Bramboráky: Křupavý, dozlatova usmažený poklad z brambor, česneku a bylinek
Bramboráky patří mezi nejoblíbenější tradiční jídla, především pro jejich snadnou přípravu a levné suroviny, ze kterých se připravuje. Hlavní surovina pro jejich přípravu jsou brambory, které stačí pouze oloupat, nastrouhat, smíchat s vajíčkem, moukou a dochutit bylinkami s česnekem. Bramborákové těsto se dá jednoduše obměnit a přidat do něj také uzené maso, špek, zelí nebo třeba škvarky.
Bramborák jako hlavní chod i příloha
Připravit oblíbený bramborák zvládne hravě i úplný začátečník. Pokud se chceme vyhnout smažení ve vysoké vrstvě oleje, lze ho také jednoduše upéct v troubě a připravit si tak jeho odlehčenou variantu. Bramborák má v dnešní době hojné využití v kuchyni. V restauracích se bramborák plní masovou směsí, sýrem či zeleninou nebo ho podávají jako přílohu k různým omáčkám nebo masu.