Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborový salát pro sváteční chvíle

V tomto receptu najdete bramborový salát s hráškem, strouhaným jablíčkem a kořenovou zeleninou. Nesmí chybět také vařená vejce, kyselé okurky a štědrá dávka majonézy. Cibuli do bramborového salátu raději spařte horkou vodou, aby nezačala kvasit.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

iveta.kroul iveta.kroul

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min + doba chladnutí zeleniny

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava, + doba chladnutí zeleniny)

Suroviny pro 10 porcí

10porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Brambory omyjeme a i se slupkou dáme vařit do hrnce s vroucí, osolenou vodu. Brambory nesmíme rozvařit, zkoušíme průběžně zapichovat vidličku či nůž, a když jde zlehka zapíchnout, je hotovo. Trvá to asi 30 minut v závislosti na velikosti brambor. Slijeme vodu a necháme vychladnout. Krok 2: Mezitím dáme vařit také mrkev, celer a petržel. Zeleninu omyjeme, oloupeme a můžeme překrojit na zhruba stejně veliké kousky (hlavně celer), aby se zelenina vařila stejně dlouho. Vaříme v osolené vodě asi 20 minut. Zkoušíme nožem, pokud je zelenina měkká, vyjmeme ji dřív a ostatní necháme dovařit. Krok 3: Ke konci varu přidáme hrášek a krátce povaříme zhruba 5 minut. Všechnu zeleninu scedíme a necháme vychladnout. Krok 4: Vejce uvaříme na tvrdo. Vložíme do vroucí vody a vaříme asi 10 minut. Necháme vychladnout. Krok 5: Vychladlá vejce oloupeme, vychladlou zeleninu nakrájíme na kostky a vychladlé brambory oloupeme. Krok 6: Brambory protlačujeme přes kostičkovací mřížku (pokud ji nemáme, krájíme na kostky). Stejně tak protlačíme vejce (nebo nakrájíme na kostky). Krok 7: V míse smícháme kostky brambor, vajec, zeleniny a hrášek. Přidáme na drobno nakrájené kyselé okurky. Osolíme a opepříme. Krok 8: Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno, spaříme vroucí vodou a necháme vychladnout. Poté přidáme do mísy. Krok 9: Nakonec oloupeme jablko, které nastrouháme najemno a přidáme do mísy. Krok 10: Přidáme majonézu a lák z okurek. Celou směs důkladně promícháme. Mícháme zlehka, abychom ze salátu neměli kaši. Dochutíme solí a pepřem, případně citronovou šťávou nebo octem. Krok 11: Před podáváním je nejlepší nechat salát odležet v lednici, klidně i do druhého dne.

TIP: Časté chyby při přípravě bramborového salátu

Zveřejněno 4. 12. 2024

Poznámka autorky iveta.kroul

Podáváme k řízkům, holandským řízkům, kaprovi, ale klidně můžeme použít i jako salát na chlebíčky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborový salát pro sváteční chvíle

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z6wLg

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborový salát pro sváteční chvíle

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z6wLg

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
brambory, mrkev, celer, petržel, cibule, hrášek, okurky sterilované, jablko, vejce, majonéza, lák z okurek, sůl, pepř, ocet

Přidat fotografie receptu