Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Karlovarské knedlíky se zajícem na smetaně

Křehké a šťavnaté zaječí maso má výrazné aroma a skvěle chutná s klasickou smetanovou omáčkou z kořenové zeleniny. Jako přílohu podáváme klasické karlovarské knedlíky, které jsou díky sněhu velmi jemné.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

poslirecept poslirecept

Středně náročný

Doba přípravy 125 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 100 min

125 min (25 min příprava + 100 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Zajíce očistíme, odblaníme a naporcujeme. Slaninu nakrájíme na klínky a maso prošpikujeme, opepříme a osolíme (staršího zajíce uložíme do olejového nálevu s kořením a necháme až 3 dny odležet). Krok 2: Zajíce opečeme ze všech stran na oleji, maso vyjmeme a v oleji ještě orestujeme očištěnou a na kousky nakrájenou mrkev, celer a petržel. Koření zabalíme do kousku plátna a vložíme jej do základu. Nakonec vmícháme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli a osmažíme ji dozlatova. Základ zaprášíme hladkou moukou a zastříkneme octem, přidáme oloupaný a na plátky nakrájený citron a zalijeme vodou. Krok 3: Vložíme zpět orestované maso a osolíme, přiklopené pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C doměkka. Během pečení podléváme zajíce teplou vodou a přeléváme výpekem. Krok 4: Mezitím připravíme knedlíky. Housky nakrájíme na malé kostičky, žloutky prošleháme s mlékem, osolíme a ochutíme petrželí s troškou nastrouhaného muškátového oříšku. Vzniklou směsí zalijeme housky, vmícháme pevný tuhý sníh z bílků a špetky soli. Hmotu lehce promícháme a vytvoříme z ní knedlíky veliké asi 4 cm, důkladně umáčkneme a obalíme ve škrobu. Vložíme je do většího množství vroucí vody a vaříme asi 15 minut. Krok 5: Dokončíme omáčku. Vyjmeme maso, ze základu odstraníme koření, zalijeme smetanou a tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka. Pokud je omáčka moc tekutá, zahustíme ji světlou jíškou z mouky a másla. Dochutíme octem, cukrem a solí. Již jen krátce povaříme.

TIP: Jak si poradit se zpracováním zajíce

Zveřejněno 3. 11. 2024

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Karlovarské knedlíky se zajícem na smetaně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KrY5x

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Karlovarské knedlíky se zajícem na smetaně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KrY5x

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře

K receptu nejsou žádné komentáře.

Suroviny:
maso zaječí, slanina, pepř mletý, sůl, olej, zelenina kořenová, pepř celý, bobkový list, jalovec, tymián, koření nové koření, cibule, mouka hladká, ocet, citron, smetana zakysaná, cukr, mouka, máslo, houska, vejce, mléko, sůl, ořech muškátový, petrželka, škrob bramborový

Přidat fotografie receptu