Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynutý chléb

Kynutý chléb je tradiční pečivo, které potěší svou měkkou střídou a křupavou kůrkou. Kynutý chléb je nejen výživný, ale také plný vůně, která provoní vaši kuchyň a vytvoří atmosféru domova.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

alekli

Snadný

Doba přípravy 135 min Doba přípravy: 90 min Doba tepelné úpravy: 45 min

135 min (90 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 181 kJ /
1 716 kcal
Bílkoviny53,00 g
Tuky9,60 g
Vláknina23,30 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 3,61 g
Sůl9,00 g
Sacharidy342,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve dáme vařit bramboru (do 100 g) ve vodě osolené 2 g soli. Uvařenou bramboru pak rozmačkáme vidličkou a necháme vychladnout. Vodu necháme vystydnout a potom ji použijeme do těsta. Krok 2: V době kdy nám chladne brambor a voda, rozdrobíme do misky droždí, přidáme cukr a umícháme tekutou kašičku. Vodu z brambor si dolijeme obyčejnou vodou, abychom měli celkovou hmotnost vody 250 g. Ke vzniklé drožďové kašičce přidáme všechny suroviny a vypracujeme hladké těsto. Krok 3: Hotové těsto vytvarujeme do ošatky, chléb necháme kynout asi hodinu, měl by zdvojnásobit svůj objem. Krok 4: Troubu předehřejeme na 250 °C. Do spodní drážky dáme plech a necháme 10 minut nahřát. Připravíme hrnek s horkou vodou. Krok 5: Chleba z ošatky opatrně vyklopíme na plech a vložíme do trouby. Na spodní plech, který jsme nahřívali v troubě, chrstneme připravenou horkou vodu a troubu rychle zavřeme. Krok 6: Prvních 15 minut pečeme na maximum, potom troubu vyvětráme, vyndáme spodní plech, snížíme teplotu na 190 °C a pečeme dalších 30 minut. Správně upečený chléb by měl při poklepu znít dutě. Krok 7: Po upečení necháme chléb vychladnout na mřížce, protože chléb musí zespodu větrat, aby se nezapařil.

TIP: Top 7: Domácí chléb - oblíbené recepty

Zveřejněno 14. 7. 2024

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynutý chléb

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/o2ORL

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynutý chléb

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/o2ORL

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (1)

Výborný chléb. Rychlý na přípravu.

Suroviny:
mouka hladká, mouka žitná chlebová, voda, brambory, kmín celý, ocet, sůl, droždí čerstvé, cukr

Přidat fotografie receptu