba do poloviny misek. Pekáč dáme zpět do trouby a krém pečeme zhruba 50 minut nebo dokud na povrchu nezpevní. Po upečení vyndáme pekáč z trouby, opatrně vyjmeme misky z vodní lázně a necháme je vychladnout. Krok 7: Jakmile bude krém zcela vychlazený, posypeme každou misku lžící třtinového cukru a flambovací pistolí cukr na krému opálíme tak, aby zkaramelizoval. Pokud nemáme cukrářskou pistoli, můžeme dát krém s cukrem krátce pod gril. Takto připravený dezert ihned podáváme.

TIP: Tondovo crème brûlée, které okouzlilo porotu

Zveřejněno 27. 2. 2024

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Crème brûlée podle Antonína Víznera

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0R0JV

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Crème brûlée podle Antonína Víznera

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0R0JV

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (1)

:-)<3:yes::yes: určitě moc dobrý jen nic pro mne (ráda sladké dělám ale jen pro ostatní) :-K

Suroviny:
žloutek, mléko plnotučné, smetana ke šlehání, cukr krupice, lusk vanilkový, cukr hnědý

Přidat fotografie receptu