Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Honzova zelňačka

Sytá polévka z kysaného zelí a pikantní klobásky je plná chutí a v chladném počasí příjemně zahřeje. Chuť jí dodá ještě mletá paprika a majoránka a kyselost zdůrazní zakysaná smetana.

Hodnocení receptu je 5,0 (33×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Adisek

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 30 min

45 min (15 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 760 kJ /
1 377 kcal
Bílkoviny86,08 g
Tuky54,96 g
Vláknina36,23 g
Cholesterol 380 mg
Sodík 8,09 g
Sůl19,50 g
Sacharidy119,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do většího hrnce nalijeme trochu oleje, na kterém dozlatova osmažíme oloupanou cibuli nakrájenou nadrobno a klobásu nakrájenou na menší kousky. Krok 2: Poté zalijeme vodou, přidáme překrájené zelí, mrkev nakrájenou na kolečka, oloupané brambory nakrájené na kostičky, česnek nakrájený na plátky a přidáme všechno koření kromě majoránky. Krok 3: Necháme povařit, dokud nezměknou brambory a mrkev, občas zamícháme. Krok 4: Nakonec přidáme na zahuštění zakysanou smetanu, zamícháme, necháme ještě chvilku povařit a na závěr okořeníme majoránkou.

TIP: Recepty z kysaného zelí

Zveřejněno 7. 11. 2009

Poznámka autorky Adisek

Tuhle polévku vaří můj přítel podle jejich rodinného receptu. Vzhledem k tomu, že je doma víc strávníků, tak tento recept je na víc jak 4 porce, ale množství přísad si každý může určit sám.

Zakysanou smetanu lze nahradit obyčejnou smetanou (u nás milujeme zelňačku řádně kyselou).

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Honzova zelňačka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xn1n

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Honzova zelňačka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xn1n

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (22)

Moc dobrá, brambory měkké bez problému.

Ještě přidávám poznámku - lze vařit dohromady brambory i zelí, jenom to zelí se přidává později, když jsou brambory napůl vařené.

sikulka7: brambory a kyselé zelí nikdy nevařte dohromady, brambory zůstávají tvrdší, jedině zvlášť;-)
Mně se nedovařily brambory, ani když byly napůl vařené, ale záleží určitě i na odrůdě brambor, já prostě raději vařím extra.

Recept vypadá skvěle a určitě tak i chutná. Jenom mi vadí ten slunečnicový olej. Celý život mě učili, že slunečnicový olej je vhodný do studené kuchyně, protože se brzo přepaluje. Podle nejnovějších testů ČOI už při 80 st.C, stejně jako olivový. Zelňačka v jakékoliv podobě má u nás zelenou.Ale nejradši máme tu "naši" , brambory, zelí, smetana a vejce. Dávám bodík.:yes:

Také přidávám boda :yes: velmi chutnala jen dělám nepálivou kvůli dětem:-8

Dnes delam podruhe a uz jinak delat nebudu :-p :yes: Jen jsem koreni pridala bobkovy list. V jednoduchosti je krasa,dekuji za recept :-)

;-)takovou dělám taky

Výýýborná polévka, dnes jsem jí dělala přesně podle receptu a všichni se olizovali až za ušima!!!;-):-D

Musím pochválit - výborný receptík :yes: !!!

Adélko, Tvoji zelňačku zkusím co nejdříve, ta je u nás tradiční. Jen ji nedělám s mrkví, ale dávám tam bobk.list, tak zkusím tu Tvoji verzi.:-p:-p

Adélko, moc chválím výtečný recept, vařila jsem přesně podle něj a polévka se povedla mňam mňam :-K:yes:

:-p:-p:yes:

misza:
To jsou ti nevěřící tomášové:-))

Mě učila taky vařit babička,ale to s tím nemá nic společného.Tohle je rodiný recept přítele a vždycky brambory změkly,sice to trvá trochu déle ,ale brambory takto opravdu jdou udělat (až přítel bude zase polévku dělat doplním dobu jak dlouho se to vařilo).Brambory každý vaří podle svého a já i rodina přítele máme ověřeno že to jde i takto.Zkráceně řečeno je na každém jak si postup upravý podle svého.Každopádně to někdy zkuste a uvidíte že to opravdu není tak nemožné:-)

Já ji vařím jako Iljuša,prostě podle doby uvaření, takže nejdřív brambory... zelí nakonec. Majoránku také dlouho nevařit, hořkne, lépe až na konec. Navíc je daleko chutnější, když se v jedné vodě vaří všechno, ty jednotlivé chutě krásně propojí celou polévku.;-):-p:yes:

Pokud vařím "kapustnicu" - zelňačku, dám vařit brambory o něco dříve, než zelí, když jsou brambory zpola měkké, přidám kysané zelí, které nepotřebuje vařit dlouho.Stejně jako "dapru". Nikdy se mi nestalo, že by byly brambory tvrdé. Majoránku do této polévky nedávám ;-)

Já vařím zelňačku nachlup stejně a vždy se mi brambory uvařily.;-) Je pravda, že se to vaří delší dobu, ale nikdy jsem s tím problém neměla. Ta zakyska je v tom úžasná a už si bez ní zelňačku nedovedu představit.:yes::-p

Tématické fráze:
zelňačka se zakysanou smetanou, zelňačka, zelňačka recept, zelńačka polévka, klasická zelňačka, recept na zelnacku, zelňačka bez smetany, zelnacka s zakysanou smetanou, zelňačka bílé zelí zakysaná smetana, recept zelňačka, zelnačka polévka se smetanou, zelnacka s bramborem, zelnacka bez brambor, recepty zelnacka, jak dlouho se vaří brambory, zelnacka se smetanou, zahuštení zelňačky, jak dlouho vařit brambory, zelnacka z kyseleho zeli, recepty na zelnacku

Suroviny:
klobása, brambory, zelí kysané, mrkev, cibule, česnek, smetana zakysaná, kmín celý, majoránka, sůl, pepř mletý, paprika sušená pálivá, paprika sušená sladká, olej slunečnicový

Přidat fotografie receptu