Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Silný vývar se zeleninou, nudlemi a dvěma druhy knedlíčků

Hodnocení receptu je 5,0 (24×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eliza Eliza

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 386 kJ /
809 kcal
Bílkoviny73,63 g
Tuky33,80 g
Vláknina23,63 g
Cholesterol 169 mg
Sodík 1,53 g
Sůl3,65 g
Sacharidy45,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do dvou litrů osolené vody dáme vařit dvě pokrájené cibule i se slupkou, tři neoloupané stroužky česneku a hovězí maso, pokrájené na kostičky. Po hodině pomalého probublávání scedíme a kousky masa vrátíme do vývaru - ostatní vyhodíme. Krok 2: Přivedeme k varu a přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, celer a petržel, houby, jemně nastrouhaný stroužek česneku a baby karotku vcelku. Necháme mírně vařit a mezitím připravíme knedlíčky. Krok 3: Játrovou zavářku promícháme s utřeným česnekem a lžičkou majoránky, vytvoříme knedlíčky, které obalujeme v polohrubé mouce. Krok 4: Z vinné klobásy vytlačíme obsah a smícháme ho s jedním vejcem, muškátovým oříškem, stroužkem česneku a takovým množstvím strouhanky, abychom mohli tvarovat knedlíčky, které taktéž obalíme v polohrubé mouce. Krok 5: Játrové knedlíčky vhodíme do polévky a zhruba po minutě varu přidáme knedlíčky z vinné klobásy. Jakmile knedlíčky vyplavou, vsypeme hrst nudlí a kolečka naťové cibulky. Zhasneme plamen a necháme dojít. Na závěr přidáme asi dvě lžičky promnuté majoránky.

TIP: Jak nakrájet domácí nudle

Zveřejněno 26. 12. 2009

Poznámka autorky Eliza

K vinným knedlíčkům mě inspiroval nedostatek játrové zavářky a recept od Maris www.toprecepty.cz/recept/8605-kapustova-polevka-s-klobasovymi-knedlicky/evka-s-klobasovymi-knedlicky/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Silný vývar se zeleninou, nudlemi a dvěma druhy knedlíčků

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gZN3

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Silný vývar se zeleninou, nudlemi a dvěma druhy knedlíčků

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gZN3

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (22)

Ty knedlíčky z vinné klobásy, houby do vývaru a použité koření se mi teď náramně hodí jako obměna. Ve svém stavu pokročilé duševní ztuhlosti bych už na to sám bohužel nepřišel. Uvařím v sobotu a bod dávám rovnou, respektive všechny hvězdy. Díky moc! Jinak, ty komentáře jsou sice staré, ale máte moji podporu, z dvaceti deka hovězího se dají pohodlně udělat dva litry dobrého vývaru...

Zbyl mi tu velmi silný hovězí vývar,tak jsem hledala co s ním-na zahrádce jsem sklidila mrkev,kedlubnu,celer a petržel,poslední cibulku jsem našla v ledničce,přihodila trochu mraženého hrášku a kukuřice,upatlala knedlíčky a polévka je bezkonkurenční,nudle dávám také rovnou do hrnce-většinou se mi nechce špinit ještě jeden kůli nudlím :-D bodík letí

Z 200g masa na 2 litry vody nemůže být vývar silný... věřím že vám polévka chutná, ale silný vývar to určitě není :)

Děkuji za podnětné komentáře, s tím vařením nudlí zvlášť to sice neslyším poprvé, ale podle zvyku je házím rovnou do hotové polévky... Rozhodně zkusím i ten druhý způsob a už se těším :-p.

Ja varím ako sodovka. Nudle dávam na tanier pred konzumáciou polievky. Ak sú zavarené v polievke, polievka hustne a nudle sú státím "rozblemcané" po nejakej dobe. Nudle vyváram vo vode, knedlíčky v polievke - extra menšej nádobe, z nej si to potom odoberáme a "riedime" čistým vývarom na tanieri.
Elizko, krása!+

I já se přidávám k Jance. Nudle do polévky vždy vařím zvlášť. Polévka je čistá a neni moučná.:yes: Nudle uvařím, propláchnu vodou, nechám na sítku okapat a pak je dám do hlubokého talíře nebo nějaké mísy. Do polévky (vývaru) je přidávám až při konzumaci. Čistý vývar vydrží v lednici delší dobu a kdykoliv ho můžu zamrazit. I knedličky do polévky zavařuji zvlášť. Zavařuji je do vývaru, ale v jiném, menším kastrůlku. Do talíře si pak každý dá tolik knedlíčků a nudlí kolik chce. Například můj syn, má nudlí plný talíř a jen několik lžic vývaru. :-D Na vinné knedličky se chystám již delší dobu. Určitě je vyzkouším. Mám ráda hovězí vývar "řezaný" s kuřecím. S hovězím masem vařím i několik kousků kuřecího (křídýlka, hřbet).:-p Elizo, posílám bodík.:yes:

Drahu, musím přiznat, že chutnalo a moc... Moje díky patří Maris a jejímu nápadu s vinnými knedlíčky -viz- a také tvůrcům prastarého způsobu vaření nudlové polévky... ;-);-);-)
Děkuji vám za krásné komentáře a takovou spoustu bodů...:-8

Eli,tak to si tchán musel chrochtat.:-p:-p

Eli, skvělý vývar:-p:-p:yes:. "Vinné" knedlíčky určitě vyzkouším. :-!:-)):yes::yes::-K +9

U nás polévky můžeme:yes:zkusíme.Dávám bodík:-K

Polívka vypadá báječně a já dávám velký bodík:yes:6.

