Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřová líčka a pyré z vanilkového květáku

Vepřová líčka patří mezi oblíbenou surovinu. Doměkka podušená ve vývaru a portském víně je budeme tentokrát podávat s velmi netradiční přílohou. Tou bude květákové pyré s chutí a vůní vanilky. Na talíři pak vše doplníme redukcí z portského vína.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Caldera_Spices

Náročný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 120 min

150 min (30 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 porce

1porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Vepřová líčka osolíme a opepříme. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a líčka zprudka opečeme ze všech stran, aby získala zlatavou barvu. Krok 2: Přidáme drcený česnek a nakrájenou cibuli, necháme krátce osmahnout. Zalijeme portským vínem a necháme víno zredukovat asi na polovinu. Krok 3: Přidáme hovězí vývar, snížíme teplotu a necháme líčka dusit přikryté na mírném ohni 1,5-2 hodiny, dokud nebudou krásně měkká. Pokud je třeba, přidáme během dušení trochu vody nebo vývaru. Krok 4: Po dokončení dušení vyjmeme líčka z pánve a zredukujeme zbylou omáčku na požadovanou hustotu. Na závěr přidáme lžičku másla, aby byla omáčka hedvábná a lesklá. Krok 5: Růžičky květáku uvaříme v osolené vodě do měkka (asi 10-15 minut). Po uvaření květák scedíme a přendáme do mixéru. Krok 6: Otevřeme vanilkový lusk podélně a vyškrábneme z něj semínka. Přidáme je do mixéru ke květáku spolu se smetanou, máslem, špetkou soli a bílého pepře. Vše rozmixujeme do hladkého pyré. Pokud je pyré příliš husté, přidáme trochu smetany navíc, dokud nedosáhneme požadované konzistence. Krok 7: V malém rendlíku zahřejeme 100 ml červeného portského vína spolu se lžičkou cukru na mírném ohni. Necháme směs pomalu zredukovat, dokud nezíská sirupovitou konzistenci. Krok 8: Na talíř položíme porci vanilkovo-květákového pyré. Na pyré umístíme hotová vepřová líčka. Pokrm ozdobíme redukcí z červeného portského vína, kterou jemně přelijeme přes líčka a kolem talíře pro vizuální efekt.

Zveřejněno 30. 3. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřová líčka a pyré z vanilkového květáku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/o26nk

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřová líčka a pyré z vanilkového květáku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/o26nk

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
líčka vepřová, olej olivový, česnek, cibule, víno portské, vývar hovězí, máslo, květák, smetana ke šlehání, máslo, lusk vanilkový, víno portské, cukr, sůl, pepř bílý mletý

Přidat fotografie receptu