Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Silný vývar se zeleninou, nudlemi a dvěma druhy knedlíčků

Hodnocení receptu je 5,0 (24×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eliza Eliza

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 386 kJ /
809 kcal
Bílkoviny73,63 g
Tuky33,80 g
Vláknina23,63 g
Cholesterol 169 mg
Sodík 1,53 g
Sůl3,65 g
Sacharidy45,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do dvou litrů osolené vody dáme vařit dvě pokrájené cibule i se slupkou, tři neoloupané stroužky česneku a hovězí maso, pokrájené na kostičky. Po hodině pomalého probublávání scedíme a kousky masa vrátíme do vývaru - ostatní vyhodíme. Krok 2: Přivedeme k varu a přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, celer a petržel, houby, jemně nastrouhaný stroužek česneku a baby karotku vcelku. Necháme mírně vařit a mezitím připravíme knedlíčky. Krok 3: Játrovou zavářku promícháme s utřeným česnekem a lžičkou majoránky, vytvoříme knedlíčky, které obalujeme v polohrubé mouce. Krok 4: Z vinné klobásy vytlačíme obsah a smícháme ho s jedním vejcem, muškátovým oříškem, stroužkem česneku a takovým množstvím strouhanky, abychom mohli tvarovat knedlíčky, které taktéž obalíme v polohrubé mouce. Krok 5: Játrové knedlíčky vhodíme do polévky a zhruba po minutě varu přidáme knedlíčky z vinné klobásy. Jakmile knedlíčky vyplavou, vsypeme hrst nudlí a kolečka naťové cibulky. Zhasneme plamen a necháme dojít. Na závěr přidáme asi dvě lžičky promnuté majoránky.

TIP: Jak nakrájet domácí nudle

Zveřejněno 26. 12. 2009

Poznámka autorky Eliza

K vinným knedlíčkům mě inspiroval nedostatek játrové zavářky a recept od Maris www.toprecepty.cz/recept/8605-kapustova-polevka-s-klobasovymi-knedlicky/evka-s-klobasovymi-knedlicky/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Silný vývar se zeleninou, nudlemi a dvěma druhy knedlíčků

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gZN3

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Silný vývar se zeleninou, nudlemi a dvěma druhy knedlíčků

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gZN3

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (22)

Ty knedlíčky z vinné klobásy, houby do vývaru a použité koření se mi teď náramně hodí jako obměna. Ve svém stavu pokročilé duševní ztuhlosti bych už na to sám bohužel nepřišel. Uvařím v sobotu a bod dávám rovnou, respektive všechny hvězdy. Díky moc! Jinak, ty komentáře jsou sice staré, ale máte moji podporu, z dvaceti deka hovězího se dají pohodlně udělat dva litry dobrého vývaru...

Zbyl mi tu velmi silný hovězí vývar,tak jsem hledala co s ním-na zahrádce jsem sklidila mrkev,kedlubnu,celer a petržel,poslední cibulku jsem našla v ledničce,přihodila trochu mraženého hrášku a kukuřice,upatlala knedlíčky a polévka je bezkonkurenční,nudle dávám také rovnou do hrnce-většinou se mi nechce špinit ještě jeden kůli nudlím :-D bodík letí

Z 200g masa na 2 litry vody nemůže být vývar silný... věřím že vám polévka chutná, ale silný vývar to určitě není :)

Děkuji za podnětné komentáře, s tím vařením nudlí zvlášť to sice neslyším poprvé, ale podle zvyku je házím rovnou do hotové polévky... Rozhodně zkusím i ten druhý způsob a už se těším :-p.

Ja varím ako sodovka. Nudle dávam na tanier pred konzumáciou polievky. Ak sú zavarené v polievke, polievka hustne a nudle sú státím "rozblemcané" po nejakej dobe. Nudle vyváram vo vode, knedlíčky v polievke - extra menšej nádobe, z nej si to potom odoberáme a "riedime" čistým vývarom na tanieri.
Elizko, krása!+

I já se přidávám k Jance. Nudle do polévky vždy vařím zvlášť. Polévka je čistá a neni moučná.:yes: Nudle uvařím, propláchnu vodou, nechám na sítku okapat a pak je dám do hlubokého talíře nebo nějaké mísy. Do polévky (vývaru) je přidávám až při konzumaci. Čistý vývar vydrží v lednici delší dobu a kdykoliv ho můžu zamrazit. I knedličky do polévky zavařuji zvlášť. Zavařuji je do vývaru, ale v jiném, menším kastrůlku. Do talíře si pak každý dá tolik knedlíčků a nudlí kolik chce. Například můj syn, má nudlí plný talíř a jen několik lžic vývaru. :-D Na vinné knedličky se chystám již delší dobu. Určitě je vyzkouším. Mám ráda hovězí vývar "řezaný" s kuřecím. S hovězím masem vařím i několik kousků kuřecího (křídýlka, hřbet).:-p Elizo, posílám bodík.:yes:

Drahu, musím přiznat, že chutnalo a moc... Moje díky patří Maris a jejímu nápadu s vinnými knedlíčky -viz- a také tvůrcům prastarého způsobu vaření nudlové polévky... ;-);-);-)
Děkuji vám za krásné komentáře a takovou spoustu bodů...:-8

Eli,tak to si tchán musel chrochtat.:-p:-p

Eli, skvělý vývar:-p:-p:yes:. "Vinné" knedlíčky určitě vyzkouším. :-!:-)):yes::yes::-K +9

U nás polévky můžeme:yes:zkusíme.Dávám bodík:-K

Polívka vypadá báječně a já dávám velký bodík:yes:6.

