Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svíčková z vepřového masa

Svíčkovou s knedlíkem - jedno z nejznámějších a také nejoblíbenějších jídel české kuchyně - nemusíme připravovat pokaždé jen z hovězího masa. Můžeme zkusit obměnu s masem vepřovým, třeba s pleckem. V kombinaci s houskovým knedlíkem a brusinkami bude výborná.

Hodnocení receptu je 4,9 (31×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Saimi

Snadný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 90 min

120 min (30 min příprava + 90 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Vepřovou plec odblaníme, opláchneme, mírně osolíme a opečeme na malé dávce tuku, aby se zatáhla. Krok 2: Očištěnou zeleninu nastrouháme nahrubo. Krok 3: Z koření, kterým nešetříme uděláme vývar. Krok 4: Zeleninu a maso vložíme na pekáč a zalijeme vývarem z koření. Krok 5: Přikryjeme a dáme do trouby na 175 °C. Pečeme, dokud maso nebude měkké a zelenina napůl rozvařená. Krok 6: Upečené měkké maso vyndáme a udržujeme ho v teple. Krok 7: Rozvařenou zeleninu rozmixujeme nebo můžeme propasírovat přes sítko. Krok 8: Poté dáme rozmixovanou zeleninu do hrnce, přidáme vývar, smetanu a zahustíme omáčku moukou rozmíchanou s vodou. Krok 9: Dochutíme solí a můžeme přidat i kousek másla, aby byla omáčka jemnější. Krok 10: Maso nakonec nakrájíme na plátky. Krok 11: Podáváme s houskovým knedlíkem a brusinkami.

TIP: Desatero o svíčkové - jak ji udělat, aby byla jako od babičky

Zveřejněno 30. 1. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svíčková z vepřového masa

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gZmD

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svíčková z vepřového masa

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gZmD

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (44)

Výborná, můžu doporučit. Omáčka je stejná jako ta s hovězím masem a tady je levnější varianta s vepřovým.

Moje maminka i ja nakladala maso na svickovou do nalevu s octem, ve kterem byla vsechna zelenina nakrajena na kolecka; celer na mensi kousky. Vsechno koreni se v nalevu se zeleninou uvarilo a pak do vychladleho nalevu se vlozilo maso na nekolik dni. V zime treba i po Stedrem dnu az do Silvestra. A na Novy Rok se pak svickova pekla. Nejdriv maso na masle po vsech stranach, pak se na masle v tom samem pekacku tez osmazila vsechna zelenina do zlatova a podlilo se trochu nalevem a pod poklickou se vse peklo. Kdyz bylo maso mekke, vyndaly jsme ho a vsechnu zeleninu s trochou stavy z nalevou jsem rozmixovala ponornym mixerem. Ale ten ponorny mixer uz je muj vymysl. Tudiz zadne pasirovani zeleniny. Nakonec jsem omacku zahustila trochou mouky ve smetane a jeste provarila. Ke konci smazeni zeleniny pridavam taky trochu cukru Omacka ma nadhernou oranzovo-zlatohnedou barvu, nikdy jsme nedavaly horcici! Neni nic horsiho, nez bila, bezbarevna svickova omacka! Vzdycky jsme delaly svickovou z hoveziho eye of round (takovy dlouhy sval), ale ne panenky (prave svickove). Dneska jdu zkusit poprve pork loin = takovy ten sval, ktery je to kulate v kotlete. Bohuzel neznam ceske pojmenovani. Jsem uz bohuzel 55 let v Kanade. Budu to veprove marinovat jenom 2-3 dny; nechci, aby masicko bylo moc kysele, ale u toho hoveziho to bylo vyborne, takove krasne navinule a memu tatulkovi moc chutnalo a i manzelovi moc chutna. Delate to nekdo jeste taky takhle? Nikdy jsem nepochopila, ze nekdo uz dela svickovou s masem stejny den bez nalozeni. Prosim, napiste mi, moc rada uvidim vsechny komentare. Diky MilaH

MilaH: České pojmenování je panenská svíčková, zkráceně panenka. 🌷Pro začátečníky přidávám odkaz na dělení vepřového masa. Já osobně používám na tohle jídlo kýtu.