Eli, také se mi jednou zdálo, že mám jater málo. A víš co jsem udělala? Přidala jsem tam malou játrovou paštiku a měla jsi vidět, jaké knedlíčky byly, někdy si zkrátka musí člověk u vaření poradit ;-):-)

yanull ty nudle zvlášť, ta polévka pak není kalná, je jako sklo. U nás mamka dávala nudle do polévky, ale já jsem se právě na tom Slovensku naučila vařit je zvlášť.;-)

Já vím, že se dává víc masa a i ten vývar je pak ještě silnější, ale ona je už takhle díky té zelenině a všemu tak hustá, že ji budu muset naředit...:-) Napsala jsem to tak, jak jsem dělala, ale asi to poupravím, díky...:-K
Děkuji za milé komentáře...:-K

:-p:-p:yes::yes:

Eli, určitě výborná:-p, jen jsem se chtěla zeptat, opravdu jen 200g masa ? Nevloudila se Ti tam chybička ? Já vím, že tam máš hodně zeleniny a knedlíčky, ale i tak mně to připadá málo.:-O U nás se dává víc:-8:-8:-D

Tak o této polévce bych stručně napsala jen: "Ta píše!" :-!:yes::yes::-p Jak připomíná Jani Remková, tak já si vzpomínám, že moje babičky nedaly dopustit na silné slepičí polévky, dokonce mně jednu takovou chtěly poslat v konvičce do porodnice :-)) Já když dělám slepici na paprice nebo nějaký vývar, tak když topím v kamnech, klddně ho "táhnu" i 6 hodin. To je pak opravdu výborné a zelenina to jen umocňuje. A k té Janině polévce od slovenské tchýně se chci jen zeptat, zda zavařovala nudle přímo do polévky. Moje kamarádka je ze Slovenska a ta vaří nudle zvlášť a pak teprve je tam až do hotové polévky vkládá. Já jsem pro přímý styk polévky s nudlemi, tak to stále praktikuji :-)):-p

Rebeko, fritátové nudle se dělají za slaného palačinkového těsta, ze kterého se usmaží tenké "palačinky", nakrájí se na nudle a ještě osmahnou na másle do křupava. Jsou moc dobré, i když pracnější. Bibi, líbí se mi ty knedlíčky z klobásky:-p;-)

Bibi,co to jsou fridátové nudle:-?

To je polívečka jedna báseň:-p. Kdysi na Slovensku tchýně vařila polévku, to byla mana nebeská a vařila se v takovém tom hrnci na vyvařování plínek:-D, aby bylo dost. Minimálně 2 kuřata, kus hovězího a ještě i nějaký holub:-)) a to vše na kamnech, pomalinku to bublalo a polévka byla krásně čirá, v ní kupa zeleniny. To a domácí nudle plná obrovská mísa, to už asi nikdy neochutnám:-p. Ovšem ta tvá polévka zaslouží bodík, Eli.;-):yes:

Se picnu, takovej mazec oku lahodící!;-)

Eli, to je ono, tak jí mám nejraději-musí to být pořádnej vývar a aby byla zeleninkou hustá. Já dělám jedny knedlíčky, ale takhle to vypadá moc fajnově-příště vyzkouším. Teď máme zrovna vývar z kachních drůbků a křídel, do ní jsem udělala fridátové nudle s petrželkou, jsou žlutozelený a vypadají v ní taky hezky.
Dávám ti 1.boda jako hrom:yes:

Tématické fráze:
silny zeleninovy vyvar, silný kuřecí vývar, silný hovězí vývar, silný slepičí vývar, zeleninový vývar s nudlemi, kalná polévka, fridátové nudle, kuřecí vývar se zeleninou, zeleninový vývar recept, hovězí polévka s nudlemi, kalna hovezi polevka, silny kureci vyvar recept, vývar s nudlemi, kalná slepičí polévka, kalná kuřecí polévka, druhy hoveziho masa, vaření nudli, silná hovězí polévka, dobrý zeleninový vývar, nudlovy vyvar

Suroviny:
maso hovězí, zavářka játrová, klobása vinná, mrkev, celer, petrželka kořenová, cibule, česnek, karotka baby, petrželka zelená, houby sušené, strouhanka, ořech muškátový, mouka polohrubá, nudle, cibulka zelená, majoránka

Přidat fotografie receptu