Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí kližka s celerovou omáčkou

Nedělní oběd je i v dnešních dnech události, při které se schází celá rodina a připravují se slavnostnější pokrmy. Pokud vašim strávníkům připravíte šťavnaté hovězí maso s celerovou omáčkou, určitě nešlápnete vedle.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

yanull yanull

Středně náročný

Doba přípravy 210 min Doba přípravy: 120 min Doba tepelné úpravy: 90 min

210 min (120 min příprava + 90 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Špek nakrájíme na kostičky. Celer nakrájíme na kostky. Cibule oloupeme a nakrájíme. Krok 2: Hovězí kližku připravíme k úpravě a osolíme. Na pánvi s ghí necháme rozpustit kostičky špeku a na něm opečeme zprudka maso. Krok 3: Po opečení maso vyndáme z výpeku a na něm orestujeme celer, měl by být ve finále zlatohnědý. Až se tak stane, vyndáme i ten a nahradíme ho cibulí, po chvilce ji zasypeme 1 lžící cukru a necháme zkaramelizovat. Krok 4: K cibuli pak přidáme osmažený celer, do sítka nebo čajového sáčku dáme koření, vložíme maso, podlijeme vodou a dáme do trouby péci, asi na 170 °C do doby, než bude měkké. V případě potřeby během pečení podléváme. Krok 5: Jakmile je maso měkké vyndáme ho, setřeme výpečky a vše ostatní, kromě koření, rozmixujeme tyčovým mixérem. Vznikne nadýchané pyré, do kterého přidáme uvedený sýr, zalijeme smetanou a provaříme. Krok 6: Výslednou omáčku dochutíme solí a citronovou šťávou, nakonec zjemníme plátkem másla. Podáváme s houskovým knedlíkem, popř. těstovinami.

TIP: Jak připravit nadýchané houskové knedlíky?

Zveřejněno 12. 2. 2025

Poznámka autorky yanull

Tato omáčka je u nás ve větší oblibě než svíčková, celer jí dává specifickou chuť. Vůbec není potřeba zahušťovat jíškou nebo moukou, ale zeleninu je třeba přizpůsobit počtu porcí. Sýrem jsem zahušťovala poprvé, můžu vřele doporučit. Toto jídlo, až na přílohu, lze považovat za bezlepkové.

Maso jsem měla z pastevního chovu, ale můžete použít takové, jaké máte rádi. Jen barva omáčky se v tomto případě bude lišit. Měla jsem tu v neděli vnuky, chutnalo jim.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí kližka s celerovou omáčkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v2m1g

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí kližka s celerovou omáčkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v2m1g

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
celer, cibule, špek, máslo, cukr třtinový, kližka hovězí, smetana ke šlehání, sýr philadelphia, citron, koření nové koření, bobkový list, máslo

Přidat fotografie receptu