Možná častěji než z hovězího masa dělávám na tento způsob vepřové maso. Postupuji stejně, jako v tomto receptu:
Takže dávám i slaninu, cibuli, hořčici, ocet, cukr. Někdy připravuji v troubě, ale když spěchám, tak používám tlakový hrnec. Ale nesmí se odbýt základ, ten se musí připravit poctivě.

Děkuji za inspiraci, omáčka byla výborná přesně tuhle variantu jsem hledala :-K

littlegeorge: Recept je dobrý, vysvětlete, co vám na něm vadí, používat jen šmajlíky je málo. Jinak svíčková omáčka (nebo omáčka se zeleninou, pokud by někomu vadil název "svíčková") se dá dělat k jakémukoli masu.

:-O;-(:no:

Pridala som lyžicu pretlaku :-) Mali sme super obed :-p Pridávam 15.bod :yes:

MICHAEL:ty se radeji nauc ceskou gramatiku mistre.jestli varis jako pises tak potes panbuh.:no:

MICHAEL: My tady nemyslíme druh masa,ale omáčku.V hospodě taky dostaneš sekanou svíčkovou a určitě si nebudeš myslet,ze kvůli tomu rozemleli pravou svíčkovou.Mimochodem,v Brně,v hotelu Jalta jsem dostal před asi 20 lety zrovna vepřové maso v svíčkové omáčce.

MICHAEL: díky, jinak budeme rádi, když nám dáš radu na naše recepty, vždy se poučíme a pak budeme diskutovat, ahoj:-D:-K

Jana Pá:asi máte pravdu :-D

MICHAEL: já, osobně už bych zdejší "diskuzičku" utla:-O:-K,už se to netýká receptu, který za to nemůže;-):-D

spagetka:Ano i vy zajisté máte pravdu na vesnicích se dělají nejlepší jídla a nejsou podle receptur to znám protože sám pocházím z vesnice a po pravdě strašně rád mam Severečeskou pravou Uhlířinu a samozřejmě na svíčkovou pravou nemám ani já ale většinou se dá dělat te zadního které zase tak drahé není cca v akci u řezníka 130 kč za kg což jednou za měsíc na nedělní oběd není tak moc aby to vytrhlo z rodiného rozpočtu a samozřejmě s vámi souhlasím každý vaří to co mu chutná ale některé názvy se opravdu protiřečí napr (kuřezí znojemská pečeně)

MICHAEL: hm s názorem na p. P. souhlasím;-);-):yes::yes:

spagetka:O PANU Polraichoj , babicoj atd prosím ani nepište to jsou loutky který jsou v televizi a jenom se tam natřasají ja také umým prijít do restaurace a bejt sprostej jako dlaždič na ulici a machrovat jako kdybych 14 dní nosil v kauflandu melouny avšak pro pan Polraich když je to tak výtečný kuchař nejde právě do těch drahých hotelu aby se tam mrknul aby je tam naučil vařit proč o něm nebylo vydu ani slechu po revoluci před 5 lety ho nikdo neznal proslavil se akorát tím jak byl sprostej a nadaval nic jiného .

Tématické fráze:
svíčková z vepřového masa, svickova omacka z veproveho masa, maso na svíčkovou, svíčková na smetaně z vepřového masa, svíčková z vepřového, svíčková bez masa, svíčková omáčka z vepřového, svíčková ze zajíce, jaké maso na svíčkovou, vepřová svíčková, svíčková s vepřového masa, svíčková z vepřové pečeně, vepřové maso na svíčkovou, svickova na smetane z veproveho, svíčková omáčka s vepřovým masem, svíčková maso, svickova na smetane s veproveho masa, falešná svíčková na smetaně z vepřového, vepřová svíčková na smetaně, svíčková z plecka

Suroviny:
plec vepřová, mrkev, petržel, celer, smetana, máslo, tuk, sůl, pepř celý, koření nové koření, bobkový list, mouka hladká

Přidat fotografie receptu