Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bretaňský far

Hodnocení receptu je 4,8 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eliza Eliza

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie19 469 kJ /
4 653 kcal
Bílkoviny115,87 g
Tuky192,96 g
Vláknina26,25 g
Cholesterol 2,03 g
Sodík 1,12 g
Sůl2,26 g
Sacharidy579,34 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vejce rozklepneme do mísy a za stálého prošlehávání metlou přisypáváme cukr a vanilkový cukr. Krok 2: Následně ručně nebo elektrickým šlehačem šleháme 5-10 minut do světlé pěny. Krok 3: Mléko svaříme v kastrolu a po částech do něj vmícháváme kousky másla (asi lžičku si ponecháme na vydatné vymazání formy). Ve chvíli, kdy se na povrchu máslového mléka vytvářejí bubliny, sundáme kastrol z plotýnky a přilijeme rum. Krok 4: Mléčnou směs necháme prochladnout a tenkým pramínkem přilijeme k vejcím s cukrem. Prošleháváme další 3 minuty. Krok 5: Přisypeme mouku a zároveň ji zapracováváme metlou. Vznikne hutná, ale tekoucí hmota. Krok 6: Dalších 5 minut šleháme ruční metlou, abychom těsto "provzdušnili". Těsto necháme 5 minut odpočívat a mezitím zapékací (kameninovou, porcelánovou, skleněnou) mísu vydatně vymažeme máslem a dno rovnoměrně pokryjeme švestkami. Krok 7: Těsto naléváme do míst mezi švestkami, aby se udržely na původních místech a opatrně dolijeme zbytek. Krok 8: Vložíme do trouby rozehřáté na 200°C (horkovzdušné 180°C) a pečeme 70-80 minut. Krok 9: V polovině pečení snížíme teplotu o 20°C. Po upečení necháme far ještě 5 minut ve vypnuté troubě a poté ho vyndáme a necháme vychladnout.

Zveřejněno 29. 10. 2009

Poznámka autorky Eliza

Tentokrát jsem far nepekla já, ale můj muž s dcerou. Podle tohoto receptu, který pochází z některého ze starých vydání časopisu Apetit, se koláč vždy skvěle povede.

Moučník se ve výsledku skládá ze dvou (respektive tří) vrstev, které se vytvoří během pečení. Spodní připomíná velmi pevný puding, vrchní puding našlehaný a povrch tvoří křupavá hnědá krustička.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bretaňský far

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nxx4

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bretaňský far

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nxx4

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

Dobrý den,
nevím, proč sem dáváte recept, který ukazuje učebnicově pokažený Far Breton... Očividně jste těsto buďto přešlehala (nedělala jste to ručně) anebo jste pekla v jiné než tlusté kameninové nádobě...takže došlo k rozdělení/zdrcnutí těsta, což je samozřejmě špatně... Zadejte si do google Far Breton a uvidíte v obrázcích, jak to má vypadat...

Jídlo neznaje jsem si ho, pod dojmem předchozího komentáře, upekl k dopolední kávě...
FANTAZIE :-!:yes:
Surovin takřka stejně, akorát z hl. mouky, bez másla, bez rumu
Prošel jsem si pár rcp i na fr. stránkách a protože čas subjektivně není mým pánem :-8 zvolil jsem jednodušší postup:
Vejce s cukrem vyšlehána do pěny (2 minuty)
Vmíchána (šlehačem) osátá hl. mouka
Až po mouce na 3x zašleháno mléko (horké, bez ochlazování)
Bez dalšího odpočívání těsto vlito do formy (spodek od tahine 280 mm)
Teprve nyní pokladeno trnkami- stejně se utopily
Pečeno na 200°C; po 15´ jsem se lekl oříškově zbarveného koláče a teplotu snížil na 175°C
Celkově jsem pekl pouze 50´:-! (vím, každý trouba peče jinak, že:-D
Autorce děkuji za recept :-K
FANTAZIE:yes:
***
Edit
V rcp není zmíněno, ale zatepla mi koláč přišel chutnější :yes:
Příště formu vysypu

Dnes jsem upekla,dala jsem sušený meruňky a opravdová delikatesa:-p,příště upeču se švestkama....far zmizel během odpoledne;-)

Včera jsem far upekla a je moc dobrý. Trochu mě překvapilo, že je mastnější, příště zkusím dát méně másla. Každopádně ta dobrota stojí za vyzkoušení :yes::yes::-p Děkuji Elize za recept:-K

Tak to opravdu zkuste. U nás chutná všem :-p.

Far jsem ještě nepekla, ale četla jsem o něm. Ani jsem nevěděla, že tu recept je :-8:-8 Ukládám :yes:

Sláva, konečně si upeču far :-) Sháněla jsem hrozně dlouho vyzkoušený recept, díky!

Je fakt lehký, snadný a výborný. A ne drahý. S kapkou pikantního džemu a šlehačky to nemá vadu ani pro náročné. Já jsem tam proložila ještě kousky oloupaných jablek, nepoškodí to.

Děkuju:-K Moniko, nezkoušela. Do faru patří sušené švestky. :-p

vypadá to skvěle:yes::-p
Zkoušela jsi to i s jiným druhem ovoce?;-)

cerstve svestky tam byt nemohou? :-):-?

Vypadá báječně, určitě vyzkouším a dávám bodík:yes::-))

:-8:-8:-8 Díky.

Elizo - ty máš všechny recepty takové noblesní.:-O:-O Vždycky si říkám, že bych to měla podle tebe zkusit, protože to ve výsledku od tebe vypadá naprosto senzačně. Slintám u všech tvých fotek a receptů. :-p:-p:-p :yes::yes: ;-)

Iljuško, v receptu je uvedeno, že množství těsta pro na mísu cca 25x35cm, my jsme pekli v oválné skleněné 33x22cm (měřeno ve středech). Pa a doufám, že bude chutnat, my máme far mezi nejoblíbenějšími moučníky. A ta doba šlehání je velmi podstatná...!

Elizo, tak tady na to "čumákuji" a jen se zeptám, prosím tě, jak velkou tu zapékací mísu mám připravit. Jsou v tom suroviny, které milujeme, zvláště ty suš. švestky a představa té pudinkové konsistence mě vhání sliny do úst ;-)

Tématické fráze:
bretaňský koláč, bretańský koláč far, bretańský far, far bretaňský koláč, bretaňský čokoládový koláč, koláč far, far koláč, far recept, bretaňský řízek, bretansky kolac recept, bretonsky kolac far, bretonský koláč, bretaňský čokoládový dort, bretaňský koláč se sušenými švestkami a rumem, far-bretanský koláč, recepty z fary, bretonsky far, bretansky svestkovy kolac, bretaňský moučník, bretaňský koláč se sušenými švestkami

Suroviny:
vejce, cukr krupice, mouka polohrubá, máslo, mléko plnotučné, rum, cukr vanilinový, švestky sušené

Přidat fotografie receptu