Švestkový točený koláč
Švestkový točený koláč je mistrovským dílem, které potěší jak oko, tak i chuťové pohárky. Základem koláče je nadýchané kynuté těsto, které naplníme makovou náplní a stočíme do spirál. Ty proložíme sladkokyselými švestkami.
Suroviny pro 1 kus
koláčová forma o průměru 32 cm
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 20 980 kJ / 5 014 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 105,66 g |
Tuky | 229,16 g |
Vláknina | 57,70 g |
Cholesterol | 442 mg |
Sodík | 574 mg |
Sůl | 1,34 g |
Sacharidy | 603,47 g |
Postup přípravy
Krok 1: Uděláme kvásek: Do poloviny odměřeného mléka, lžičky cukru a lžíce mouky zamícháme rozdrobené droždí a necháme kvásek na teplém místě vykynout.
Krok 2: Do mísy dáme mouku, žloutky, sůl, cukr, olej, vzešlý kvásek a za postupného přilévání mléka vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi 1 hodinu kynout.
Krok 3: Mléko na náplň dáme svařit. Mletý mák, cukr, skořici smícháme a zalijeme vařícím mlékem, zamícháme, necháme vychladnout. Do chladného máku vmícháme džem.
Krok 4: Vykynuté těsto rozválíme na plát 30x40 cm a rozkrojíme po délce na tři pruhy, které potřeme makovou směsí. Každý pruh stočíme do dlouhé roličky.
Krok 5: Do vymazané a moukou vysypané formy srovnáme do spirály roličky. Začneme u vnějšího okraje, jednu za druhou stáčíme ke středu a necháme mezi jednotlivými kruhy mezeru na švestky a počítáme také s tím, že těsto ještě nakyne.
Krok 6: Povrch roliček natřeme zbylým bílkem po použitých žloutcích, do mezer vložíme vypeckované a rozpůlené švestky, posypeme skořicovým cukrem a mandlovými lupínky. Necháme ještě chvilku kynout, než se ohřeje trouba na 170 °C.
Krok 7: Pečeme při teplotě 170°C do zlatohněda. Před podáváním pocukrujeme.
Zveřejněno 21. 8. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Švestkový točený koláč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Z6Wgv
Moje poznámka
Švestkový točený koláč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Z6Wgv
Nejnovější recepty
Aljašská treska svíčková se salátem ze šalotky, kapar a petržele
Přidáno před 9 hodinami
Krémová květáková polévka s noky
Přidáno před 10 hodinami
Česnečka s tvarůžkem
Přidáno před 11 hodinami
Polévka s houbovými noky
Přidáno před 11 hodinami
Dietní kulajda s jogurtem
Přidáno před 11 hodinami
Cibulačka s houbami
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Polévka s drožďovými knedlíčky: Silný vývar s chuťově výraznými a vydatnými knedlíčky dokonale zasytí i skvěle zahřeje
Jak využít zázvor? Pikantní koření se hodí do „číny” i polévek, čaj z něj krásně zahřeje a kandovaný zázvor je zdravá dobrota
Pět levných večeří na všední den: Polévka couračka, kroupový šoulet nebo buřtguláš vyjdou do 30 Kč na jednu porci
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jemná mandlová vánočka
janem.k před 4 hodinami
Nepravá mozečková polévka
Kajkajak před 6 hodinami
Pizza bez droždí
bylinka2016 před 7 hodinami
Vietnamský salát s rýžovými nudlemi a hovězím masem
Lucie1001 před 7 hodinami
Provensálské kotlety v sýrové omáčce
DavidVolvo před 9 hodinami
Špekové rohlíkové knedlíky
pavelcicha před 9 hodinami
Máslová vánočka z pěti pramenů
galada před 9 hodinami
Výborné lasagne
mariika před 10 hodinami
Krkovičkové plátky s majonézovo-kečupovou směsí
tara23 před 10 hodinami
Podmáslová zelňačka s houbami
TondaJ před 12 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
olej,
droždí,
žloutek,
sůl,
cukr,
mléko,
mák mletý,
cukr,
mléko,
marmeláda,
skořice,
lupínky mandlové,
cukr skořice,
švestky,
mouka
Komentáře (1)