Eli, také se mi jednou zdálo, že mám jater málo. A víš co jsem udělala? Přidala jsem tam malou játrovou paštiku a měla jsi vidět, jaké knedlíčky byly, někdy si zkrátka musí člověk u vaření poradit ;-):-)

yanull ty nudle zvlášť, ta polévka pak není kalná, je jako sklo. U nás mamka dávala nudle do polévky, ale já jsem se právě na tom Slovensku naučila vařit je zvlášť.;-)

Já vím, že se dává víc masa a i ten vývar je pak ještě silnější, ale ona je už takhle díky té zelenině a všemu tak hustá, že ji budu muset naředit...:-) Napsala jsem to tak, jak jsem dělala, ale asi to poupravím, díky...:-K
Děkuji za milé komentáře...:-K

:-p:-p:yes::yes:

Eli, určitě výborná:-p, jen jsem se chtěla zeptat, opravdu jen 200g masa ? Nevloudila se Ti tam chybička ? Já vím, že tam máš hodně zeleniny a knedlíčky, ale i tak mně to připadá málo.:-O U nás se dává víc:-8:-8:-D

Tak o této polévce bych stručně napsala jen: "Ta píše!" :-!:yes::yes::-p Jak připomíná Jani Remková, tak já si vzpomínám, že moje babičky nedaly dopustit na silné slepičí polévky, dokonce mně jednu takovou chtěly poslat v konvičce do porodnice :-)) Já když dělám slepici na paprice nebo nějaký vývar, tak když topím v kamnech, klddně ho "táhnu" i 6 hodin. To je pak opravdu výborné a zelenina to jen umocňuje. A k té Janině polévce od slovenské tchýně se chci jen zeptat, zda zavařovala nudle přímo do polévky. Moje kamarádka je ze Slovenska a ta vaří nudle zvlášť a pak teprve je tam až do hotové polévky vkládá. Já jsem pro přímý styk polévky s nudlemi, tak to stále praktikuji :-)):-p

Rebeko, fritátové nudle se dělají za slaného palačinkového těsta, ze kterého se usmaží tenké "palačinky", nakrájí se na nudle a ještě osmahnou na másle do křupava. Jsou moc dobré, i když pracnější. Bibi, líbí se mi ty knedlíčky z klobásky:-p;-)

Bibi,co to jsou fridátové nudle:-?

To je polívečka jedna báseň:-p. Kdysi na Slovensku tchýně vařila polévku, to byla mana nebeská a vařila se v takovém tom hrnci na vyvařování plínek:-D, aby bylo dost. Minimálně 2 kuřata, kus hovězího a ještě i nějaký holub:-)) a to vše na kamnech, pomalinku to bublalo a polévka byla krásně čirá, v ní kupa zeleniny. To a domácí nudle plná obrovská mísa, to už asi nikdy neochutnám:-p. Ovšem ta tvá polévka zaslouží bodík, Eli.;-):yes:

Se picnu, takovej mazec oku lahodící!;-)

Eli, to je ono, tak jí mám nejraději-musí to být pořádnej vývar a aby byla zeleninkou hustá. Já dělám jedny knedlíčky, ale takhle to vypadá moc fajnově-příště vyzkouším. Teď máme zrovna vývar z kachních drůbků a křídel, do ní jsem udělala fridátové nudle s petrželkou, jsou žlutozelený a vypadají v ní taky hezky.
Dávám ti 1.boda jako hrom:yes:

Tématické fráze:
silny zeleninovy vyvar, silný kuřecí vývar, silný hovězí vývar, silný slepičí vývar, zeleninový vývar s nudlemi, kalná polévka, fridátové nudle, kuřecí vývar se zeleninou, zeleninový vývar recept, hovězí polévka s nudlemi, kalna hovezi polevka, silny kureci vyvar recept, vývar s nudlemi, kalná slepičí polévka, kalná kuřecí polévka, druhy hoveziho masa, vaření nudli, silná hovězí polévka, dobrý zeleninový vývar, nudlovy vyvar

Suroviny:
maso hovězí, zavářka játrová, klobása vinná, mrkev, celer, petrželka kořenová, cibule, česnek, karotka baby, petrželka zelená, houby sušené, strouhanka, ořech muškátový, mouka polohrubá, nudle, cibulka zelená, majoránka

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu