Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Csikóstokány - tokáň čikóš

Hodnocení receptu je 4,9 (24×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

magdalenka magdalenka

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 174 kJ /
2 193 kcal
Bílkoviny153,61 g
Tuky162,67 g
Vláknina6,60 g
Cholesterol 633 mg
Sodík 2,46 g
Sůl5,95 g
Sacharidy26,43 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Údenú slaninu nakrájame na drobno a dáme vytopiť. Krok 2: Škvarky vyberieme a osmažíme na vytopenej masti cibuľu. Krok 3: Mäso nakrájame na rezance - nudle asi ako malíček, pridáme k cibuli. Chvíľku otáčame, kým mäso nezbelie. Krok 4: Vtedy zasypeme paprikou, osolíme a podlejeme trochou vody a dusíme. Krok 5: K polomäkkému mäsu pridáme paradajku a papriku, necháme zmäknúť. Vodu pridávame vždy iba po troche. Krok 6: Do hotového jedla vlejeme kyslú smotanu, v ktorej sme rozhabarkovali múku, naberačkou vyberieme teplú mäsovú šťavu a vmiešame do misky, kde je smotana zmiešaná s múkou, miešame a pomaly vlejeme do hrnca k mäsu a prevaríme. Krok 7: Do hotového pridáme vytopené škvarky a prípadne aj posekanú petržlenovú vňať.

Zveřejněno 20. 1. 2010

Poznámka autora magdalenka

Podávame s haluškami, ryžou alebo cestovinami.

(prílohové halušky - 500 g múky polohrubej, 1 vajce a voda, polotuhé cesto, hneď do vriacej vody haluškárom hádžeme halušky)

Recept pochádza z mojej zbierky receptov, samotné jedlo patrí k maďarskej klasike, má viacero variant.

Hodí sa k nemu asi Veltlín zelený...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Csikóstokány - tokáň čikóš

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BNqn

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Csikóstokány - tokáň čikóš

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BNqn

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (28)

mekkejla::-K:-K

Tokáň jsem vždy dělala z hovězího a bez jakéhokoliv zahušťování, ale musím říct, že smetana tomu dodá zase úplně jiný švih a šmak a je to opravdu výborné! :yes: Jelikož mi v ledničce přebývala zelenina, tak jsem dala více rajčat i papriky (alespoň bylo více omáčky, kterou my můžeme na litry :-8) a bylo to jen ku prospěchu. Všem vřele doporučuju! :yes:

Livka: Mám radosť...

+1 bodík :yes: Tento recept sa u nás moc osvedčil a varím to už druhý rok :-) díky za receptík

;-)

Dnešní oběd díky Vašemu receptu byl báječný (přílohu jsem zvolila Bavorský knedlík od Lemarti www.toprecepty.cz/recept/10817-bavorsky-knedlik-od-lemarti/). Doporučuji:yes:13

Magdalenko děkuji za recept:-K:-K:-K Aj ty halušky se mi povedly. Vždycky jsem je dělala z prášku:-8

Ivetka, máš krásnu fotku, prečo by si ju mala dávať preč?
A k tým spomínaným jedlám, ani mne nie je jasný rozdiel...Je to skôr prelínanie jedál a receptov v rámci str. Európy...Maj sa pekne a pekný večer!

Magdalenko, bylo to dobré. Něco podobného vařím a říkáme tomu paprikáš. Fotku jsem přidala, jestli ji nebudeš chtít, tak napiš;-)

Zdenka1, pesničku nepoznám, napadlo ma iba porekadlo o starom psovi a nových kúskoch, ale to sa akosi sem nehodí...;-)
Ale som rada, ak vám niečo navarené podľa mňa bude chutiť...
Želám pekný večer!

Vďaka za body a záujem o môj recept a hlavne, velikánska VĎAKA MIRKE!!!

Magdalenko. Znáš písničku, neopouštěj staré věci pro nové ? Tokáň jsem dělala doposud bez zeleniny. Ráda svůj recept opustím a budu dělat podle tebe, protože tato varianta je mnohem a mnohem lepší. Díky, že jsi tu takový výborný recept vložila.:yes:

Mirko, čím dál víc zjišťuji, že vy jste taky na taková "mokrá" jak říkám, omáčková a šťávičková jídla. Díky za vytažení receptu, brzy půjde na řadu Magdalenko, líbí se mi, dávám ti bodíka a Mirce taky:yes:

Magdalenko:-) tak jsem váhala jestli mám,nebo nemám přidat fotečky - přeci jen,"otravuji" poměrně často.Ale protože byl dnešní oběd jedním z těch,které se nazývají vynikající:yes:(jako všechny od tebe:-K),tak je přeci jen přidávám,aby jsi viděla jak se povedlo;-).Vyškvařená slanina (dala jsem napůl normální a anglickou) dala jídlu báječnou základní chuť a zakysanku jsem přimíchala dovnitř.Manžel měl jako přílohu brambory,my rýži a věř,že po všech zůstaly talíře jako po umytí:-p:-p.K fotkám přidávám boďku č.7 a velké díky za dobrotu:-K.A vřele doporučuji dalším k ochutnání:-).

Magdalenko, mirco - posílám další bodík, budu se opakovat - ale jste skvělá dvojka:yes::-)

:-p:yes:

Lusindo:-)už jsem taky jukala,ale včera večer mě spíš zaujala ta poznámka o Veltlínském:-8:-D.Jinak na plecko si budeme muset počkat:-( - není peníz;-).

Magdalenko, tohle musí být dobrota...Mirčo už vytahuješ plecko?:yes:

Magdalenko, tak to máte prima geny, ty Vám mohu jen závidět.:-)
už to tu jen projdu a jdu spát, brzy ráno jedu do
Stuttgartu a moc se na cestu netěším:-(( Tak zatím

Samouk, asi máme podobné chute...ale ja to mám aj v génoch - dedičstvo predkov...Želám pekný večer!

Magdalenko - to nemá chybu :yes:,maďarská kuchyně patří k mým oblíbeným

Ivetka, varila som dávnejšie, priznám sa...pridala som recept, lebo som lovila v pamäti, čo by som mohla pridať...:-D
Ale moja dvorná fotografka už určite vyťahuje mäso z mrazáku...
:-D

Krásný recept, škoda, že nejsou fotečky. To by si člověk hned tu dobrotu představil:-( Ale i tak dávám bodík. Slovenské jídla mi tak nějak přirozeně chutnají asi je to tím, že jsem sa narodila na Slovensku:-8:-)) /i když to bude za 3 týdny 44 let/:-S:-(( Bodík musí být:yes::yes::yes: Ježišmankote a ten Veltlín nemá chybu. Moje oblíbená značka:-*:-p:-K

"šprudlovačka".:-)):-D:-)) ještě hezčí!:-)):-)):-D

Neviem, či je to nárečové...moja svokra používala slovo "šprudlovačka"...nenapadlo ma, ako to mám popísať - že by som múku v smotane "rozklechtala"?
http://www1.tescoma.com/sk/shopsk/scripts/hledej.p...
Ďakujem za záujem z Vašej strany, je mi jasné, že podobná, alebo skoro totožná úprava je všetkým známa...je to jedlo, čo sa v našich zemepisných šírkach varí asi skoro všade. Iba Maďari ho nazvali takto. Ale je prudko jedlé...smotanu u nás dávam až pri podávaní, pretože si ju odopieram...:-D

Magdi, ty tvé recepty nemají chybu. Já už jsem si ho všimla dříve, ale dívala jsem se na "Poštu pro tebe" a říkala jsem si, že si k tomu musím sednout a pořádně si to přečíst. Ty umíš recept napsat tak polopaticky, že jen naprostý laik by ho nezvládnul. Strašně moc se mi to líbí a nepochybuji, že tady brzy přibyde fotka;-). Hrozně se mi líbí ten slovenský výraz "rozhabarkovali":-)):-D! Slovenština je krásná. Když jsem ve Strečně u naší rodiny, málokdo pozná, že tam nepatřím:-8, vaše řeč mi hned přejde do krve;-):yes::yes::yes:

Také občas podobně dělávám, zatím jsem nezkoušela přidat zakysanou smetanu, ale vyzkouším:yes::yes:2.

Magdi ....moje oblíbená úprava. :-*:-p:yes::yes::yes:

Tématické fráze:
tokaň, tokán recept, debrecinske škvarky recept, šprudlovačka, kuřecí tokán, čikóš, recepty tokáň, slovenský tokáň, recept tokáň, veprovy tokan csikos, tokáň z kuřecího masa, ko tok, tokan recepty, tokán na smotane, tescoma s chuté. cz, vepřový tokáň, halušky k masu, čikoš jidlo, hovězí tokáň se zelím, recept slovenské plecko

Suroviny:
plecko vepřové, cibule, slanina uzená, paprika sušená sladká, sůl, paprika čerstvá červená, rajče, smetana kysaná, mouka hladká

Přidat fotografie receptu